Dodaj do ulubionych

Wypiek - wybieg?

04.03.23, 21:45
W składnikach pieczywa - i nie tylko - znajduję poniższe, ostrzegawcze zabezpieczenie przed alergią, cyt: "Może zwierać jaja, soję, mleko, orzechy, nasiona sezamu". Czyli, gdyby laboratorium wykryło obecność, np. soi (na bank modyfikowanej) - reszta składników to parawan - to taki producent mógłby się wymigać od kary. Gdyby napisał, że może zwierać śladowe ilości jaj, soi, mleka, orzechów, nasion sezamu, to byłoby OK, a tak, jest to pole do nadużyć. Przy czym, należałoby określić śladowość w/w składników.
Co o tym myślicie?
Obserwuj wątek
    • kk345 Re: Wypiek - wybieg? 05.03.23, 00:05
      Temat z czapy, wszystkie wymienione składniki to alergeny, więc ostrzeżenie jest niezbędne. Dlaczego przyczepiłeś/aś się akurat do soi?
      • al.1 Re: Wypiek - wybieg? 05.03.23, 19:26
        kk345 napisała:

> Temat z czapy, wszystkie wymienione składniki to alergeny, więc ostrzeżenie jest
        > niezbędne. Dlaczego przyczepiłeś/aś się akurat do soi?

Dlatego, bo soja - a jest inna w produktach spożywczych niż modyfikowana genetycznie? - jest szkodliwym dla zdrowia składnikiem żywności.
        Bum tarara!
        • kk345 Re: Wypiek - wybieg? 05.03.23, 21:30
          Jasne, bo dla kogoś uczulonego np. na orzeszki największym zagrożeniem będzie akurat modyfikowana (olaboga!)soja...:D Dorośnij.
          • al.1 Re: Wypiek - wybieg? 05.03.23, 22:32
            kk345 napisała:

> Jasne, bo dla kogoś uczulonego np. na orzeszki największym zagrożeniem będzie
            > akurat modyfikowana (olaboga!)soja...:D Dorośnij.

Odpowiem po rumuńsku: nie 3,141592653589...2,718281828459rduluj.
            Ja nie powiedziałem, żeby ostrzeżeń przed orzeszkami nie było. Rzecz w tym, że jeżeli u producenta żywności znajdzie się parę gramów wymienionych alergenów na tonę, czy też walnie tam 100 kg z wymienionych składników, to w każdym przypadku będzie chroniony. A gdyby miał walnąć coś, to wybierze najtańszy, jakim jest soja.

• roseanne Re: Wypiek - wybieg? 05.03.23, 22:57
            Ja mam uczulenie na soje, również w ilościach śladowych
            Jak widzę, że " może zawierać", w większości przypadków nie kupuje
            • kk345 Re: Wypiek - wybieg? 06.03.23, 00:21
              Czyli ostrzeżenie działa. I nie histeryzujesz, jak gość powyżej, ze to tylko soja zabija, bo podły spisek i dosypują ją bo jest najtańsza :D
              • al.1 Re: Wypiek - wybieg? 06.03.23, 10:51
                kk345 napisała:

> Czyli ostrzeżenie działa. I nie histeryzujesz, jak gość powyżej, ze to tylko soja
                > zabija, bo podły spisek i dosypują ją bo jest najtańsza :D

Jeżeli to do mnie, to gdzie widzisz histerię ((?))
                I gdzie powiedziałem, że tylko soja zabija ((?))
                Nie powiedziałem, że dosypują, tylko że mogą to robić bezkarnie, jeśli zechcą ((!))
                Bum tarara
    • roseanne Re: Wypiek - wybieg? 05.03.23, 10:37
      Tak, jest to ważne ostrzeżenie dla alergików
      Znaczy np , że w wytwórni i jest kilka linii produkcyjnych i jest możliwość przeniesienia się np pyłków.
      Gdy ktoś ma ostra alergie , z reakcją anafilaktyczna to wystarczy
      I tak, jest to krycie dupy producenta.
      Nie robi badań na określenie ilości
      widziały galy co brały

Ja mam alergie z reakcją układu pokarmowego i jest to niezła loteria.
      • al.1 Re: Wypiek - wybieg? 16.04.23, 19:59
        roseanne napisała:

> Tak, jest to ważne ostrzeżenie dla alergików
        ...
        > Ja mam alergie z reakcją układu pokarmowego i jest to niezła loteria.

OK, ale jaki sens ma wymienianie w smalcu (zakupiony w Carrefoure) wśród asekuracyjnego ostrzeżenia, że "Produkt może zawierać: zboża zawierające gluten, jaja, ryby, soję, mleko (łącznie z laktozą), seler, gorczycę, dwutlenek siarki i siarczyny, mięczaki." Ta litania składników stanowi prawdopodobnie zasłonę dymną przed zamaskowaniem w nich mięczaków. Jakich? I jakim sposobem mogłyby wtargnąć na linię produkcyjną ((?)) Ponadto, zastanawiająca jest wskazówka: "Po otwarciu przechowywać w lodówce i spożyć w ciągu 24 godzin" ((!)) Kto skonsumuje 260 g. smalcu w ciągu doby ((?))

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka