Dodaj do ulubionych

Zakwas na zurek, cholerka

27.12.04, 16:06
...pomocy! Jak sie to robi? Chcialam zrobic 1,5 litra zakwasu, przepis
powiada, ze na 3 litry wody dodaje sie 1kg maki zytniej. Ja dodalam na litr
niemalze 200 gramm i wyszla mi taka klucha nie do zamieszania, ze az strach.
Cos chyba nie tak. Czy ktos moglby mi pomoc i poradzic jak to sie robi?
Zalalam make wrzatkiem, czy to na pewno ma byc wrzatek??? Heelp, wiedne jak
kwiatek bez zurku, mniaaam.

Agnieszka
Obserwuj wątek
    • lis_ka Re: Zakwas na zurek, cholerka 27.12.04, 16:16
      a ja robię tak:
      10 łyżek mąki żytniej zaleawm 1,5 szkl wody źródlanej (zimnej). Dodaję ząbek
      czosnku, kilka ziarenek ziela ang i listek laurowy.
      Przykrywam serwetką.
      Każdego dnia rano i wieczorem mieszam drewnianą łyżką. Po 3-4 dniach zakwas
      jest gotowy do tego, żeby zrobić z niego żurek.
      Na 3 litry żurku-zupy ta ilość Ci w zupełności wystarczy.
      • agnieszka34 Re: Zakwas na zurek, cholerka 27.12.04, 16:26
        Dzieki,a jednak to mniej maki na taka ilosc wody. Dziwne, przepis znalazlam w
        'Kuchni polskiej'. Mam nadzieje, ze wrzatek tam nic nie zaszkodzil, trzeba
        bedzie przelac zakwas przez sito (caly zgrudkowany). Rozcienczylam kluche,
        bedzie wiecej zakwasu.
        ZAkwas przechowuje sie te trzy dni w miejscu ciemnym bodajze, tak?

        pozdrawiam i rozcieram powstale grudki pieczolowicie...Agnieszka
        • lis_ka Re: Zakwas na zurek, cholerka 27.12.04, 18:14
          ja robię zakwas w słoiku, przykrywam papierową serwetką i obwiązuję sznurkiem.
          U mnie stoi to na parapecie. Bardzo ważne, żeby regularnie mieszać, najlepiej
          drewnianą łyżką. A jak będziesz chciała ugotować żurek, pamiętaj, żeby nie wlać
          całego zakwasu z mąką, bo zrobi Ci się klucha, a nie pyszna zupka. Ja
          popełniłam kiedyś ten błąd i później długo nie mogłam się przekonać do
          ponownego gotowania żuru.

          A tu wklejam Ci link do żurkowego wątku:

          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=24121&w=16813880&a=16840490
          Powodzenia!
          • agnieszka34 Re: Zakwas na zurek, cholerka 27.12.04, 18:45
            MAsz na mysli to, zeby odcedzic przedtem? Co zrobic, zeby sie z zurku nie
            zrobila klucha? To jest moja premiera, wiec pytam pewnie o glupstwa, ale
            chcialabym, zeby za pierwszym razem sie udalo:-)
            Acha, slyszalam, ze na zakwasie powinna sie zrobic dosc szybko zawiesinka
            plesni, czy przed zamieszaniem nalezy ja zdejmowac i wyrzucac,czy to wlasnie sa
            te tworcze grzybki i nalezy je wmieszac? Wrzucilam do zakwasu kromke chlebka
            zytniego, to moze on ladnie zaplesnieje...

            Agnieszka
          • agnieszka34 Acha,przeczytalam przepis na zurek... 27.12.04, 18:50
            ...moj jest odrobiny inny, wywar gotuje sie na kosciach tzw. swiniecych, dorzuca
            sie skwarki, ale cebule w calosci chyba o ile sobie dobrze przpominam, ktora sie
            potem wylawia...tam jest tez marchewka, seler i pietruszka bodajze, nie mam
            przepisu pod reka, ale z tym wywarem swinskim to fajna sprawa, pieknie pachnie.

            dzieki wielkie, Agnieszka

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka