kaja72 18.11.04, 19:34 Hej! Za tydzień mam gości i pilnie potrzebuję super przepisu na sałatke z tuńczykiem, prostą, smaczną i taką wyrazistą. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
giezik Re: super sałatka z tuńczykiem? 18.11.04, 19:38 masz ochote na interaktywną zabawe? No to zacznijmy - co lubisz (a przy okazji wydaje Ci sie, ze bedzie pasowalo do tunczyka)? Odpowiedz Link Zgłoś
kaja72 Re: super sałatka z tuńczykiem? 18.11.04, 19:45 kukurydze, jabłko, ogórki korniszony ... Odpowiedz Link Zgłoś
giezik zapytam wprost ;) 18.11.04, 19:48 lubisz, czy takie masz skojarzenia z salatka z tunczykiem? :) Odpowiedz Link Zgłoś
kaja72 Re: zapytam wprost ;) 18.11.04, 19:53 i jedno i drugie! jadłam i robiłam już sałatki z tuń. ale liczę na jakiś ciekawy przepis. Co Ty na to? Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: zapytam wprost ;) 18.11.04, 19:53 a co powiesz, na białą fasole, albo ciecierzyce, jako drugi głowny skladnik? Odpowiedz Link Zgłoś
kaja72 Re: zapytam wprost ;) 18.11.04, 20:00 Szczerze mówiąc nie przepadam za fasolą, choć jadłam u koleżanki sałatke z czerwoną fasolką i była smaczna. Ja zrobiłam podobną ale z groszkiem. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: jasmina Re: zapytam wprost ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.04, 20:00 robiłam taka przepis pochodzi z tego forum nie wiem od kogo jest pyszna sałatka warstwowa: po kolei: kukurydza, cebula pokrojona w kostkę, pomidorki w kostkę, na to odrobinę żółtego, startego sera (żeby przykryć pomidorki), gotowane jajka (również w krojone w kostkę), odsączony tuńczyk, kapusta pekińska (niedużo, tyle żeby to wszystko ładnie przykryć) i na to wszystko czosnkowy sos dla zaostrzenia całości (majonez i śmietana - ja stosuję zamiast albo jogurt bez cukru albo kefir; duuuuużo świeżego przeciśniętego przez praskę czosnku i przyprawy: stadardowo sól, pieprz, ew. papryka; można poeksperymentować z innymi ale tak, żeby nie zabić zapachu czosnku). Wychodzi tego dość dużo i jest pyszne - szczególnie jak się te wszystkie smaki mieszaja potem na talerzu:)) Odpowiedz Link Zgłoś
giezik ja wyjasnie nieco 18.11.04, 20:05 ale jak slysze o salatce z tunczykiem, to czekam az padnie: kukurydza, zolty ser i majonez. (czasem ananas) Nie ukrywam, ze moze byc smaczne (i jest czesto), ale nie jak Polska dluga i szeroka ten zestaw tylko obowiazuje. Podczas gdy mozna cos wiecej Ja z tunczyka czesto robie makaronowe salatki, czasem z fasola biala, ciecierzyca tez pasuje ok. poza tym, pomidory, jaja, ziola, papryka (tymianek glownie) Odpowiedz Link Zgłoś
kaja72 Re: zapytam wprost ;) 18.11.04, 20:13 Witaj! Znalazłam taki przepis na www. kulinaria ale czy nie byoby lepsze jakby sie to zwczasu pomieszało , lepiej przejda smaki. Co o tym sądzisz? Odpowiedz Link Zgłoś
hela1 Re: zapytam wprost ;) 18.11.04, 22:42 Zrobilam ostatnio salatke z tunczyka z cieciezyca, brokulem, papryka i sosem vinaigrette. Mieszanka byla bardzo smaczna! Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: @neta Re: zapytam wprost ;) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.11.04, 23:04 To teraz moja(i nie tylko) ulubiona. Sałatke układa się warstwowo. -2 torebki ryżu -puszka tuńczyka w sosie własnym -drobno pokrojona kapusta pekińska -czerwona papryka -cebula 1 duża -2 pomidory -kukurydza -majonez i gotowe. Aha pomidory troche posolić.Sałatka jest naprawde świetna.Polecam Ja robiła dziś wieczorem i jak zwylke super. Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: ja Re: zapytam wprost ;) IP: *.net.pulawy.pl 18.11.04, 23:40 Oto moje odkrycie (ubiegłego) senonu: makaron rurki albo świderki, tuńczyk, jajko na twardo, pomidor, ogórek, cebulka albo szczypiorek, świeże zioła i w zależności od sezonu rzodkiewka albo papryka lub co kto lubi. To mój ulubiony zestaw. Do tego sól, pieprz i majonez. Pycha!!! Odpowiedz Link Zgłoś
sawsan83 a ja nie pojmuje kariery salatki z tunczykiem... 19.11.04, 00:00 ilekroc trafie na jakas impreze skladkowa, zastaje ich tam kilka (sic!) - rekord 7 (w tym jedna o dziwo bez majonezu, ale podejrzewam, ze wykonawca debiutowal i jedna ze wszystkim, o czym sie slyszy na raz: tunczyk, kukurydza, ogorek, ryz, jajko, ananas, majonez - GROZA!!!). chwilami mam wrazenie, ze jedyne, co ludzie potrafia zrobic, to otworzyc pare puszek i sloikow, ew. ugotowac torebke ryzu... ;) ot uraz ;) Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: a ja nie pojmuje kariery salatki z tunczykiem 19.11.04, 07:01 czyli mamy dokladnie tak samo Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kohol Re: a ja nie pojmuje kariery salatki z tunczykiem IP: *.crowley.pl 19.11.04, 11:29 :) U nas tak kiedyś było - same sałatki oparte na puszkach :) Ot, uroki akademika :D Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: chmil Re: super sałatka z tuńczykiem? IP: *.lublin.sdi.tpnet.pl 19.11.04, 09:17 -torebka ryżu -puszka tuńczyka w sosie własnym -papryka czerwona -cebulki perłowe ze słoika -kapary -sok z cytryny -majonez Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: kohol Re: super sałatka z tuńczykiem? IP: *.crowley.pl 19.11.04, 09:57 Moja ulubiona - warstwowa: 1-2 puszki tuńczyka (najlepiej w sosie własnym) 10-15 dag sera żółtego 5 jajek (ugotować na twardo, oddzielić żółtka od białek) 1 słoiczek majonezu (pewnie nie zużyjesz całego) 2 nieduże cebule natka pietruszki lub szczypiorek sól, pieprz 1 warstwa - białka starte na grubych oczkach tarki 2 warstwa - sól, pieprz 3 warstwa - ser starty na małych oczkach tarki 4 warstwa - majonez (w przepisie jest pół słoika, ale to przesada) 5 warstwa - pół lub cała puszka posiekanego tuńczyka 6 warstwa - drobno posiekana cebula 7 warstwa - majonez (w przepisie jest pół słoika, ale to przesada) 8 warstwa - pół lub cała puszka posiekanego tuńczyka 9 warstwa - żółtka stare na małych oczkach tarki 10 warstwa - posiekana natka pietruszki lub szczypiorek Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: super sałatka z tuńczykiem? 19.11.04, 11:56 Pol szklanki kuskusu - uzdatnic do spozycia zalewajac plynem (najlepiej bulionem), pol szklanki natki pietruszki, pol puszki fasoli czerwonej, puszka tunczyka w oleju, 2 zabki czosnku zgniecione, pomieszac, przyprawic sola, pieprzem. Odpowiedz Link Zgłoś