22.12.04, 12:34
Panie z Podhala.Bardzo proszę o przepis na wigiliją kwaśnicę, Taką kwaśnicę
jadłam tylko w Zakopanem. Dajcie przepis.Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: paprotka Re: kwaśnica IP: *.dew.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.04, 16:48
      Podhalanki sa chyba mocno zajęte dlatego otrzymasz takowy przepis z drugiego
      końca Polski a mianowicie z Gdańska
      na kwaśnicę potrzeba:
      -porcja włoszczyzny
      -grzyby suszone / parę dkg/
      -2 łyżki masła
      -1,5 łyżki mąki
      -1 szklanka lub więcej kwasu z kapusty kiszonej
      -sól, pieprz
      -1,5 litra wody
      gotujemy wywar z drobno pokrojonych lub starkowanych jarzyn i posiekanych
      grzybów , podprawiamy zasmażką zrobioną z masła i mąki , na koniec wlewamy kwas
      w takiej ilości by zupa była zdecydowanie kwaśna , podgrzewamy do wrzenia ale
      nie zagotowujemy i mamy już kwaśnicę .
      Podhalanki jeśli coś nie tak to dodajcie swoje cenne uwagi
      • tralalumpek Re: kwaśnica 23.12.04, 15:51
        przed swietami nie powinno sie spierac ale twoja kwasnica to "kwasnica inaczej"
        wprawdzie z podhala nie jestm ale moja dobra znajoma, wlasnie z podhala u
        ktorej jadlam prawdziwa goralska kwasnice robi ja na kosciach wieprzowych
        (zeberka) i kwasnica to: wywar (rosol) z niewedzonych zeberek, plywajaca w nim
        kapusta i ziemniaki
        grzybow tam nie ma i nie jest zabielana
        taka rowniez jadlam ostatnio w gospodzie niedaleko chyznego
        • Gość: paprotka Re: kwaśnica IP: *.dew.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 23.12.04, 17:37
          dyskusja na ten temat jest mile wskazana :) gdyż w moim domu rodzinnym
          kwasnica znana była raczej tylko z nazwy i zgadzam się iż prawdziwa kwaśnica
          jak mi wiadomo jest robiona na żeberkach wieprzowych / ma byc tłusto / z dużą
          ilośćią kwasu spod kapusty i niewielkim dodatkiem kiszonej kapusty - taką
          kwaśnicę chwalili bracia Golcowie z Milówki , którą uwielbiają zrobioną przez
          ich mamę ,
          ale Tangel prosiła o przepis na kwaśnicę postną i dlatego podałam taki
          przepis , którym dysponuję i znam
          pozdrawiam świątecznie :)
          • tekisk do bebe 23.12.04, 20:32
            Kiedy kisi się kapustę , zawsze zostaje nadmiar soku . Niektórzy ten sok
            wylewają , a my , wlewamy go do słoi lub butelek . Zamykamy i po jakimś czasie
            mamy kwaśnicę , którą dolewamy do kapusty , kiedy jest za mało soku ( kisimy
            kapustę w słojach ) lub gotujemuy kwaśnicę .
            Pychota .

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka