Gość: marcelamamusia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.04, 15:42 Ostatnio był tu przepis na struclę makową z ciasta z dodatkiem sera.Niestety nie moge znaleźc może ktoś mi pomoże? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sarani Re: Ciasto na makowiec,ale serowe IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.n.INTELINK.pl 07.12.04, 15:51 Proszę bardzo :) forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=18029790&a=18034201 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mago Re: Ciasto na makowiec,ale serowe IP: *.satfilm.net.pl / *.satfilm.net.pl 07.12.04, 15:51 zerknij tutaj: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=18029790&a=18034201 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcelamamusia Re: Ciasto na makowiec,ale serowe IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.04, 15:55 Dziękuję bardzo mam zamiar zrobić taka na święta. Odpowiedz Link Zgłoś
alanadab :0) 07.12.04, 16:22 Bardzo Ci polecam tę struclę. Sama robią ją od lat i wspaniale wszystkim smakuje, a przy tym nie ma ryzyka nieudanego ciasta drożdżowego. Pozdrawiam Alana Odpowiedz Link Zgłoś
ania_20 Re: :0) 08.12.04, 08:44 pytanko - czy zamiast robić masę, mogę dać tą masę makową z puszki, bez dodawania reszty składników? i czy cała puszka to nie za dużo? Odpowiedz Link Zgłoś
adli Ciasto - czy tylko na makowiec? 08.12.04, 12:23 Czy z tego ciasta mogę upiec struclę z serem, z jabłkami lub z dżemem (powidłami)?? Odpowiedz Link Zgłoś
alanadab Re: Ciasto - czy tylko na makowiec? 08.12.04, 15:07 prawdę powiedziawszy nie próbowałam. Ciasto jest dośc ścisłe, więc moim zdaniem jeśli nie włożysz nic bardzo "płynącego" to podczas pieczenia powinno być ok, ale głowy nie dam. Aż sama się chyba pokuszę o taką struclę z jabłkami - i wtedy dam znać Alana Odpowiedz Link Zgłoś
alanadab do adli - cudna, bosko pachnąca strucla z jabłkami 09.12.04, 10:51 Ha! no i zainspirowałaś mnie Adli :0)i chwała Ci za to. Zrobiłam dziś rano pyszną strucelkę na "moim" cieście z dodatkiem sera i zrobiłam ją z jabłkami. Od razu zaznaczę, iż robiłam z połowy porcji. Jeszcze stygnie, a ja już pochłonęłam dwa kawałki. Jak chcesz zobaczyć zdjęcia, to zajrzyj na galerię potraw: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=777&w=18424050 Pozdrawiam i życzę powodzenia w pieczeniu. Alana Odpowiedz Link Zgłoś
bedada Re: do adli - cudna, bosko pachnąca strucla z jab 09.12.04, 11:02 Przepis przepyszny zrobię ją na święta.Masy makowe są też w mniejszych 500gr puszkach.W zeszłym roku taka właśnie kupiłam i jedną struclę zrobiłam z makiem a drugą z nadzieniem orzechowym,ale na tradycyjnym cieście.A w tym roku zrobię struclę makowa na cieście serowym.Nie moge sie już doczekać tych świąt.Ciekawe kiedy ja to wszystko będę piekła? Chyba w nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
adli cudna, bosko pachnąca strucla z jabłkami 09.12.04, 16:16 Alano,serdeczne dzięki. Widziałam te pokrojone kawałeczki i szkoda,że tylko można zobaczyć. Pozdrawiam - adli Odpowiedz Link Zgłoś
alanadab hehe 09.12.04, 18:28 to się tak szybko robi, że nie warto czekać, tylko trzeba się brać do pieczenia A ja właśnie nastawiła cukierki śmietankowe i "się robią" Pozdrawiam Alana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sarani Re: do adli - cudna, bosko pachnąca strucla z jab IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.n.INTELINK.pl 09.12.04, 16:28 Obejrzałam sobie zdjęcia i mam pytanie - chyba ta strucla z jabłkami inaczej wygląda, niż ma wyglądać ta z makiem? Pytam, bo z przepisu na struclę z makiem, który zamierzam wykorzystać w święta, zrozumiałam, że cała masa ma być zawinięta - z obu stron do środka? Dobrze myślę czy coś pokręciłam? :) Odpowiedz Link Zgłoś
adli Do Sarani - cudna, bosko pachnąca strucla z jab 09.12.04, 16:40 Nic nie pokręciłaś ,też tak sądzę. Ciekawe co na to Alana? Odpowiedz Link Zgłoś
alanadab zwijanie strucli 09.12.04, 18:27 no oczywiście, że dobrze myślisz - ta z makiem w "buźki' wyjdzie, czyli dwa rulony (zreszta jak ją zrobię na święta, to zamieszczę też w galerii, coby wątpliwości nie było), no aleć przecie jabłka prażone są znacznie rzadsze, toby mi przy zwijaniu popłynęły i dlatego taki "autorski" wzorek wybrałam. Pozdrowienia Alana Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sarani Re: zwijanie strucli IP: *.fordon.INTELINK.pl / *.n.INTELINK.pl 09.12.04, 18:53 Dzięki :) Tak właśnie sądziłam, ale... warto się upewnić, aby na święta jakiejś plamy nie dać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
alanadab masa z puszki 08.12.04, 14:45 w moim przepisie jest właśnie masa gotowa z puszki :0) ja ją tylko czasem "podrasuję" jakimiś extra bakaliami daj znac jak wyszło jak już opieczesz Pozdrawiam Alana Odpowiedz Link Zgłoś
ania_20 Re: masa z puszki 08.12.04, 18:44 tak, ja wiem że napisałaś, że z puszki, tylko chodzi mi o to że w przepisie jest 0,5 kg, a puszka ma 950 g. Nie będzie za dużo jak dam całą? Odpowiedz Link Zgłoś
alanadab Re: masa z puszki 08.12.04, 19:12 oczywiście użyć należy tyle co w przepisie. Ja resztę zużywam również na święta - na kutię, albo możesz rolage z makiem upiec. Tu link do przepisu, który swego czasu podawałam: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=18029790&a=18034431 (oczywiście wtedy robisz mniejszą porcję rogali) lub po prostu robię dwie strucle i... daruję rodzince. Pozdrawiam i powodzenia Alana Odpowiedz Link Zgłoś
ania_20 Re: masa z puszki 12.12.04, 09:55 strucla wyszła super! przepyszna, lekko wilgotna w środku, Zrobiłam wczoraj, a dziś już dojadają właśnie ostatnie kawałki...to chyba znaczy że smakuje :D dzięi za przepis! Odpowiedz Link Zgłoś
alanadab sukces :0) 13.12.04, 09:03 no to ja się bardzo bardzo cieszę. Taka właśnie ma być - pyszna i wilgotna :0) a ciastro banalnie proste, nieprawdaż? Pozdrawiam, Alana Odpowiedz Link Zgłoś
ania_20 Re: sukces :0) 13.12.04, 12:05 tak, rewelacja - i robi się dosłownie kilka minut :)) Niewiele dłużej znika :P Odpowiedz Link Zgłoś
dador1 Re: Ciasto na makowiec,ale serowe 13.12.04, 14:29 Witam, a ja mam pytanko, ile ma być mąki i cukru, ale w przeliczeniu na szklamki, nie mam wagi kuchennej i cięzko mi odmierzyc takie ilości. Pozdrawiam Dorota Odpowiedz Link Zgłoś
ania_20 Re: Ciasto na makowiec,ale serowe 13.12.04, 15:19 mąka - 30 dag to 2 niepełne szklanki (jedna ma ok. 17 dag), a szklanka cukru to ok. 220 g, więc mniej więcej 1/3 (nie wiem, kiepska jestem z matmy :P) Odpowiedz Link Zgłoś
dador1 Re: Ciasto na makowiec,ale serowe do ani_20 13.12.04, 16:42 Dziękuje bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś