Gość: Inka IP: *.stradom.com.pl 10.05.02, 10:49 Kochani zbiza się sezon owocowy,moze upieklibysmy jakies pyszne ciasto z owocami. Czekam na rozne propozycje.Mniam mniam. Pozdrawiam.Inka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
default Re: Bardzo szybkie ciasto z owocami 10.05.02, 11:25 Masło zagniatasz z żółtkiem, kwaśną śmietaną, mąką i cukrem - tak aby powstała twardawa, ale plastyczna masa. Nie umiem podać proporcji, ja robię wg zasady "ile mąka zabierze". Ugniecioną kulę wrzucasz do zamrażalnika na jakieś 1/2 godziny i w tym czasie obierasz owoce, jakie Ci wpadną w rękę. Potem z kuli robisz placek, wyklejasz nim tortownicę (albo nawet takie jednorazowe tacki do pieczenia) na to owoce (ew. z cukrem), na to można jeszcze paski, albo okruszki zrobione z reszty ciasta - i do pieca. Po 20 minutach na to jeszcze piana z białka, kolejne 5 minut - i gotowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: em Re: Bardzo szybkie ciasto z owocami IP: 62.148.83.* 10.05.02, 12:18 bez proszku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mraw Re: Bardzo szybkie ciasto z owocami IP: 62.233.183.* 10.05.02, 12:51 Gość portalu: em napisał(a): > bez proszku? Bez, bo to kruche Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Milene Re: Bardzo szybkie ciasto z owocami IP: 5.2.1R1D* / *.w.club-internet.fr 10.05.02, 14:02 Na tym samym ciescie kruchym, ktore ja robie czesto w duzej ilosci i zamrazam. W ten sposob, gdy mam ochote zrobic szybkie ciasto rozmrazam ciasto pare godzin wczesniej. Moje proporcje ciasta wystarczy na dwie tarty z owocami (srednica okolo 28 cm) 600 g maki kostka masla pol szklanki smietany 150 g cukru 2 zoltka Z tego ciasta mozna zrobic b. dobra szarlotke. Mozna tez zrobic tarte z jablkami. Na ciescie ulozyc jablka pokrojone w plasterki. Zalac smietana wymieszana z zoltkiem, cukrem i wanilia. Upiec. Mozna tez zrobic ciasto z gruszkami. Na ciescie ulozyc gruszki i zalac tym samym + dodac duzo zmielonych migdalow. Pozdrawiam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tusiaz Re: Bardzo szybkie ciasto z owocami IP: *.bielsko.dialog.net.pl 10.05.02, 23:25 Witam....Kruche ciasto można zalać (na owoce) galaretką.Pycha! Placek 3/4 szklanki mąki(tortowej),3 jajka ,1 lyzeczka proszku do pieczenia,owoce ,1 margaryna(Palma) ,3/4 szklanki cukru - -----Ubić pianę z białek ,żółtka utrzeć z cukrem, dodać mąkę ,proszek i pianę z białek ,na koniec dodac roztopiony tłuszcz. Wyłozyć do formy ,na górze poukładać owoce .Piec w średnio nagrzanym piekarniku,około 30/40 min.Można posypać cukrem pudrem,lub zrobić lukier.To ciasto również można zalać galaretką. Zyczę smacznego..:))) Odpowiedz Link Zgłoś
kathy38 Re: Bardzo szybkie ciasto z owocami 12.05.02, 23:30 Ja robię kruche ciasto, połowę podpiekam. Na to wykładam ugotowany budyń śmietankowy, na wierzch owoce i posypuję resztą ciasta kruchego utartą na tarce. Przyznam się szczerze, że do tej pory piekłam wg tego przepisu tylko ciasto ze śliwkami, bo odkryłam ten przepis dopiero jesienią, ale mam zamiar wypróbować z rabarbarem. Odpowiedz Link Zgłoś
quba Re: Bardzo szybkie ciasto z owocami 15.05.02, 08:43 szklanka mąki, 1/3 szklankim oleju, 2-3 jaja. szklanka cukru, wanilia, pol szklanki mleka, odrobina proszku do pioeczenia - wszystko razem utrzeć, wlac do formy, obsypać owocami - piec 40 min (do suchego patyczka) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ali Re: Bardzo szybkie ciasto z owocami IP: *.acn.pl / *.acn.waw.pl 15.05.02, 20:39 5 jajek ubić z 1,5 szklanki cukru, dodać 2 szklanki mąki , 5 łyżek oleju i i łyżeczkę proszku do pieczenia. Wszystko razem miksujemy, wlewamy do formy i posypujemy owocami (które toną w cieście). Po upieczeniu na cieście robi się pyszna, piankowa skorupka. Prawda, jakie proste? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ines Re: Bardzo szybkie ciasto z owocami IP: 213.158.197.* 21.05.02, 11:39 Ten przepis podalam w temacie "ciasto truskawkowe", ale poniewaz owocki mozna podmienic na inne miekkie, czyli takie, ktorych nie trzeba wstepnie podduszac, to podam ten przepis takze tutaj :-) Ciasto robi sie blyskawicznie mikserem, a piecze sie gora 40 min. Skladniki: 50 dag miekkich owocow (truskawek, malin, jagod...) 20 dag maki pszennej, 4 jajka, 10 dag margaryny, 20 dag cukru pudru, 3/4 szklanki smietany, 1 łyzeczka proszku do pieczenia, 4 dag cukru do posypania, 3 lyzki tluszczu - do wysmarowania formy, 3 lyzki tartej bułki - do posypania formy. 1. Owoce przebrac, umyc, osuszyc. Truskawkom usun szypulki po myciu, bo nasiakna woda. Malin w zasadzie nie trzeba myc, ale warto przebrac. 2. Zoltka utrzec z cukrem na biala pulchna masę. 3. Dodac smietane. 4. Make wymieszac z proszkiem i przesiac przez sitko. Po duzej lyzce dodawac do masy stale ucierajac (najprosciej mikserem). 5. Stopic tluszcz i lekko przestudzony dodac do ciasta. 6. Z bialek ubic piane (mozna dodac szczypte soli, to beda lepiej sie ubijac). Nastepnie delikatnie, zeby nie zepsuc "puszystosci" polaczyc z ciastem. 7. Do prostokatnej formy wysmarowanej tluszczem i wysypanej bulka wlac ciasto, ulozyc na nim truskawki i posypac cukrem. 8. Piec w piekarniku 35-40 min, w temperaturze 180 st.C. Patyczek wlozony w srodek ciasta powinien wyjsc suchy. 9. Po ostudzeniu pokroic na kawalki. Smacznego!! Ines Odpowiedz Link Zgłoś