Dodaj do ulubionych

kruche ciasto na makowiec zawijany

IP: *.wla.pl 22.12.04, 12:04
pomocy,może ktoś zna przepis na ciasto jak w tytule?
w necie znalazłam tylko na ciasto z serem,pewnie też pyszne,ale nie wiem czy
będę umiała zrobić ,a kruche juz kiedyś robiłam,niestety przepis zgubiłam.
Obserwuj wątek
        • ka_thy ale znalazłam na forum 22.12.04, 13:05
          Przepis pochodzi z ksiązki "W staropolskiej kuchni"

          40 dag mąki
          15 dag masła
          5 dag drożdży rozmieszanej w 3 łyżkach lekko kwaśnej śmietany
          1/2 laski wanilii lub skórka z cytryny
          2 czubate łyżki cukru pudru
          2 jajka
          1-2 żółtka
          1/3 łyżeczki soli


          Posiekane ciasto zagnieść rękami, powinno być niezbyt ścisłe i lśniące. Gotowe
          ciasto rozwałkowujemy cienko w kształcie prostokąta na lekko omączonej
          stolnicy, pokrywamy równomiernie farszem makowym (pozostawiając wolny margines
          szerokości 2 cm), zwijamy, ostrożnie przenosimy do podłużnej formy wysmarowanej
          masłem (formę można również wyłożyć natłuszczoną folią aluminiową) i pozwalamy
          makownikowi rosnąć przez 1 godzinę. Aby uniknąć spękania makownika, można go
          ponakłuwać ostrym drewienkiem. Makownik wkładamy do średnio gorącego
          piekarnika. Po 45-50 minutach powinien być upieczony.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka