Gość: kasia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.04, 14:40 Witam, czy ktoś posiada orginalny przepis na tort szwarcwaldzki. Proszę o pomoc. Mam sporo wiśni w spirytusie i muszę je wykorzystać. A tort ten jest naprawdę pyszny. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sławek Re: tort szwarcwaldzki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.04, 17:03 Co prawda nie Szwarcwald,ale: www.gotowanie.wkl.pl/przepis4455.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sławek Re: tort szwarcwaldzki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.12.04, 17:09 Przepraszam,ale na gotowaniu trzeba się zalogować więc może to: kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=3043 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limba Re: tort szwarcwaldzki IP: *.mos.gov.pl 15.12.04, 13:47 Witaj! Chciałabym wyjaśnić, że oryginalnego przepisu na "Tort Wiśniowy ze Schwarzwaldu" pewnie nigdzie nie uświadczysz, bo receptury na słynne na całym świecie desery [inne to np.Tort Sachera, Wiedeński tort śmietankowy, Tort Dobosza itd.] są własnością tych, którzy je wymyślili [lub ich spadkobierców] i są pilnie strzeżone. Istnieją jednakże przepisy opracowane przez innych cukierników, którzy kierując się smakiem i znajomością składników opracowali podobne. Ja posiadam przepis pochodzący z niemieckiego wydawnictwa kulinarnego, więc pewnie jest bardzo zbliżony do oryginału. Oto on: Biszkopt czekoladowy - 125 g masła lub margaryny - 125 g cukru, - 1 opakowanie cukru waniliowego - 5 jaj - 65 g mondaminy [delikatnej mączki kukurydzianej - jeśli jej nie dostaniesz można zastąpić mąką ziemniaczaną] - 65 g mąki - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 100 g zmielonych migdałów - 125 g gorzkiej czekolady Przygotować tortownicę. Wyłożyć dno papierem i posmarować masłem. Boków tortownicy nie smarować, bo lekkie ciasto biszkoptowe nasiąka tłuszczem i opada po upieczeniu. I jeszcze ważna uwaga: Pracy przy przygotowaniu biszkoptu nie wolno przerywać, ponieważ dodatek żółtek i tłuszczu sprawia, że delikatna piana z białek opada. Obie mąki zmieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Tłuszcz [koniecznie w temp.pokojowej] utrzeć z cukrem, dodając po rozpuszczeniu cukru - po jednym - żółtka. Dodać porcjami mąkę. Na końcu dodać ubitą na sztywno pianę z białek, a potem - delikatnie mieszając - zmielone migdały i startą czekoladę. Piec ok.40 min w temp.180 st.C, a po upieczeniu zostawić w wyłączonym piekarniku do ostygnięcia. Następnie przekroić na 3 części. ---------------------------------- Oryginalny przepis podaje, że na spodnią warstwę tortu wykłada się wiśnie z kompotu [słoik 460 g], na to daje bitą śmietanę [ubitą z porcji 1/2 litra], przykrywa następną warstwą biszkoptu i znowu śmietana – biszkopt. Cały tortu posmarować bitą śmietaną, udekorować rozetkami ze śmietany, posypać startą czekoladą i na rozetki wyłożyć wiśnie. Biszkopt nasącza się w/w kompotem z wiśni. Ja zmodyfikowałam to nadzienie, tak żeby trwalsze [nie rozpływało się] – ponieważ nigdy nie ma czasu na to, żeby przyrządzić tort tuż przed podaniem na stół – inaczej bita śmietana „siada”. Możesz więc wybrać sposób przygotowania i dostosować do swoich wisienek, pomijając oczywiście dodatek alkoholu, skoro masz wiśnie w spirytusie [radzę dodać do świeżych wiśni, żeby puściły sok - nadzienie będzie wtedy bardziej aromatyczne]. ---------------------------------- Nadzienie wiśniowe - 1/2 kg wiśni bez pestek - 1 szkl. cukru - 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej - 3 łyżki wody - 3 łyżeczki żelatyny namoczyć w odrobinie wody - 60 ml wiśniówki - do masy wiśniowej. ------------------------------- Śmietana do tortu - 1/2 l śmietanki - 3/4 szkl. cukru pudru - 5 łyżeczek żelatyny - 1 usztywniacz do śmietany - 1/3 szkl. zimnej wody do namoczenia żelatyny (moczyć 15 min., potem rozpuścić, najlepiej nad parą] ------------------------------------------ 1/2 kg wiśni bez pestek – zimą opakowanie 500 lub 450 g mrożonych wiśni [teraz w sprzedaży są już wypestkowane, więc nie wymagają żadnej żmudnej obróbki] + 1 szkl. cukru. Rozgrzewać do momentu, aż cukier się rozpuści – nie gotować, bo straci zapach i smak. Wiśnie puszczą dużo soku, ale tak ma być. Następnie: 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, rozrobionej w 3 łyżkach wody oraz żelatynę, namoczoną wcześniej w odrobinie wody, aby się szybciej rozpuściła w masie wiśniowej > wlać do wiśni, wymieszać i podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Galaretka się do tego nie nadaje, bo jest sztucznie aromatyzowana. Masa ta jest wspaniała, ponieważ ma aromat świeżych wiśni oraz ma wyjątkową konsystencję - coś pośredniego między galaretką a kisielem, ale nie tak sztywną jak galaretka, a jednocześnie jest klarowna i nie rozpływa się po dłuższym czasie tak jak kisiel. Można też "zaostrzyć" smak masy dodając kieliszek wiśniówki lub innego alkoholu, ale to nie jest konieczne. Wyjąć kilkanaście wiśni do przybrania [pięknie zastygają na kremowym przybraniu tortu]. Wystudzić - tężejące nadzienie wyłożyć na tort - wstawić do lodówki. Masę tę wykłada się na spód ciasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: tort szwarcwaldzki IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.12.04, 13:21 dziękuję za przepisy. Limba - dzięki za obszerną odpowiedź. Chyba jesteś cukiernikiem?! W czwartek robię więc Twój tort. Pychota. Wesołych Świąt. Pozdrawiam. Kasia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limba Re: tort szwarcwaldzki IP: *.mos.gov.pl 16.12.04, 17:24 Niestety nie jestem cukiernikiem ani kucharzem, choć lubię pracować w kuchni - widać minęłam się z powołaniem, bo wybrałam zupełnie inną profesję. Ale z własnego doświadczenia wiem, że przepis musi być dokładny - gwarantuje wtedy wykonanie bez kłopotów i niespodzianek. Pozdrawiam i życzę powodzenia! Napisz koniecznie, jak smakowało Ci to zmodyfikowane nadzienie wiśniowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ika Re: tort szwarcwaldzki IP: *.net 16.12.04, 21:03 Tort szwarcwaldzki z tego forum,który zrobiłam i był rewelacyjny. 200 g czekolady, połamanej na kostki 115 g masła 3 jajka, oddzielnie żółtka i białka 115 g ciemnego cukru trzcinowego lub bialego 3 łyżki wiśniówki (Kirsch) 75 g mąki zmieszanej z proszkiem do pieczenia, przesianej 50 g mielonych migdałów krem i przybranie: 65 g czekolady 65 g polewy o smaku czekoladowym 3 łyżki wiśniówki 425 g wiśni z puszki, bez pestek, odcedzonych z zalewy, którą należy zachować 600 ml śmietany kremówki, lekko ubitej 12 świeżych wiśni z ogonkami 1. Czekoladę i masło roztopić, odstawić do przestygnięcia 2. w misce ubić trzepaczką zółtka z cukrem, aż masa stanie się bardzo gęsta, wymieszać z roztopioną czekoladą i masłem i wiśniówka, dodać mąkę oraz migdały. 3. ubić pianę z białek i dodać do miski z pkt. 2 przelać do formy (tortownicy) i piec przez 40 min. w temeraturze 180C po wyjęciu z piekarnika, gdy ostygnie, wyjąć i przekroić w poprzek na trzy równe części. masa i przybranie: 1.czekoladę i polewę rozpuścić i odstawić do zastygnięcia a później zetrzeć na tarce na małe strużki. 2. wymieszać wiśniówkę z 6 łyżkami soku z wiśni ułożyć na talerzy spodni krążek biszkopta i skropić 3 łyżkami wiśniowego syropu. 3. rozsmarować na nim 1/3 bitej śmietany i ułożyć połowę wiśni z puszki. przykryć drugim krążkiem ciasta i przybrać tak samo jak poprzedni. ułożyć na wierzchu trzecią warstwę biszkopta i skropić resztą wiśniowego syropu, rozsmarować resztę bitej śmietany, posypać czekoladowymi wiórkami i przybrać świeżymi wiśniami. Odpowiedz Link Zgłoś