Dodaj do ulubionych

Makowiec taki, by mak nie odchodził od ciasta

07.12.04, 11:16
Witanm serdecznie;)

Proszę o sprawdzony przepis na świateczny makowiec, tak aby mak nie odchodził
od ciasta tylko był w jednej "kupce".
Masa makowa będzie chyba gotowa;) ale tak czy inaczj proszę o wszystkie wasze
sprawdzone przepisy;)
Pozdrawiam świątecznie

aga
Obserwuj wątek
      • jagasz Re: Makowiec taki, by mak nie odchodził od ciasta 08.12.04, 09:33
        Alana wklejam tu Twój przepis co by nie szukać;)
        Dziekuję:

        STRUCLA MAKOWA "buziaczki":
        Ciasto:
        * 15 dag chudego twarogu - rozgnieśc widelcem (to nie ma być ser mielony!)
        * 6 łyżek mleka
        * 6 łyżek oleju
        * 75 g cukru
        * 1 cukier waniliowy
        * 30 dag mąki
        * szczypta soli
        * 2 łyżeczki proszku do pieczenia
        Z powyższych składników zagnieść ciasto (będą w nim serowe grudki)i wstawić do
        lodówki na 40 min. W międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 st.

        Nadzienie:
        * 50 dag maku do wypieków (używam gotowej masy firmy Prospona w puszce 7 zł 950
        dag)
        * 10 dag orzechów włoskich pokroić drobno
        * 3-4 łyżki rumu
        * 1 żółtko
        * 10 dag rodzynek sparzonych
        * 1 cukier waniliowy
        Wymieszać masę makową ze składnikami.

        Wyjąć schłodzone ciasto z lodówki, rozwałkować w prostokąt, na grubość ok 0,5-1
        cm. Rozsmarować nadzienie makowe na całym placku, zostawiając ok 1,5 cm z obu
        stron placka (wzdłuż) bez nadzienia.
        UWAGA - zwijać struclę do środka z obu stron zaczynając od tych pasków bez
        nadzienia. Jako efekt powinny wyjśc dwa długie niezbyt grube wałki złączone
        podstawą z ciasta i stykające się na górze ze sobą. Końcówki ciasta tak
        zagnieśc, żeby mak nie wystawał.

        Smarowanie:
        *1 żółtko roztrzepać z
        * 1 łyżką śmietany i tym posmarować całe ciasto (szczególnie rowek między
        wałkami). Ułożyć ciasto na papierze do pieczenia na blasze. Piec ok 40 min.
        Po wyjęciu ciasta, jak nieco przestygnie posmarować całe ciasto
        * 15 dag rozgrzanych morelowych konfitur
        Poczekać aż ciasto wystygnie i całe posypać cukrem pudrem.

        Strucla wychodzi przepyszna z dość cienkim ciastem i obfitym nadzieniem. Robi
        się naprawdę szybko. Niesamowity jest wygląd. Jak się pokroi na porcje, to
        każdy dostaje takie właśnie dwie zwinięte "buźki".
        Smacznego



        Prosz eo jeszcze inne przepisy na ciasto na makowiec;)))))

        aga

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka