Dodaj do ulubionych

KOPYTKA - POMOCY!!!

25.11.04, 07:56
Zrobiłam wczoraj, znowu się namęczyłam – mam jeden problem: jak zrobić ciasto
(jakie proporcje, czy ziemniaki zagniatać jeszcze ciepłe czy już zimne, czy
dodać jajko czy nie czy dosypywać kartoflanki) – po prostu zawsze ciasto
bardzo mi się klei, chociaż kluski potem wychodzą dobre. Jak zrobić dobre
ciasto, żeby kluski były miękkie po ugotowaniu (i jednocześnie nie kleiły się
do rąk i wszystkiego innego podczas krojenia i ugniatania) a nie prawie że
kamienne (takie mi się robią, jak dodam za dużo mąki). Bardzo proszę o pomoc!
Obserwuj wątek
    • dagg Re: KOPYTKA - POMOCY!!! 25.11.04, 08:37
      Ja zauważyłam, że kleiste robią się zawsze, gdy: ziemniaki są ciepłe, albo gdy
      po ugotowaniu nie rozbiję ich - wtedy woda nie może z nich odparować. Dodaję
      jajko, a mąki.. To zależy na jakie mam ochotę, raz więcej, raz mniej. Staram
      się dodawać minimalną ilość. Ziemniaczaną dodaję czasem, ale nie jest to
      konieczne wg mnie :)
      Dagmara
    • Gość: MOnika Re: KOPYTKA - POMOCY!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.04, 09:53
      Utłucz ziemniaki po ugotowaniu i pozwól im odparować, potem zmiel już zimne,
      dodaj trochę mąki, jajko i sól. Nie można pozwolić aby wyrobione ciasto leżało,
      bo robi się kleiste. Oczywiście gatunek ziemniaków też ma znaczenie, najlepsze
      są atole albo inne sypkie. Ziemniaki kremowe z Tesco też są super.
    • Gość: fiordilligi Re: KOPYTKA - POMOCY!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 25.11.04, 11:08
      Robię często bo moje dziecko jest maniakiem klusek w każdej postaci.
      Ziemniaki ugotuj, utłucz a najlepiej przeciśnij przez praskę - ma to być masa
      bez grudek. Wystudź! Nie mają prawa być ciepłe.
      Wyłóż na stolnicę masę ziemniaczaną i uformuj w kółko. Następnie z tego kołka
      wytnij nożem 1/4 i odłóż na bok. W to miejsce wsyp mąkę pszenną aby uzupełniła
      koło. Wbij jajo, zagnieć ciasto z wszystkich ziemniakow mąki jaja i szczypty
      soli. Nie przejmuj się jak na początku zrobi się z tego lepka masa klejąca się
      do rąk. Wyrabiaj cierpliwie aż składniki sie połączą. Możesz dodać dla
      spulchnienia płaską łyżeczkę ziemniaczanej.
      Ciasto ma być miękkie i podatne,Umyj ręce, osusz je, obsyp mąką dlonie i
      uformuj z ciasta rulon i posyp go po wierzchu mąką aby się nie przylepił do
      stolnicy, pokrój ukośnie na plastry i wrzucaj je na osoloną wodę.
      Nie można dodać za dużo mąki, bo wtedy właśnie kluski stają się
      twarde.Pozdrawiam i życzę smacznego
    • paulina62 Re: KOPYTKA - POMOCY!!! 25.11.04, 11:29
      A żadna z Was nie dodaje sera białego - dla mnie kopytka to przede wszystkim
      ziemniaki i ser. Ziemniaki zmielone zimne, zmielony ser - ta sama ilość, trochę
      mąki na początek, jajko i sól, przy zagniataniu dodaję jeszcze trochę mąki
      stopniowo, żeby nie za dużo. Zawsze mięciutkie i pulchniutkie wychodzą.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka