Dodaj do ulubionych

ada_ha i jej przepis na tort czekoladowy z whisky!

01.12.04, 12:17
ada_ha podała w linku " tort na 30-te urodziny " przezpis na tort
czekoladowy z whisky , ale nie podała ilości jajek do ciasta!!!!!!( ponoć
przepis pochodzi z jej strony w mniam mniam, niestety nie mam tam abonamentu
a bardzo chciałabym upiec ten tort w sobotę na urodziny!pomocy !!!!
Obserwuj wątek
    • dziuunia Re: ada_ha i jej przepis na tort czekoladowy z wh 01.12.04, 12:25
      Przepis raz jeszcze,jajek 4 sztuki :)

      Ciasto:

      1/2 szklanki mleka
      10 dag gorzkiej czekolady
      25 dag masła
      4 jajka
      1 szklanka cukru
      1 opakowanie cukru waniliowego
      1 opakowanie proszku do pieczenia (15 g)
      3/4 szklanki mąki ziemniaczanej
      1 1/2 szklanki mąki pszennej
      5 łyżek gorzkiego kakao
      szczypta soli

      Krem:

      1/2 litra śmietany kremówki 36%
      40 dag gorzkiej czekolady
      2 śmietan-fixy

      Do nasączenia i przybrania:

      150 ml whisky
      bita śmietana "śnieżka"
      gorzkie kakao
      1/2 tabliczki startej białej czekolady

      sposób przygotowania
      Czekoladę do ciasta drobno posiekać i rozpuścić w gorącym mleku caly czas
      mieszając. Odstawić do wystygnięcia.
      Miękkie masło utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym i solą. Dodawać po jednym
      jajku i łyżce mąki ziemniaczanej. Resztę mąki wymieszać z mąką pszennej,
      proszkiem do pieczenia i przesiać do masy. Wlać mleko z czekoladą i dokladnie
      wymieszać.
      Tortownicę (24-26 cm) wysmarować masłem i wlać do niej ciasto. Piec ok. 1
      godziny w temp. 175 st. Przed końcem pieczenia przykryc pergaminem.
      czekoladę do kremu połamać na kawałeczki i rozpuścić w miseczce ustawionej na
      garnku z gotujacą się wodą.
      Śmietanę podgrzać i do ciepłej przełożyć rozpuszczoną czekoladę. Cały czas
      podgrzewając mieszać az masa stanie się jednolita. Nie można dopuścić do
      zagotowania śmietany.
      Masę ostudzić i włożyć na 2 godziny do lodówki.
      Wystającą kopułkę ciasta ściąć i zetrzeć na tarce. Tort przekroić na 3 placki,
      mocno nasączyć whisky i wokół spodu zapiąć obręcz od tortownicy.
      Czekoladową śmietanę ubić na sztywno, dodając śmietan-fixy.
      Tort przełożyć kremem, posmarować wierzch. Wstawić na godzinę do lodówki.
      Po tym czasie zdjąć obręcz, posmarować boki tortu pozostałym kremem. Startymi
      okruszkami oblepić bok tortu. Wierzch posypać startą białą czekoladą i ozdobić
      kleksami z bitej śmietany. Każdy kleks posypać kakao.

      dodatkowe informacje
      Przepis na ten tort pochodzi z wydania specjalnego "Tiny". Jest on trochę
      pracochłonny, ale naprawdę pyszny. Piekłam go w 22 cm tortownicy i wyszedł
      nieco za wysoki. Dlatego polecam większe blaszki.
      W wersji dla dzieci whisky można zastąpić ponczem z herbaty.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka