Dodaj do ulubionych

kiszenie barszczu i pierogi z kiszoną kapustą

16.12.04, 09:34
Wiem, 100 razy było, ale znaleźć nie mogę - jak kisicie barszcz na wigilię?
Obrać buraczki, pokroić i zalać wodą, ale samą czy z jakimiś dodatkami?
A druga wielka prośba to jak robicie farsz z kiszonej kapusty do pierogów, u
mnie w domu danie nieznane, ale w rodzinie męża baaardzo tradycyjne, bym
zrobiła tylko nie wiem jak, poratujecie? W postach wigilijnych wiele razy się
pojawiały te pierogi na liście, więc mam nadzieję, że ktoś mnie poratuje :)
Obserwuj wątek
    • laura771 Re: kiszenie barszczu i pierogi z kiszoną kapustą 16.12.04, 09:42
      Co do barszczu, to ja robię tak zakwas:
      kroję surowe buraki w bardzo cieniutkie plasterki, żeby puściły jak najwięcej
      soku i koloru podczas kiszenia. Do słoja wyparzonego wkładam te buraki prawie
      do pełna, pomiędzy te buraki daję 2 ząbki czosnku i strączek ususzonej ostrej
      papryczki. Zalewam to osoloną wodą letnią, soli daję 1 łyżkę na 1,5 litrowy
      słój. Lepiej dać więcej soli niż mniej. Przykrywam serwetką i codziennie
      próbuję, jak się kisi. Tak po około 4 dniach zlewam do innego słoika i wstawiam
      do lodówki. Buraki zalewam jeszcze raz kolejną porcją osolonej wody - wyjdzie
      wprawdzie mniej stężony zakwas, ale też pyszny.
    • hania55 Kiszenie barszczu 16.12.04, 09:44
      Buraczki wymyć, obrać, pokroić w plastry i zalać przegotowaną, ciepłą / gorącą
      wodą (ale nie wrzątkiem). Wrzucić kilka obranych ząbków czosnku. Na wierzch
      można położyć kromkę chleba, ale musi to być chleb pieczony na zakwasie, bez
      żadnych ulepszaczy. Gar z burakami przykryć gazą i odstawić w ciepłe spokojne
      miejsce. Kisić 3-4 dni. Sprawdzać, czy wytrąca się biała piana i zdejmować ją.
      Po 3-4 dniach zlać zakwas do wyparzonych słoików albo butelek przez gazę.
      To wszystko.



    • dziuunia Re: kiszenie barszczu i pierogi z kiszoną kapustą 16.12.04, 10:17
      Kroję umyte i obrane buraki(ok.1 kg) w plastry,wkładam do wysokiego
      naczynia,dorzucam parę ząbków czosnku(6 szt.min.)dorzucam ze 3-4 ziarna ziela
      angielskiego i zalewam ciepłą przegotowaną wodą.Na wierzch kładę piętkę chleba
      razowego i przykrywam pokrywką.Stawiam w kuchni w najcieplejszym
      miejscu.Sprawdzam codziennie rano i wieczorem czy pojawia sie piana-zdejmuję
      jak jest.Po 3 dniach barszcz powinien się już ukisić ale jak temperatura jest
      niższa to może to potrwać dłużej.I to wszystko.Widziałam przepis gdzie do
      buraków dodaje się też pietruszkę seler i marchewkę pokrojone,pewnie jest
      jeszcze lepsze.
      A kapustę do pierogów robi się tak:kiszoną kapustę(na dużo pierogów to min.1/2
      kg) trzeba bardzo drobno posiekać,na oleju podsmażyć drobniutko pokrojoną
      cebulę i dodac do niej kapustę,dusić aż zmięknie i sok odparuje(jak soku mało
      to podlac na początku wodą lub bulionem lub wywarem z grzybów)Jeżeli chcemy
      dodac grzyby to trzeba je przygotować wcześniej:opłukac porządnie pod bieżącą
      wodą,zalać wrzątkiem i odstawić na godzinę do namoczenia,gotowac w tej samej
      wodzie do miękkości,odcedzić zachowując wywar(zuzyć najlepiej do podlania
      kapusty lub do zupy czy sosu)drobno posiekać i dodac do kapusty.Dusić razem
      ok.1/2 godziny.Kapustę przyprawić solą i pieprzem,można trochę majeranku tez
      dodać.Farsz schłodzić i gotowe.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka