Gość: gość IP: *.wla.pl 22.12.04, 12:04 pomocy,może ktoś zna przepis na ciasto jak w tytule? w necie znalazłam tylko na ciasto z serem,pewnie też pyszne,ale nie wiem czy będę umiała zrobić ,a kruche juz kiedyś robiłam,niestety przepis zgubiłam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
matemi Re: kruche ciasto na makowiec zawijany 22.12.04, 12:47 Może chcesz przepis na drozdżowe,też zawijane, zawsze mi wychodzi. Jeśli chcesz to służę:) Odpowiedz Link Zgłoś
ka_thy Re: kruche ciasto na makowiec zawijany 22.12.04, 12:58 Może być jeszcze krucho-drożdżowe, siekasz jak na kruche ale dodajesz drożdży. Ale nie mam przy sobie przepisu. :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: kruche ciasto na makowiec zawijany IP: *.wla.pl 22.12.04, 13:05 będe wdzieczna za każdy przepis :o) ,coś muszę upiec, nie jestem w tym najlepsza,a mąż lubi...... Odpowiedz Link Zgłoś
ka_thy ale znalazłam na forum 22.12.04, 13:05 Przepis pochodzi z ksiązki "W staropolskiej kuchni" 40 dag mąki 15 dag masła 5 dag drożdży rozmieszanej w 3 łyżkach lekko kwaśnej śmietany 1/2 laski wanilii lub skórka z cytryny 2 czubate łyżki cukru pudru 2 jajka 1-2 żółtka 1/3 łyżeczki soli Posiekane ciasto zagnieść rękami, powinno być niezbyt ścisłe i lśniące. Gotowe ciasto rozwałkowujemy cienko w kształcie prostokąta na lekko omączonej stolnicy, pokrywamy równomiernie farszem makowym (pozostawiając wolny margines szerokości 2 cm), zwijamy, ostrożnie przenosimy do podłużnej formy wysmarowanej masłem (formę można również wyłożyć natłuszczoną folią aluminiową) i pozwalamy makownikowi rosnąć przez 1 godzinę. Aby uniknąć spękania makownika, można go ponakłuwać ostrym drewienkiem. Makownik wkładamy do średnio gorącego piekarnika. Po 45-50 minutach powinien być upieczony. Odpowiedz Link Zgłoś