Dodaj do ulubionych

HELP - kurczak curry z rodzynkami - jak??

30.12.04, 14:13
Goście już u wrót a na kolacje brak mi idei... Wymysliłam coś co jadłam
kiedyś u koleżanki.. było super, ale ona nie pamieta jak to sie robiło..

kawałki kurczaka marynowane w odrobinie wódki z rodzynkami i obtoczone w
curry - potem podsmażane... do tego sos curry ???? i wszystko mieszane z
ryżem... no i kto ma pomysł na ten sos??
KIKA
Obserwuj wątek
    • Gość: GOSCiuwa Re: HELP - kurczak curry z rodzynkami - jak?? IP: 192.39.188.* 30.12.04, 15:20
      Ja robie coś podobnego. Smaze kurczaka w kawałkach (przeważnie pokrojone
      piersi), przekładam do rondelka, dodaje rodzynki i śmietanę na pół z jogurtem
      naturalnym (Bacoma - nie Danone, bo mi nie spakuje i jest za rzadki) wymieszaną
      z curry. Duszę prze chwilę i podaje z ryżem.
      Można dodać jeszczek urkumy, imbiru i migdały w płatkach na koniec, posypać
      natką pietruszki - pycha
      • jacek1f Re: HELP - kurczak curry z rodzynkami - jak?? 30.12.04, 15:26
        tak, tak.... Podsmaż na patelni troche curry i potem dodaj śmietanę i j/lub
        jogurt. Dopraw przyprawami innymi i chwilę podduś wszystko. I masz pyszny sos:-)
        1. Mozesz połaczyć go z tym z patelni po smażeniu kawałków kurczaka.
        2. Mozesz go wlac na patelnię do kawałków kurczaka i razem poddusić...
    • baky Może tutaj znajdziesz inspirację 30.12.04, 15:46
      www.decare.com.pl/index.pl
      • Gość: sto kobiet Re: Może tutaj znajdziesz inspirację IP: *.cpe.net.cable.rogers.com 30.12.04, 16:43
        Sympatyczna strona, tylko ten tego... "troche przystosowana" do polskich
        realiow. Rzucilam okiem. Pakoras na ten przyklad robi sie z maki besan czyli
        mielonej ciecierzycy, a nie ze zwyklej maki. Pewna roznica w smaku jest... ale
        purystka nie jestem i mysle, ze te przepisy sa calkiem calkiem blisko
        oryginalu.... jak juz ktos nie moze tej maki besan nabyc...

A kurczaka z rodzynkami? Proponuje Shi Chicken. Mieso marynowane w garam
        masala, sos na bazie cebuli z przyprawami na mleku, z rodzynkami i nerkowcami...
        Chetnie podam przepis jakby byl ktos zainteresowany.
        • baky Re: Może tutaj znajdziesz inspirację 30.12.04, 16:55
          Gość portalu: sto kobiet napisał(a):

>Proponuje Shi Chicken.
          > Chetnie podam przepis jakby byl ktos zainteresowany.

Podaj koniecznie! Ja jestem zainteresowany!
          • syswia A prosze bardzo 30.12.04, 23:08
            Kawalki kurczaka (piersi/udek) zamarynowac w garam masala z odrobina oliwy przez
            pol godziny/godzine. Duza cebule posiekac, podsmazyc na zloto/brazowo z garam
            masala, sola, ostra papryczka, kurkuma, czosnkiem i imbirem (ilosc zalezy od
            prywatnych upodoban). Nastepnie dusic az do rozplyniecia cebuli w sos - mozna
            podlewac woda. Im dluzej sie dusi cebule tym lepiej (wuj mojego meza - byly
            wlasciciel ekskluzywnej knajpy - zaleca 4 godziny, ale kto tam ma 4 godziny na
            zrobienie obiadu....)Sos doprawic lyzka lub dwiema miazgi pomidorowej (moze byc
            z puszki) oraz slodka papryka (wegierska najlepsza). Nastepnie podlac to
            smietana slodka lub mlekiem (ja to robie na wyczucie - sos po wygotowaniu sie
            mleka powinien miec gestawa konsystencje, kremowa aksamitnosc i
            bialo-pomaranczowy kolor), wrzucic w to podsmazona kure, podgotowac 15 minut,
            wrzucic garsc rodzynek i garsc orzechow. Podawac z basmati, posypane zielona
            kolendra, z jogurtem lub raita na boku.

Oryginalny przepis Shi Panir ma oczywiscie panir zamiast kury... ale mozna go
            przerobic na kure...
            • baky Bardzo dziękuję _n/t 31.12.04, 10:30
          • syswia Re: Może tutaj znajdziesz inspirację 30.12.04, 23:10
            syswia=sto kobiet rzecz jasna:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka