Dodaj do ulubionych

Bułeczki cynamonowe - takie coś - macie przepis ?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.11.04, 12:42
Zgubiłam, a pamiętam, że to jedyne drożdżowe bułeczki, które zawsze mi
wychodziły.
Pamiętam jedynie że ciasto po rozwałkowaniu maluje sie pedzlem takim plynem z
cynamonu, masla i cukru.
Obserwuj wątek
      • Gość: jasmina Re: Bułeczki cynamonowe - takie coś - macie przep IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.11.04, 15:21
        skopiuje ci te ktore zrobilam i byly pyszne
        Cynamonowe zawijance
        ...czyli slimaczki cynamonowe troche inaczej. Ciasto wyrabia sie i formuje
        wieczorem, a piec mozna rano, tak, zeby byly gotowe do porannej kawy
        składniki
        1 szklanka mleka
        2 duze jajka
        1/2 szklanki cukru
        5-6 lyzek masla
        1/4 lyzeczki soli
        4 szklanki maki
        2 1/4 lyzeczki suchych drozdzy

        Nadzienie:
        2 lyzki roztopionego masla
        1/2 szklanki cukru (moze byc brazowy)
        1-2 lyzki cynamonu
        sposób przygotowania
        Mleko lekko podgrzac, maslo rozpuscic. Drozdze zmieszac z lyzeczka cukru, lyzka
        maki i zalac 1/4 szklanki mleka, wymieszac i zostawic na 5-10 minut. Ze
        wszystkich skladnikow i rozczynu wyrobic miekkie, elastyczne ciasto, zostawic
        do wyrosniecia. Rozwalkowac prostokat o wymiarach okolo 40 x 25cm, posmarowac
        rozpuszconym maslem i posypac cukrem zmieszanym z cynamonem. Zwinac jak rolade,
        pokroic delkatnie, aby sie nie splaszczyly i ukladac w wysmarowanej maslem
        formie. Ja ukladam je dosc blisko siebie, bo lubie miekkie brzegi, ale mozna
        oczywiscie zachowac wieksze odstepy a wtedy buleczki beda bardziej chrupkie.
        Przykryc blache wysmarowana maslem folia i wlozyc do lodowki. Nastepnego dnia
        wyjac z lodowki na 1/2 godziny przed planowanym pieczeniem, aby mogly dojsc do
        temperatury pokojowej. Piec okolo 10 minut w temperatrze 200ºC. Po upieczeniu
        mozna polukrowac dowolnym lukrem lub posypac cukrem pudrem.

        dodatkowe informacje
        Oczywiscie zawijance moga byc upieczone tego samego dnia, po uformowaniu
        zostawic do wyrosniecia w cieplym miejscu i piec jak powyzej. Wariacje: - do
        ciasta mozna dodac smazona skorke pomaranczowa, otarta skorke z cytryny lub
        rodzynki - do nadzienia oprocz wymienionych skladnikow mozna dolozyc rodzynki,
        orzechy, skorke pomaranczowa, kokos itp. - nadzienie mozna zrobic slodsze lub
        mniej slodkie w zaleznosci od smaku
        ci te ktore ja robilam i bardzo byly dobre

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka