Dodaj do ulubionych

potrawa z bakłażanów

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.04, 08:44
zrobiłam w niedzielę zapiekane bakłażany! w/g przepisu Jacka. Za co
serdecznie dziękuję!! Poprostu nie da się opisać tego wybornego smaku!!!
Niebo w gębie. Mam jednak pytanie. Czy bakłażany pokrojone w plastry nie
można w jakiś inny sposób poddać obróbce termicznej tylko poprzez
wcześniejsze przysmarzanie na oleju? pytam ponieważ potrawa ogólnie była
niesamowicie tłusta, a zwłaszcza bakłażany strasznie chłoną tłuszcz z patelni
(pomimo, że odcisnęłam je jeszcze w ręcznik papierowy). Chciałabym tego
uniknąć zanim poukładam je w żaroodpornym naczyniu i przełożę mięsem
mielonym. Czy można je np. poukładać na kratce od piekarnika i opiekać w ten
sposób? Nie wiem tylko czy nie będą zbyt wysuszone... proszę o radę bardzo mi
na tym zależy, ponieważ potrawa jest ogólnie przepyszna lecz zbyt tłusta.
może przez to smarzenie.... z góry serdeczne dzięki!!!!
Obserwuj wątek
    • Gość: Li Re: potrawa z bakłażanów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 09:30
      Można opiec je na grilu (elektrycznym lub węglowym) uprzednio smarując oliwą
      lub olejem. Można również obsmażyć na mniejszej, kontrolowanej ilości tłuszczu,
      podlewając wodą. Oba sposoby sprawdzone. Bakłażany różnią się nieznacznie od
      tych smażonych tradycyjnie, ale są zdecydowanie mniej tłuste.
      :)
    • Gość: starsza pani Re: potrawa z bakłażanów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.04, 09:30
      Nie znam przepisu Jacka.bardzo czesto robie ulubiona przez domownikow i gosci parmiggian'e.
      Z grubsza plastry baklazana zapieczone z sosem pomidorowym , mozzarella i parmezanem.
      Oryginalny przepis zakladal smazenie cienkich plastrow na patelni , na oliwie.Istotnie potrawa
      staje sie tlusta choc wyjatkowo smakowita...
      Ja ja troche odchudzilam.Plastry baklazana ukladam na blasze na pergaminie i smaruje lekko
      oliwa przy pomocy pedzla a nastepnie pieke w piekarniku (krotko , staja sie lekko zlote ).
      One istotnie troche podsychaja ale nabieraja dobrej konsystencji w daniu gdyz zapiekaja sie w
      sosie i serze.
      Druga metoda , ktora stosuje to pieczenie na grilu ale tenze ma zbyt mala powierzchie i
      wypieczenie wszystkich plastrow zajmuje zbyt duzo czasu.Mam zeliwny, prostokatny i
      karbowany grill , ktory ustawia sie na gazowym palniku.Plastry baklazana smaruje oliwa przy
      pomocy pedzla i opiekam na zloto.Wg mnie baklazany z grilla sa smakowitsze od tych z
      piekarnika ale to tylko odczucia osobiste.
      Zycze milego dnia
      • Gość: magda20044 Re: potrawa z bakłażanów IP: *.brwsa.com.pl / *.brwsa.com.pl 02.12.04, 09:38
        A ja robiłam tak z bakłażanami: kroiłam w plasterki, obtaczałam w mące, jajku i
        na koniec w zmielonych płatkach kukurydzianych (myślę że byłka tarta też
        byłaby ok) i do pieca. Były bardzo dobre.
        Swoją drogą też nie znam przepisu Jacka, może go podasz??
        Pozdrawiam
        • Gość: jola Re: potrawa z bakłażanów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.04, 11:38
          dzięki za wszystkie możliwości! jestem naprawdę wdzięczna. Podaję przepis Jacka:
          4 średnie bakłażany kroję po długości na plastry ok. 1,5 cm. Następnie solę i
          odstawiam na godzinę żeby wyszła z nich gorycz. Potem opłukuję pod wodą i
          odciskam w ręcznik papierowy. Smarzę na rozgrzanej oliwie(może być też inny
          sposób taki jaki podałyście). Następnie gdy są już złote układam w żaroodpornym
          naczyniu przed uprzednim wysmarowaniem go oliwą. W między czasie przygotowuję
          farsz. Kg mięsa mielonego wołowo-wieprzowego lub baranina z wołowiną. NA
          patelni smarzę mięso z dodatkiem wegety pieprzu, chili, oregano,
          estragonu,tymianku czosnku + 2 ząbki wciskam dodatkowo oraz zioła
          prowansalskie. Potem po ok, 5 10 minutach dodaję pomidory z puszki obrane ze
          skórki w kawałkach. Wlewam do mięsa na patelnię i smarzę dotąd aż odparuje sos.
          Na ułożone bakłażany w naczyniu żaroodpornym wylewam sos z patelni.Potem znów
          przekładam bakłażany i znów mięso a na koniec robię beszamel i wylewam na sam
          wierzch. Piekę 40 min w 200 stopniach. Palce lizać pychota. Zaznaczę jeszcze,
          że odciskam bakłażany w ręcznik papierowy po usmarzeniu na patelni. Zeby
          odsączyć nadmiar tłuszczu ale i tak są tłuste. Potrawa warta kilku kilogramów
          więcej. Pozdrawiam i życzę smacznego!!!
          • Gość: jola Re: potrawa z bakłażanów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.04, 11:47
            zapomniałam, że jeszcze zanim podsmarzę mięso to przysmarzam cebulkę pokrojoną
            w kosteczkę ok. 2 sztuki, a potem nie wyjmując z patelni cebuli dokładam mięsko
            i wsztstko razem smarzę.
      • linn_linn Re: parmigiana 02.12.04, 09:59
        forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=12835496&a=12847149
        • Gość: magda20044 Re: parmigiana IP: *.brwsa.com.pl / *.brwsa.com.pl 02.12.04, 10:02
          Jakoś nie działa ten link:)
          • Gość: magda20044 Re: parmigiana IP: *.brwsa.com.pl / *.brwsa.com.pl 02.12.04, 10:06
            Dopiero jak odpowiadam na ten post to prawidłowo się odpala stronka, nie wiem
            dlaczego.

            Też robiłam podobną potrawę z bakłażanów, i właśnie do niej obtaczało się
            plasterki w płatkach i do pieca. I na pewno jest to o wiele zdrowsze. Dzięki za
            przepis.
          • linn_linn Re: parmigiana 02.12.04, 10:11
            Tu jest caly watek / jest zreszta zarchiwizowany /:
            forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=12835496&v=2&s=0
            • linn_linn Re: parmigiana 02.12.04, 10:14
              Faktycznie jest cos dziwnego. Raz sie otwiera raz nie.
              Parmigiana z baklazanow
              4 duze baklazany – pol litra sosu pomidorowego – 2
              mozzarelle w plasterkach –
              oliwa do smazenia – 100 g startego sera / parmigiano
              reggiano, grana padano lub
              innego / - sol – listki bazylii
              Baklazany umyc, pokroic w plasterki, posypac sola i
              odlozyc. Po uplywie pol
              godziny oplukac, osuszyc i usmazyc na rumiano / polozyc na
              papierze, aby wsiakl
              w niego nadmiar oliwy /.
              Naczynie zaroodporne natluscic, ulozyc warstwe baklazanow,
              sosu pomidorowego,
              plasterkow mozzarelli, posypac serem, potem posypac sola i
              swiezo zmielonym
              pieprzem. Mozna wrzucic kawalki listkow bazylii /
              niektorzy dodaja tez
              cieniutkie paseczki z mortadeli, tej wloskiej /. Powtarzac
              warstwy az do
              wyczerpania. Przykryc folia aluminiowa, piec w
              temperaturze 180 °C przez okolo
              30 minut / po 20 minutach usunac folie /.
              Mozna uzyc baklazanow grillowanych, jesli ktos woli /
              nawet lepiej; sa mniej
              tluste /.
              Podobnie mozna zrobic parmigiane z cukini, ale nie trzeba
              jej smazyc.
              Sos pomidorowy zrobic z pol kilograma pomidorow /
              takze “pelati” /, oliwy, 1
              siekanej cebuli / czosnku /, soli, pieprzu i szczypty
              cukru.
              Mozna jesc na cieplo, zimno – jak kto lubi.
              Parmigiana di melanzane / melanzane alla parmigiana / to
              jedna z najbardziej
              znanych wloskich potraw.

    • Gość: szopen Re: potrawa z bakłażanów IP: 204.79.89.* 02.12.04, 09:36
      Mozna je tez najpierw ugotowac na parze.
    • Gość: jacek1f Re: potrawa z bakłażanów IP: 81.210.22.* 02.12.04, 11:42
      Baaardzo sie ciesze, ze wyszlo dobrze i smakowicie! A zeby mniej tlusto, to
      rzeczywiscie tak jak "starsza Pani", o to, to, to:"..........
      Plastry baklazana ukladam na blasze na pergaminie i smaruje lekko
      oliwa przy pomocy pedzla a nastepnie pieke w piekarniku (krotko , staja sie
      lekko zlote ).One istotnie troche podsychaja ale nabieraja dobrej konsystencji
      w daniu gdyz zapiekaja sie w sosie i serze..."
      A tu jeszcze raz linka do wiekszej ilości "moich" ulubionych bakłażanów 93-4
      przepisy:
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=17997622&a=17997622
      • Gość: starsza pani Re: potrawa z bakłażanów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.04, 11:52
        Jackowi dziekuje za podpowiedz watku o baklazanach.Jedno z moich zdecydowanie ulubionych
        warzyw ale zgadzam sie ze w Polsce prawdziwy sezon na nie minal.Dolacze Twoje przepisy do
        listy juz istniejacych.Dziekuje !
      • Gość: jola Re: potrawa z bakłażanów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.04, 11:53
        cześć Jacku! czy te kapary które masz w swoim przepisie można kupić w słoiku w
        markecie? nie wiem jaki mają smak bo nigdy jeszcze tego nie próbowałam. Nie
        wiem też jakiego użyć twarogu. CZy musi to być jakiś specjalny? czy wystarczy
        poprostu zwykły biały tłusty ser? serdeczne dzięki za wspaniałe przypisy. Mam
        zamiar tym razem zrobić faszerowany kaparami i anchois! Myslę, że są równie
        wspaniałe!!!
      • Gość: jola Re: potrawa z bakłażanów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.04, 12:01
        i jeszcze jedno pytanie... czy można w bakłażanach zastosować fetę? może na
        wierzch zamiast zółtego sera? Nie wiem czy to jest możliwe, ale może też być
        smaczne...
        • Gość: jacek1f Re: potrawa z bakłażanów IP: 81.210.22.* 02.12.04, 12:11
          Oj, feta świetnie sie nadaje - bedziesz miala sloneczna Grecje w domu:-).
          A kapary sa w sloiczkach waskich, dlugich, jak pieprz zielony. Powinny stac
          kolo grzybkow i oliwek w sklepie zawsze. Sa w zalewie wodnej (rzadsze) i
          octowej. Bardzo mocny charakterystyczny smaczek, słone. Mniam. Można sie
          znałogować. Świetne do kontrapunktowania sosów i innych nadzieniów itp ;-) Moja
          Ukochana np. dorzuca ich do wszystkich swoich ulubionych past (makaronów)...
          Polecam spróbowac. Smacznego.
          • Gość: jola Re: potrawa z bakłażanów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.04, 12:17
            to które lepsze kapary? w zalewie octowej czy wodnej? a tą fetę to na wierzch
            położyć czy zastosować zamiast twarogu?, ale obawiam się, że wtedy danie może
            być trochę za słone. Może wymieszać trochę fety i twarogu zwykłego? Napisz co o
            tym sądzisz?
            • Gość: jacek1f Re: potrawa z bakłażanów IP: 81.210.22.* 02.12.04, 12:29
              No to tak:-)
              1. Wiesz, akurat w siciliana, to bym został TYLKO przy twarogu - mam być tłusty
              (nie chudy czy pół..). Bo kapary i rybki dadza mocny smak słonowaty, wieć z
              feta byłoby za bardzo.

              2. Feta - z bakłażanami świetnie pasuje - do nadziewania połówek, i do
              zasypywania zapiekanych różnych. Generalnie używasz jej jak żółtego startego w
              wileu innych przepisach. Tak więc do innej potrawy niech poczeka.

              3. Kapary - jesli nie znasz, to kup dwa słoiczki (jesli będzisz mogła zdobyc te
              w wodnej). Bo smak to gust... Ja wole octowe (ale należę do tych, co wypijaja
              ocet ze sliwek i grzybkow :-))), a Moja tylko wodne, bo nie lubi octu....
              Słoność kaparka jest ta sama. Więc musisz Ty wybrac sobie.
              • Gość: befana Re: potrawa z bakłażanów IP: 212.97.52.* 02.12.04, 13:55
                Twaròg? na pewno? hmmmm
                • Gość: jacek1f Re: potrawa z bakłażanów - do befany - twaróg IP: 81.210.22.* 02.12.04, 14:01
                  Tak, na pewno w tym przepisie tłusty twaróg zwany tłustym białym serem.
                  Z pewnością :-)
                  No to jeszcze raz:
                  Dwa średnie bakłażany i ....
                  Farsz sycylijski: 20 dag tłustego twarogu, 2 jajka, 5 filetów anchois, 2 łyżki
                  kaparów, 5 łyżek startego sera żółtego - ostry lepszy, 1 pęczek natki
                  pietruszki, szczypta pieprzu, 1 mały sok pomidorowy.

                  Bakłażany przekrawamy wzdłuż na pół, nacinamy od strony miąższu i pieczemy pół
                  godziny w nagrzanym piekarniku. Po przestudzeniu delikatnie wyjmujemy część
                  miąższu i dodajemy do farszu.

                  Farsz sycylijski: Miąższ rozdrabniamy i mieszamy z twarogiem i resztą
                  składników. Na koniec łączymy z połową soku pomidorowego i doprawiamy do smaku
                  solą i pieprzem. Miseczki ze skórek bakłażanów napełniamy farszem, posypujemy
                  startym serem żółtym i zapiekamy w posmarowanym oliwą, żaroodpornym naczyniu,
                  przez pół godziny.
                  • Gość: befana Re: potrawa z bakłażanów - do befany - twaróg IP: 212.97.52.* 02.12.04, 16:09
                    A gdzie we Wloszech mozna dostac twaròg i to jeszcze w 3 wersjach (tzn. tlusta,
                    pòltlusta i chuda)? Bo ja tu mieszkam od 7 lat i z twarogiem sie nie spotkalam.
                    W sernikach zastepuje go ricotta.
                  • Gość: befana Re: potrawa z bakłażanów - do befany - twaróg IP: 212.97.52.* 03.12.04, 10:31
                    No to jak to jest z tym twarogiem?? W wersji oryginalnej - sycylijskiej - jaki
                    ser jest uzywany??
                    • Gość: jacek1f Re: potrawa z bakłażanów - do befany - twaróg IP: 81.210.22.* 03.12.04, 10:59
                      hmmm, trudne pytanie. Na sycylii robia to jak widac na wiele sposobow w sosie
                      pomidorowym - duszone, zapieczone i w plastrach osobnych... wiele, wiele
                      sposobow, ale mozarella sie przewija głównie wszedzie. "Nasz" przepis jest taki
                      bardziej polski a nie oryginalny, i raczej a'la siciliana, dlatego twaróg, bo
                      doprawiony robi świetny farsz. A "siciliana" jest dlatego, że są anchoisy i
                      kapary... Nie robiłem tego tutaj z innymi serami nigdy.
                      Poniżej:

                      www.esselunga.it/saperscegliere/Rscheda.asp?id=1282
                      cookbook.rin.ru/cookbook/recipes/411431959.html
              • Gość: jola Re: potrawa z bakłażanów IP: *.internetdsl.tpnet.pl 02.12.04, 15:07
                serdeczne dzięki za propozycje. Mam nadzieję, że znów upichcę coś wspaniałego.
                Przez te twoje przepisy rosnę w oczach mojego męża. Podobno przez żołądek do
                serca i w moim przypadku zaczyna się to sprawdzać. Jeszcze raz serdeczne
                dzięki!!!P.S. Może znasz jeszcze coś fajnego do zjedzenia najlepiej nie
                pracochłonnego, i o równie interesującym smaku co musaka? Jeśli tak to pisz
                chętnie wypróbuję! Dzięki!
          • sonia25 DO JACKA 02.12.04, 15:57
            Jacku postanowilam sprobowac twego przepisu z farszem sycylijskim ale mam
            pytanko - czy zamiast twarogu moge uzyc serek ricotta - bo niestety nie
            mieszkam w polsce i nie mam mozliwosci zakupienia naszego polskiego twarogu
            tlustego.
            Bede bardzo wdzieczna za szybka odpowiedz
            • Gość: jacek1f Re: DO JACKA tak ricotta Tak IP: 81.210.22.* 03.12.04, 09:16
              Tak. Najwyzej dodasz troche masla, jesli uznasz ze farrsz jest suchy :-)
    • Gość: wiedzma SMAZYC A NIE SMARZYC!!! IP: *.3web.net 02.12.04, 13:50
      !!!!!!!!!!!!

      Okrrrropnie kluje w oczy.......


      Pozdrawiam!
      • siostraheli Re: SMAZYC A NIE SMARZYC!!! 02.12.04, 15:32
        no wlasnie!
        • linn_linn Re: caponata 03.12.04, 09:43
          Caponata z baklazanow
          2 duze baklazany – oliwa extravergine 1 cebula – 1 plaska lyzka koncentratu
          pomidorowego – troche selera lisciowego / czesc jasna ze srodka / - garsc
          zielonych oliwek bez pestek – 100 g kaparow – 1/3 szklanki octu winnego
          bialego – 50 g cukru – sol
          Baklazany pokroic w kostke, wlozyc do osolonej wody, po 15 minutach oplukac,
          osuszyc, podsmazyc na oliwie, wyjac lyzka cedzakowa. Selera pokroic, przelac
          wrzatkiem. Do oliwy, w ktorej smazyly sie baklazany, wrzucic cebule w
          plasterkach, oliwki, kapary, cukier, ocet i koncentrat pomidorowy. Dusic
          wszystko na malym ogniu, dodac baklazany, dusic jeszcze przez kilka minut.
          Podawac na zimno lub na cieplo.
          Istnieje tez wersja sycylijska: m. in. baklazany, papryka czerwona, seler,
          sardele, cebula, kapary, rodzynki i orzeszki pinowe.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka