Dodaj do ulubionych

co z kapusty kiszonej?

IP: 217.96.96.* 03.11.04, 11:00
Czy możecie podać mi jakieś przepisy na wykorzystanie kapusty kiszonej? Z
góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • yfcia Re: co z kapusty kiszonej? 03.11.04, 11:07
      Dopiro robiłam kurczaka z kapustą i cała rodzinka zjadła ze smakiem - mogę więc
      śmiało polecić:
      4-6 porcji kurczaka
      2 łyżki oleju
      szklanka śmietany
      3 ząbki czosnku
      30 dag kiszonej kapusty
      natka pietruszki
      kminek, sól, pieprz
      Kurczaka zrumienić na rozgrzanym oleju, podlać wodą, doprawić solą, pieprzem,
      kminkiem(wzięłam mielony) i rozgniecionym czosnkiem. Dusić pod przykryciem. Po
      15 minutach dołożyć kapustę. Dusić do miękkości. Na koniec dodać śmietanę,
      zagotować, dodać natkę. Podawać najlepiej z pyzami ziemniaczanymi.
      • Gość: Qcharzowa do Werci IP: *.ryder.krakow.pl 03.11.04, 15:54
        Bigos - ale z samej kapusty kiszonej. Około 1 kg kapusty, 1,5 kawałka kiełbaski
        (wolę chudszą), 30 dag mięsa od szynki, cebulka, liść laurowy, sól, pieprz,
        grzybki suszone (garść lub dwie), ząbek czosnku. Ja robię tak: wieczorem moczę
        grzybki w wodzie (szklance wody), i tak przez noc. Na drugi dzień gotuję je w
        tej wodzie do miękkości (1 - 2 godzinki na małym ogniu). W innym garnku (dużym)
        wrzucam mięsko od szynki, troszkę solę i pieprzę (mało), podlewam wodą i olejem
        (łyżka), i duszę ok 1 h na małym ogniu. Po uduszeniu kroję w kostkę. Na
        patelnię wrzucam cebulkę, podrumieniam ją na oleju, do niej kiełbaskę w kostkę
        i to mięsko pokrojone. Duszę jeszcze troszkę. Zostawiam ten tłuszczyk z mięska
        w garze i w to wrzucam odcisniętą i posiekaną kapustę. Podlewam ciut wodą, do
        tego grzybki w kostkę, liść laurowy, ząbek czosnku. Wymieszać i gotować około
        1,5 h. Gotowe. Troszkę zagmatwałam, ale powinno być czytelnie.

        Pzdr,
        Qcharzowa
    • Gość: qd Re: co z kapusty kiszonej? placek slowacki IP: 195.205.248.* 04.11.04, 09:46
      Olacek słowacki czy jak mówią moi znajomi chlebek kapuściany.
      Ważne: kapusta musi być baaaardzo kwaśna, najlepsza taka co od zeszlego roku
      stala i do niczego sie nie nadaje bo kwas wykreca buzie.
      Jak nie ma takiej, to trzeba dosolic, ew. dokwasic kwasem mlekowym.

      30 dkg kapusty kiszonej pokroic, zeby sie "wlosy" nie wlokly
      60 dkg maki
      5 dkg drozdzy + pol szklanki wody + lyzeczka cukru
      1 łyżka Vegety, Jarzynki albo czego podobnego ( na kolor i smak)
      3 łyżki oleju


      Zrobic zaczyn, wyrobic w misce widelkami robota ciasto z POŁOWY mąki i całości
      pozostałych składników.Dodać kapustę.Wyrobić. Dodać resztę mąki. Ciasto powinno
      być nie za gęste. Więc może dodać wody tzreba, może mąki - wszystko zależy jak
      sucha mąka.
      Ciasto do foremki włożyć, pozostawic do wyrosnięcia, upiec na złoto.

      Popic piwem :)))
      Qd

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka