Gość: ewa IP: *.ztpnet.pl 15.12.04, 16:23 no właśnie, jak go zrobić? znalazłam w necie kilka przepisów, ale jakoś "nie podchodzą"... z kruchym czy drożdzowym ciastem lepiej? I chciałabym, żeby maku było duuużżżoo:)))) Dziękuję z góry. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
a_pynia Re: makowiec zawijany na święta 17.12.04, 13:48 Ja robię struclę drożdżową, przepis jak na zwykły placek drożdżowy. Obecnie szukam przepisu na struclę parzoną, albo kąpaną... już nie pamięta, bo do dawno temu robiła moja mama. Wiem, ze ciasto było szlachetniejsze od zwykłej drożdżówki... Moja teściowa robi rolady biszkoptowe. Piecze placki biszkoptowe na duzych blachach, jak wystygną zawija z makiem i jeszcze raz podpieka. Też pyszne, ale chyba najlepsza to jest strucla... Odpowiedz Link Zgłoś
goga99 Re: makowiec zawijany na święta 17.12.04, 14:26 Super przepis, zawsze się udaje: 1/2 kg mąki, 3 żółtka, 20 dkg masła lub margaryny, 1/2 szklanki curku, 10 dkg drożdży rozpuszczonych w kwaśnej śmietanie, wszystko dobrze wyrobić i włożyć do lodówki (śmietany tyle, żeby nie było za rzadkie). Masa makowa: 1/2 kg maku sparzony i 3 razy przekręcony, do tego 2 łyżki miodu, 1/2 szklanki cukru, 2 łyżki masła, łyżkę kakao - lekko podgrzać i wymieszać, jak przestygnie 2 zółtka i pianę z białek ubitą na sztywno (można dodać również pozostałą z ciasta), bakalie, zapach. Na cienko rozwałkowane ciasto posmarowane białkiem (żeby mak nie odstawał od ciasta) nałożyć masę. Piec w temp. 180 ok.40 min. Przepis sprawdzony, ciasto to wykorzystuję również do pieczenia pasztecików, wtedy tylko nie dodaję cukru, smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bedada Re: makowiec zawijany na święta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.12.04, 14:56 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=18359424&a=18388958 Odpowiedz Link Zgłoś