Dodaj do ulubionych

dajcie przepis na adwokata?

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 11:06
Nie wiem czy to sie robi ze spirytusem czy z wódką? A może macie przepis na
jakiś inny likier świąteczny? Chętnie skorzystam.
Obserwuj wątek
    • Gość: figa Re: dajcie przepis na adwokata? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 11:29
      kuchnia.verusinter.net/rodzaj.php?RODZAJ=47
    • ampolion Re: dajcie przepis na adwokata? 13.12.04, 13:37
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=18502973
      • evamarija Re: dajcie przepis na adwokata? 13.12.04, 13:59
        A skad bierzecie czysty spirytus? Mozna kupic normalnie w monopolowym?
        • Gość: magda20044 Re: dajcie przepis na adwokata? IP: *.brwsa.com.pl / *.brwsa.com.pl 13.12.04, 14:28
          Spirytus można kupić bez problemów w monopolowym.

          Ja często robię "Malibu". Jest przepyszne, wg wielu osób jest lepsze niż to
          sklepowe z mlekiem

          MALIBU
          2 paczki wiórków kokosowych zalewam spirytusem (ćwiarteczka) w słoiku, słoik
          zakręcam i odstawiam na 12 godzin. Po tym czasie przelewam to przez szmatkę,
          wiórki zużywam do ciasta (też o nazwie Malibu). Przez tą samą szmatkę na której
          są wiórka przelewam 2 mlaeka skondensowane słodzone i 2 niesłodzone - chodzi o
          to aby one nabrały jeszcze dodatkowego aromatu kokosowego), mleka wedrują
          oczywiście do spirytusu. Należy to schłodzić i pić. Pierwszy łyk wydaje się
          dość mocny, ale potem voraz lepiej to smakuje, ja sama potrafię to wypić w dwa
          dni:)

          SMacznego
          Pozdraweiam
    • Gość: limba Re: dajcie przepis na adwokata? IP: *.mos.gov.pl 13.12.04, 15:37
      Chętnie podam 2 moje ulubione receptury:

      1. Ajerkoniak

      5 żółtek
      250 ml spirytusu
      2 torebki cukru waniliowego
      5 łyżek cukru pudru
      1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
      Utrzeć żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładki krem (kogel-mogel).
      Do żółtek wlewać cienkim „strumyczkiem” bardzo powoli:
      ° mleko – mieszać mikserem (potrzebny wysoki słój lub dzbanek, bo mleko pryska).
      ° spirytus.
      Wg tego przepisu wychodzi bardzo, bardzo gęsty krem.

      Można więc zatąpić w/w porcję spirytusu 1/2 l dobrej czytej wódki [zbożowej] i
      dodać 50 - ew.100 ml koniaku [dla aromatu].
      Ostatnio prefereuję tę drugą wersję.
      Początkowo ajerkoniak jest rzadki i ma niezbyt ciekawy aromat. Dopiero jak
      wszystkie składniki się "przegryzą" - najlepiej przez kilka dni w lodówce -
      wtedy jest wspaniały i też b.gęsty trunek.

      2. Likier kawowy

      1/2 szkl bardzo mocnego naparu z aromatycznej kawy
      250 ml spirytusu
      2 torebki cukru waniliowego
      5 łyżek cukru pudru
      1 puszka mleka kondensowanego niesłodzonego (jeśli mleko jest słodzone nie
      trzeba używać cukru)
      Do mleka wlewać cienkim „strumyczkiem” bardzo powoli:
      spirytus – mieszać mikserem (potrzebny wysoki słój lub dzbanek, bo mleko
      pryska). Odstawić w chłodne miejsce.

      3. I trzeci, który też wyglądał bardzo zachęcająco:

      Ajerkoniak krakowski [tak go nazwałam, bo przepis prezentował przed Wigilią
      R.Makłowicz]

      6 żółtek
      400 ml spirytusu
      100 ml koniaku lub brandy
      300 g cukru pudru
      400 ml mleka tłustego
      100 ml śmietanki
      1/2 laski wanilii
      Wanilię naciąć wzdłuż, zagotować z mlekiem – wystudzić.
      Dodać śmietankę – rozmieszać mikserem.
      Utrzeć żółtka z cukrem na gładki krem (kogel-mogel).
      Do żółtek wlewać cienkim „strumyczkiem” bardzo powoli:
      1. mleko ze śmietanką
      2. brandy lub koniak


    • Gość: limba Re: dajcie przepis na adwokata? IP: *.mos.gov.pl 13.12.04, 15:40
      Mam jeszcze gdzieś przepis z Domowej Kawiarenki na "Świąteczny likier jajeczno-
      makowy".
      Jeśli będzie ktoś zainteresowany to poszukam.
    • dziuunia Likier a la Bailey's 13.12.04, 15:45
      Gotować 1 puszkę mleka skondensowanego słodzonego 3 godziny,ostudzić.Otworzyć
      puszkę,przełożyć do miski i dodawać powoli 1 szklankę whisky(nie musi być
      droga,wystarczy np.Passport Scotch 0.7 l za 39 zl)1/2 szklanki śmietany 30%,1
      czubatą łyżkę cukru pudru(albo i nie jak kto woli)i 1 czubatą łyżeczkę kawy
      rozpuszczalnej rozpuszczonej w małej ilości wody.Wychodzi 0.7 litra gęstego
      likieru i w zasadzie powinien przegryźć się przez jakiś miesiąc,niestety nigdy
      nie ma na to szans-przynajmniej u mnie ;)
    • Gość: Nowa Re: dajcie przepis na adwokata? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 23:39
      Ajerkoniak zawiera dużo żółtek,to jaki ma termin przydatności ?Czy ktoś wie?
      • mysiulek08 Re: dajcie przepis na adwokata? 14.12.04, 18:27
        Zniknie szybciej niz sie zepsuje:). Tez mialam ten dylemat, dlatego zotlka
        ucieram z cukrem na parze, skondensowane mleko mocno podgrzewam, niestety
        spirytus niedostepny, wiec 50% wodka z winogron musi wystarczyc. Jak do tej
        pory nigdy sie zdarzylo by ulegl zepsuciu. Najdluzej udalo sie uchowac butelke
        trzy miesiace:)

        *******************************
        www.polcom.cl/patagonia
        www.polcom.cl/zloto
        smakosze.blox.pl

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka