Dodaj do ulubionych

Pokłóciłam się z chłopakiem czym się różni homar

18.12.04, 11:18
od langusty. On na przykład twierdzi, że w mięsa ze szczypiec homara się nie
je i że zjesc cos takie w restauracji to obciach
Obserwuj wątek
    • lunatica homar vs. langusta 18.12.04, 11:36
      homar - jest dużym morskim skorupiakiem osiągającym długość 50 - 60 cm. W
      czasie gotowania zmienia barwę z niebieskozielonej na czerwoną. Mięso homara
      jest bardzo smaczne, nie tłuste i bogate w białko i sole mineralne. Podaje się
      go w całości lub przyrządza z niego sałatki, musy i suflety. za:
      www.kulinaria.pl/slownik.asp?lt=H
      HOMAR (gotowanie.v9.pl/?om=homar)
      To najszlachetniejszy gatunek skorupiaka morskiego. Przypomina raka rzecznego,
      ale jest od niego o wiele większy. Jego ciemny pancerz po ugotowaniu zmienia
      kolor na czerwony. Mięso homara jest białe, chude, delikatne i wyjątkowo
      smaczne. Jadalne są: odwłok, szczypce, nogi, ogon i ikra, a prawdziwym
      rarytasem jest wątroba. Homara można przyrządzać na różne sposoby: piec, dusić,
      gotować i jeść na zimno lub ciepło. Najsmaczniejsze okazy ważą około jednego
      kilograma. Po rozkruszeniu skóry i wydłubaniu mięsa, do czego służą specjalne
      przyrządy, zjadamy smakowite kąski, posługując się sztućcami do rybnożem i
      widelcem. Mięso homara jest białe, delikatne, bogate w białko. Najsmaczniejsze
      jest ze sztuk o wadze 45?90 dag. Jadalne jest mięso ze szczypiec, odwłoka, z
      nóg oraz ikra. Do gotowania dodajemy minimalna ilość przypraw, aby mięso nie
      straciło swoistego, delikatnego smaku. Gotuje się go w osolonej wodzie,
      trzymając wraz ze szczypcami pod powierzchnią ok. dwóch minut. Jeśli homar waży
      do 500 g, gotuje się go dłużej ok. 12 minut pod przykryciem. W restauracjach
      homar podawany jest w całości, ale przygotowany do jedzenia. Mięso z ogona jest
      już odsłonięte. Cała sztuka polega tylko na odłamaniu szczypiec, za pomocą
      specjalnych nożyc, co wcale nie jest trudne. Duże pomarańczowe plamy na
      pancerzu homara oznaczają, iż jest on martwy, należy go wyrzucić, bo możemy się
      zatruć .
      langusta - jest morskim skorupiakiem, o mięsie delikatniejszym od mięsa homara.
      Można ją smażyć, piec na grillu lub gotować.
      za: www.kulinaria.pl/slownik.asp?lt=L

      LANGUSTA (gotowanie.v9.pl/?om=langusta)
      To skorupiak wielkością dorównujący homarowi, ale pozbawiony szczypiec. Jadalne
      mięso znajduje się w odwłoku. Jest ono białe, delikatne i bardzo smaczne.
      Langustę przyrządza się podobnie jak homara. Homary i langusty podaje się
      przecięte na pół wzdłuż korpusu.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka