Dodaj do ulubionych

śledzie korzenne i czosnkowe

26.11.04, 10:04
Podaję przepisy na śledzie korzenne i czosnkowe (przepyszne!!)

śledzie korzenne
3 solone śledzie
po 2-3 goździki, ziarenka pieprzu i ziela angielskiego
po 4-5 ziarenek jałowca, gorczycy i kolendry
2 zabki czosnku
pokruszony listek laurowy
łyżeczka mielonej słodkiej papryki
pół szklanki oleju
cebula
2 łyżeczki posiekanej natki pietruszki

Dobrze wymoczone śledzie odfiletować i pokroić w dzwonka. Goździki, gorczycę,
jałowiec, pieprz, ziele i kolendrę utłuc w moździerzu, wymieszać z roztartym
czosnkiem, listkiem laurowym i papryką. Tak przygotowaną mieszankę zawinąć w
kawałek gazy, włożyć do słoika, zalać olejem i odstawić na kilka godzin w
ciepłe miejsce. Następnie do słoika włożyć dzwonka śledzi, przykryć i
zostawić w chłodnym miejscu na 2 dni. Przed podaniem śledzie wyjąć, ułożyć na
półmisku, obłożyć plasterkami sparzonej cebuli i posypać natką.


śledzie czosnkowe:
Odfiletowane i wymoczone kawałki śledzi układać w półmisku warstwami,
pomiędzy którymi kładziemy po kilka ziarenek pieprzu, ziela angielskiego,
pokruszony listek i cienkie plasterki czosnku, zalać olejem, najlepsze są na
2-3 dzień
Dawaj tych przypraw z umiarem, bo za dużo to nie jest zbyt dobrze

najlepiej zrobić 3 dni wcześniej, żeby się wszystko przegryzło.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jagna Re: śledzie korzenne i czosnkowe IP: *.espol.com.pl 26.11.04, 10:18
      Ja jadlam kiedys w gosciach korzenne z cynamonem, imbirem i miodem - wbrew
      pozorom byly obledne. Niestety, nigdzie nie znalazlam takiego przepisu. Moze
      ktos ma gdzies zachomikowany?
      • magdary Re: śledzie korzenne i czosnkowe 26.11.04, 10:41
        ŚLEDZIE W MIODOWO-CEBULOWYM SOSIE

        Składniki:

        5 płatów matiasa
        2 łyżki miodu naturalnego
        4 średnie cebule
        2 łyżki octu winnego
        2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
        pół szklanki oliwy lub olej słonecznikowy
        sól, pieprz

        Cebulę obrać i pokroić w plastry. Na patelni mocno rozgrzać tłuszcz, podsmażyć
        na nim cebulę, dodać miód, ocet, koncentrat. Dokładnie wymieszać, przyprawić
        sos solą i pieprzem, odstawić by wystygł. Płaty matiasa wypłukać (zbyt słone
        wymoczyć), pokroić na kawałki. W salaterce układać warstwami sos i śledzie.
        Następnie przykryć i wstawić na 1-2 dni do lodówki, by smaki się przegryzły.

        My dorzuciliśmy jeszcze sporo słodkiej papryki. Polecam

        co prawda tylko z miodem ale może?
        • Gość: Jagna Re: śledzie korzenne i czosnkowe IP: *.espol.com.pl 26.11.04, 11:00
          Sprobuje, ale nadal bede szukac tamtego smaku. Dzieki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka