Dodaj do ulubionych

makowiec zawijany na święta

IP: *.ztpnet.pl 15.12.04, 16:23
no właśnie, jak go zrobić? znalazłam w necie kilka przepisów, ale jakoś "nie
podchodzą"... z kruchym czy drożdzowym ciastem lepiej? I chciałabym, żeby
maku było duuużżżoo:))))
Dziękuję z góry.
Obserwuj wątek
    • a_pynia Re: makowiec zawijany na święta 17.12.04, 13:48
      Ja robię struclę drożdżową, przepis jak na zwykły placek drożdżowy. Obecnie
      szukam przepisu na struclę parzoną, albo kąpaną... już nie pamięta, bo do dawno
      temu robiła moja mama. Wiem, ze ciasto było szlachetniejsze od zwykłej
      drożdżówki...
      Moja teściowa robi rolady biszkoptowe. Piecze placki biszkoptowe na duzych
      blachach, jak wystygną zawija z makiem i jeszcze raz podpieka. Też pyszne, ale
      chyba najlepsza to jest strucla...
    • goga99 Re: makowiec zawijany na święta 17.12.04, 14:26
      Super przepis, zawsze się udaje: 1/2 kg mąki, 3 żółtka, 20 dkg masła lub
      margaryny, 1/2 szklanki curku, 10 dkg drożdży rozpuszczonych w kwaśnej
      śmietanie, wszystko dobrze wyrobić i włożyć do lodówki (śmietany tyle, żeby nie
      było za rzadkie).
      Masa makowa: 1/2 kg maku sparzony i 3 razy przekręcony, do tego 2 łyżki miodu,
      1/2 szklanki cukru, 2 łyżki masła, łyżkę kakao - lekko podgrzać i wymieszać,
      jak przestygnie 2 zółtka i pianę z białek ubitą na sztywno (można dodać również
      pozostałą z ciasta), bakalie, zapach.
      Na cienko rozwałkowane ciasto posmarowane białkiem (żeby mak nie odstawał od
      ciasta) nałożyć masę. Piec w temp. 180 ok.40 min.
      Przepis sprawdzony, ciasto to wykorzystuję również do pieczenia pasztecików,
      wtedy tylko nie dodaję cukru, smacznego.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka