Gość: iza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.11.04, 13:55 CZy macie jakieś sprawdzone przepisy na te dwa ciasta?/ Bardzo proszę!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
monikaklika Re: AMBASADOR I TZW> CYCKI MURZYNKI 16.11.04, 20:20 Ja mam taki przepis na Ambasadora, ktorego jeszcze nie zdazylam wyprobowac, ale brzmi mi dobrze :-). Juz nie pamietam skad go przekopiowalam..... Tort Ambasador Składniki Biszkopt: szklanka mąki tortowej, 6 jaj, szklanka cukru, torebka kisielu cytrynowego, płaska łyżeczka proszku do pieczenia Masa: 2 kostki masła, półtorej szklanki cukru, 7 żółtek, 3 szklanki mleka, 2 opakowania budyniu waniliowego, 2-3 łyżki kakao, gorzka czekolada, po 10 dag rodzynek i orzechów, puszka brzoskwiń Sposób przyrządzania Jaja ubić z cukrem na parze. Mąkę, kisiel, proszek do pieczenia przesiać przez sito i wymieszać widelcem z masą jajeczną. Ciasto wylać do dużej tortownicy lub blachy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą. Piec około 40 min w temperaturze 180-190°C. 2,5 szklanki mleka zagotować z cukrem. Rozmącić żółtka, rozprowadzić pozostałym zimnym mlekiem i wymieszać z budyniem. Wlać gotujące się mleko cienką strużką, cały czas mieszając. Gdy budyń się zagotuje i zgęstnieje, zdjąć z ognia i ostudzić. Masło utrzeć na puch i, wciąż ucierając, dodawać po łyżce zimnego budyniu. Masę podzielić na dwie części. Do jednej dodać kakao, rodzynki, pół tabliczki gorzkiej czekolady, pokrojonej w drobną kostkę, i wymieszać. Do drugiej części masy włożyć pokrojone brzoskwinie i posiekane orzechy. Nasączyć biszkopt sokiem z brzoskwiń. Równą warstwą rozsmarować najpierw ciemny krem, a potem jasny. Pozostałą czekoladę zetrzeć na tarce i posypać nią ciasto. Wstawić do lodówki na 8 godzin. (100 g - 325 kcal). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: AMBASADOR I TZW> CYCKI MURZYNKI IP: *.upc-j.chello.nl 16.11.04, 23:07 Znalazlam przepis na cycki murzynki i cycuszki babuni :)Zadnego nie wyprobowalam. Cycki murzynki sa z forum to pewnie wyprobowane :) Cycuszki babuni Rodzaj przepisu: Ciasta Rodzaj kuchni: Polska Rodzaj przygotowania: Pieczone SKŁADNIKI: 2-3 szkl. mąki tortowej, 1 margaryna, 1 serek waniliowy, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 kg jabłek, 2 żółtka. PRZYGOTOWANIE: Z produktów zagnieść ciasto. Rozwałkować, połowę wyłożyć na blachę. Na to położyć wydrążone połówki jabłek, przykryć drugą połową ciasta. Upiec na złoty kolor, polukrować i na każdą połówkę jabłka położyć rodzynkę. Cycki Murzynki Urszuli Składniki na ciasto: 5 jaj 1/2 szklanki cukru 1 szklanka suchego maku 1 szkl. wiórek kokosowych Ubić białka, dodać cukier, żółtka, mak (suchy) i wiórki. Delikatnie wymieszać. Wyłożyć na blachę, posmarowaną tłuszczem i posypaną mąką, piec ok. 30 min w tem. 160-180 stopni C.Przepis nie zawiera mąki. Krem z torebki o smaku do wyboru a najlepiej waniliowym wykładamy na wystudzone ciasto. Okrągłe biszkopty ok 1 paczka w zależności od wielkości blachy ( jeżeli większa to więcej biszkoptów), nasączamy w wódce poprzez nazużanie przez 3-4 sekundy (chyba że chemy przemycać alkohol to wtedy możemy zalać je alkoholem) i układamy na kremie. Składniki do polewy: 1 jajko 3 łyżki cukru 3 łyżki kakao 1/2 kostki margaryny Oraz: 1/4 szklanki rodzynek Jajko zmiksować z cukrem i kakao. Margarynę roztopić, wlać gorącą do masy,wymieszać i polać na biszkopty. Na każdym biszkopcie położyć rodzynek. Smacznego! Urszula z Gorzowa -- Cycki Murzynki Biszkopt pieczemy wg własnego lub poniższego przepisu: Przepis na mój biszkopt opiera się na zasadzie ile jaj tyle łyżek cukru i mąki, oraz 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia. Jajka z cukrem ubijamy na gęstą masę, po czym delikatnie mieszamy jednocześnie dosypując mąkę z dodanym proszkiem do pieczenia. Pieczemy w temp. 180 - 200 stopni C. przez 20-30 min. Po wystudzeniu biszkopt nasączamy sokiem rozcieńczonym z wodą lub rozcieńczonym winem, albo czym kto lubi. Masa ze śmietany: 1/2 litra kwaśnej śmietany cukier do smaku, około 1/2 szklanki żelatyna potrzebna do zgęstnienia Śmietanę ubijamy z cukrem przez chwilę, a następnie wlewamy ostudzoną żelatynę. Całość szybko gęstnieje więc od razu wylewamy na nasączony biszkopt i wstawiamy do lodówki. Wierzch czyli cycki: 1/2 szklanki wódki 1/2 szklanki wody 1 i 1/2 paczki okrągłych biszkoptów (więcej jeśli mamy dużą blachę) 1/4 szkl. rodzynek Wódkę z wodą mieszamy i wlewamy do miseczki. W roztworze tym zanurzamy na kilka sekund biszkopty i układamy na zastygłej śmietanie. Cycki polewamy czekoladą (ja używam kupnej) i na każdym biszkopcie układamy rodzynki. Te ostatnie dosyc bezposrednio cytowane, ale mam nadzieje ze autorka sie nie obrazi :) Pozdrawiam, Asia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paratha Re: AMBASADOR IP: *.mrl.uiuc.edu 17.11.04, 02:54 A ja podam przepis na ambasadora. Piecze go z powodzeniem moja 11 -letnia bratanica:) BISZKOPT 6 jaj 1,5 szkl. cukru 1,5 szkl. mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyzki kakao Białka ubic na sztywno, dodać cukier, żółtka. Lekko wymieszać z mąką, proszkiem i kakao. KREM 7 żółtek 20 dkg cukru 7,5 dkg mąki ziemniaczanej (ok. 0.5 szkl.) 3 szkl. mleka 1 kostka masła 1 kostka margaryny (dobrej) gorzka czekolada bakalie Żółtka utrzec z cukrem, dodać mąkę ziemniaczaną i 1 szkl mleka. Tak sporządzoną masę wlewać do gotujacego się mleka( pozostałe 2 szkl.) Po przestudzeniu budyń utrzec z masłem i margaryną. Masę podzielic an 2 części. DO jednej dodać bakaliea do drugiej kakao i czekoladę pokrojona w kostkę. KOKOSANKA Białka z 7 jaj ubic na sztywno. Dodać 0,5 szkl. cukru i wymieszac z wiórkami kokosowymi (20 dkg) po czym upiec ją, ok. 20 min. MAjąc w/w: na pierwszą część biszkoptu położyć biały krem potem kokosankę, ciemny krem, drugą część biszkoptu a wierzch polać polewą i sypnąć wiórkami albo orzechami mhmmm, pychota ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pichciarz Re: AMBASADOR I TZW> CYCKI MURZYNKI IP: *.proxy.aol.com 17.11.04, 04:07 Wpisz w wyszukiwarkę forumową i zaznacz "W treści". Jest tego sporo. Odpowiedz Link Zgłoś