Dodaj do ulubionych

Szałwia+pomidory+casarecce+ricotta+szynka

21.11.04, 16:30
To jest przepis z pudełka makaronu casarecce Barilli,zrobiłam dzisiaj na
obiad i wyszło bardzo dobre,nawet dziecku smakowało ;)Co prawda to co
zrobiłam różni się trochę od oryginału bo nie miałam szynki parmeńskiej-
zastąpiłam polędwicą taką suszoną lekko surową,no i pomidory już nie takie
jak być powinny.Ale wyszło i tak smaczne.
No to przepis:

350 g makaronu casarecce(myślę że penne też może być)
200 g świeżych pomidorów
200 g ricotty
100 g śmietany
100 g szynki parmeńskiej
50 g masła
40 g lisci szałwi(dałam ok.15 listków)
oliwa
sól i pieprz

Ricottę,masło i połowę śmietany podgrzewać na malutkim ogniu albo w kąpieli
wodnej do uzyskania gładkiego sosu.Posolić.Utrzymywać w cieple ale nie
gotować.
Podsmażyc pokrojoną w kostkę szynkę na oliwie dodać do niej posiekane liście
szałwi i pomidory bez skórki i nasion pokojone w kostkę.Dusić przez ok.5
minut i dodać wtedy resztę śmietany,posolić i dodać pieprz.
W międzyczasie ugotować makaron.Ugotowany makaron wymieszać z sosem
pomidorowym i polać na talerzach sosem z ricotty.

--
Zdjęcia moich wypieków
Chleb domowej roboty
KOZMOS
Obserwuj wątek

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka