Gość: bedada IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 11:06 Nie wiem czy to sie robi ze spirytusem czy z wódką? A może macie przepis na jakiś inny likier świąteczny? Chętnie skorzystam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: figa Re: dajcie przepis na adwokata? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 11:29 kuchnia.verusinter.net/rodzaj.php?RODZAJ=47 Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: dajcie przepis na adwokata? 13.12.04, 13:37 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=18502973 Odpowiedz Link Zgłoś
evamarija Re: dajcie przepis na adwokata? 13.12.04, 13:59 A skad bierzecie czysty spirytus? Mozna kupic normalnie w monopolowym? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magda20044 Re: dajcie przepis na adwokata? IP: *.brwsa.com.pl / *.brwsa.com.pl 13.12.04, 14:28 Spirytus można kupić bez problemów w monopolowym. Ja często robię "Malibu". Jest przepyszne, wg wielu osób jest lepsze niż to sklepowe z mlekiem MALIBU 2 paczki wiórków kokosowych zalewam spirytusem (ćwiarteczka) w słoiku, słoik zakręcam i odstawiam na 12 godzin. Po tym czasie przelewam to przez szmatkę, wiórki zużywam do ciasta (też o nazwie Malibu). Przez tą samą szmatkę na której są wiórka przelewam 2 mlaeka skondensowane słodzone i 2 niesłodzone - chodzi o to aby one nabrały jeszcze dodatkowego aromatu kokosowego), mleka wedrują oczywiście do spirytusu. Należy to schłodzić i pić. Pierwszy łyk wydaje się dość mocny, ale potem voraz lepiej to smakuje, ja sama potrafię to wypić w dwa dni:) SMacznego Pozdraweiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limba Re: dajcie przepis na adwokata? IP: *.mos.gov.pl 13.12.04, 15:37 Chętnie podam 2 moje ulubione receptury: 1. Ajerkoniak 5 żółtek 250 ml spirytusu 2 torebki cukru waniliowego 5 łyżek cukru pudru 1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego Utrzeć żółtka z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na gładki krem (kogel-mogel). Do żółtek wlewać cienkim „strumyczkiem” bardzo powoli: ° mleko – mieszać mikserem (potrzebny wysoki słój lub dzbanek, bo mleko pryska). ° spirytus. Wg tego przepisu wychodzi bardzo, bardzo gęsty krem. Można więc zatąpić w/w porcję spirytusu 1/2 l dobrej czytej wódki [zbożowej] i dodać 50 - ew.100 ml koniaku [dla aromatu]. Ostatnio prefereuję tę drugą wersję. Początkowo ajerkoniak jest rzadki i ma niezbyt ciekawy aromat. Dopiero jak wszystkie składniki się "przegryzą" - najlepiej przez kilka dni w lodówce - wtedy jest wspaniały i też b.gęsty trunek. 2. Likier kawowy 1/2 szkl bardzo mocnego naparu z aromatycznej kawy 250 ml spirytusu 2 torebki cukru waniliowego 5 łyżek cukru pudru 1 puszka mleka kondensowanego niesłodzonego (jeśli mleko jest słodzone nie trzeba używać cukru) Do mleka wlewać cienkim „strumyczkiem” bardzo powoli: spirytus – mieszać mikserem (potrzebny wysoki słój lub dzbanek, bo mleko pryska). Odstawić w chłodne miejsce. 3. I trzeci, który też wyglądał bardzo zachęcająco: Ajerkoniak krakowski [tak go nazwałam, bo przepis prezentował przed Wigilią R.Makłowicz] 6 żółtek 400 ml spirytusu 100 ml koniaku lub brandy 300 g cukru pudru 400 ml mleka tłustego 100 ml śmietanki 1/2 laski wanilii Wanilię naciąć wzdłuż, zagotować z mlekiem – wystudzić. Dodać śmietankę – rozmieszać mikserem. Utrzeć żółtka z cukrem na gładki krem (kogel-mogel). Do żółtek wlewać cienkim „strumyczkiem” bardzo powoli: 1. mleko ze śmietanką 2. brandy lub koniak Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limba Re: dajcie przepis na adwokata? IP: *.mos.gov.pl 13.12.04, 15:40 Mam jeszcze gdzieś przepis z Domowej Kawiarenki na "Świąteczny likier jajeczno- makowy". Jeśli będzie ktoś zainteresowany to poszukam. Odpowiedz Link Zgłoś
dziuunia Likier a la Bailey's 13.12.04, 15:45 Gotować 1 puszkę mleka skondensowanego słodzonego 3 godziny,ostudzić.Otworzyć puszkę,przełożyć do miski i dodawać powoli 1 szklankę whisky(nie musi być droga,wystarczy np.Passport Scotch 0.7 l za 39 zl)1/2 szklanki śmietany 30%,1 czubatą łyżkę cukru pudru(albo i nie jak kto woli)i 1 czubatą łyżeczkę kawy rozpuszczalnej rozpuszczonej w małej ilości wody.Wychodzi 0.7 litra gęstego likieru i w zasadzie powinien przegryźć się przez jakiś miesiąc,niestety nigdy nie ma na to szans-przynajmniej u mnie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nowa Re: dajcie przepis na adwokata? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 23:39 Ajerkoniak zawiera dużo żółtek,to jaki ma termin przydatności ?Czy ktoś wie? Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: dajcie przepis na adwokata? 14.12.04, 18:27 Zniknie szybciej niz sie zepsuje:). Tez mialam ten dylemat, dlatego zotlka ucieram z cukrem na parze, skondensowane mleko mocno podgrzewam, niestety spirytus niedostepny, wiec 50% wodka z winogron musi wystarczyc. Jak do tej pory nigdy sie zdarzylo by ulegl zepsuciu. Najdluzej udalo sie uchowac butelke trzy miesiace:) ******************************* www.polcom.cl/patagonia www.polcom.cl/zloto smakosze.blox.pl Odpowiedz Link Zgłoś