Dodaj do ulubionych

Jak zrobić dobry BOGRACZ ??? Proszę o pomoc :)

IP: *.crowley.pl 28.11.04, 18:58
Wiele lat temu bedąc na Węgrzech,jadłem przepyszny,potwornie ostry bogracz.
W najnormalniejszym barze,takim w stylu naszych mlecznych.
Była to zwyczajna cienka zupka z ziemniakami,nie pamiętam by pływało tam coś
jeszcze :)
Ale był boski !!!
Próbowałem juz różnych przepisów. Nawet w części nie udało mi się zbliżyć do
ideału.Czy to kwestia właściwych przypraw,czy zawsze przedobrzę z "bogactwem"
wsadu ???
Byłbym wdzięczny za pomoc "w tym temacie" :)
pozdrawiam
Obserwuj wątek
        • Gość: Jilka Re: Dzięki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 28.11.04, 23:18
          Ja mam przepis ale trochę zmutantowany tj. poprzerabiany . Proporcje sa dosyć
          dowolne. Trzeba ugotowac ok 1 kg mięsa z kością baraniego/ wołowego a nawet
          może być w ostateczności wieprzowe dodać należy sól , ziele i liścia.. gdy
          miękkie to wyciągnąć i pokroic na kawałki ani duże ani małe. Poroić ziemniaki w
          kształt frytek dołozyc do wywaru, gdy zaczną mięknąć ( dosyć szybko) dodać
          podduszone na smalcu - cebulę , paprykę , pieczarki- przy czym nalezy pamietać
          aby nie łączyć papryki z cebulą na patetni. To wszystko można przygotować sobie
          wcześniej i tylko dorzucać.Oprócz tego nalezy udotować osobno kluski tj. 3 jaja
          + mąka - ciasto ma być twarde tak aby można było je wywałkowac w rulon i kroić
          kluski wielkości frytek. Gdy ziemniaki i reszta w garnku sa juz prawie miękkie
          dodać mięso kluski i doprawić papryką słodką na kolor i ostrą na samk, ja
          dodaje też 1-2 małe papryczki chilli. i na koniec łyżka koncentratu. Mój
          bogracz jest gęsty ostry i wystarcza za cały obiad.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka