Dodaj do ulubionych

Tort czarny las

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.04, 16:22
właśnie skończyliśmy jeść. Kupiliśmy na szybko w kerefere, coby gości nie
podjąć samym kakao z cynamonem. I zasmakował nam ten tort bardzo. Czy ktoś
wie, jak zrobić? Jest w nim ciasto ciemne jakby biszkoptowe i duża ilość
czekoladowej masy. Jak ją się robi? Może wiecie? Poproszę o przepis, jeśli
ktoś dysponuje.
Z góry dziękuję.
S.
Obserwuj wątek
        • dziuunia Re: Tort czarny las 11.11.04, 17:02
          Gość portalu: Sqka napisał(a):

          > Kochana jesteś. Podobny to tort, ale nie do końca.. ten ze sklepu ma czarną
          > masę, czekoladową. I alkochol w smaku było czuć..


          Przepis jest dobry,ten tort to ciemne ciasto i masa z bitej śmietany +
          wiśnie.Do kompotu do nasączania możesz dodać trochę wiśniówki lub spirytusu.A
          zagęstnik do śmietany to Śmietan-fix DrOetkera.
          Tort nr 2 w mojej galerii to własnie ten tort.
      • wedrowiec2 Re: Tort czarny las 11.11.04, 17:22
        Dał się skopiować;)
        umamy.homestead.com/xmascook.html
        Tort Czarny Las

        ciasto
        70g mielonych migdalow
        50g maki pszennej
        50g maki ziemniaczanej
        100g kakao
        4 jajka
        100g masla
        100g cukru
        cukier waniliowy
        2 lyzeczki pr do pieczenia
        Maslo utrzec z cukre, cukrem waniliowym i jajkami. Dodac migdaly,kakao,obie
        maki,proszek do pieczenia.Przelozyc do wylozonej papierem do pieczenia
        tortownicy. Upiec w temp 180 st C.Wystudzic.

        krem
        3/4 litra smietany kremowki
        zagestnik do smietany
        4 lyzki cukru
        duzy sloik kompotu z wisni
        Smietane ubic z zagestnikeim i cukrem
        Ciasto przekroic na 3 krazki. Dolny nasaczyc 5 lyzkami kompotu
        wisniowego.Ulozyc na nim odsaczone wisnie. Poryc warstwa kremu.Przelozyc kremem
        kolejna warstwe i posmarowac nim wierzch i boki. Udekorowac rosetkami z
        kremu,wiorkami i listami czekoladowymi i wisniami z kompotu
    • cat-lover Re: Tort czarny las 11.11.04, 17:23
      Bardzo popularny w USA, osobiscie nie przepadam, bo nie lubie polaczenia wisni
      i czekolady....Podaje przepis, ale po angielsku-
      www.foodnetwork.com/food/recipes/recipe/0,,FOOD_9936_9976,00.html
      • Gość: aniel Re: Tort czarny las IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.04, 19:13
        ale w czarnym lesie z carrefura jest przepyszny krem czekoladowy (bo to nie
        jest tort szwardzwaldzki- ciemny biszkopt+śmietana+wiśnie).
        czy ktos zna przepis na ten wlasnie krem? Jesyny czekoladowy jaki udaje mi sie
        zrobic to z proszku Oetkera (Niezly- fakt, ale chcialabym nauczyc sie robic
        sama)

        Tajemnica tego kremu lezy w jego lekkosci- nie jest to zwykly krem na bazie
        zoltek i masla, wiec ma takie pytanie_ czy do bitej smietany mozna dodac
        czekolade?
        • dziuunia Re: Tort czarny las 11.11.04, 19:19
          W Carrefourze krem pewnie jest robiony z jakiegoś gotowca.Są różne półprodukty
          do cukierni i wątpię żeby w hipermarkecie ktoś się bawił w robienie kremu od
          podstaw.
          Do śmietany jak najbardziej mozna dodać czekoladę.Najlepiej podgrzać 1/2 litra
          śmietany 30% mocno i dodać do niej drobno pokrojoną tabliczkę lub dwie
          czekolady deserowej lub gorzkiej,mieszać do rozpuszczenia całkowitego.Wszystko
          później ostudzić,wstawić do lodówki,schłodzić mocno i ubijać już jak zwykłą
          śmietanę.
      • Gość: jo.hanna zeby bita smietana nie podchodzila woda IP: *.kabel.telenet.be 11.11.04, 19:17
        doskonale do usztywnienia smietany jest zwykla biala maczka kukurydziana. Bita
        smietana nie podchodzi woda przez 24 godz, jesli ciasto przechowywane jest w
        lodowce.
        Stabilized whipped cream (z 'The Cake Bible' Rose Levy Beranbaum0
        2 lyzki cukru pudru
        1 lyzeczka maczki kukurydzianej (cornstarch)
        1 szklanka smietany
        1/2 lyzeczka ekstraktu waniliowego
        W malym rondelku wymieszaj cukier puder, maczke i powoli dodawaj 1/4 szkl
        smietany. Zagotuj, ciagle mieszajac. Pozwol wrzec przez kilka sekund az mikstura
        zacznie gestniec. Przerzuc do miseczki i pozwol ostygnac. Dodaj wanilie. Ubijaj
        pozostala smietane, az zaczna pokazywac sie znaki ubijania. Do ubijanej smietany
        dolewaj mieszanke z maczka kukurydziana, ubijajac.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka