Dodaj do ulubionych

śledzie pocztowe - jakie to?

10.01.05, 09:31
jak się do nich zbrać... jak je przygotować?
Obserwuj wątek
      • lunatica to prawie tak jak gołębie pocztowe 10.01.05, 10:17
        jedyne co znalazłam to wzmianki w książce kucharskiej z 1935 roku:

        Śledzie pocztowe jako przekąska. Najlepsze śledzie są tak zwane pocztowe.
        Takich śledzi nie moczy się, tylko obmywa w kilku zimnych wodach lub jeśli są
        bardzo słone, to można namoczyć w mleku na 3-4 godziny. Potem opłukawszy,
        ściągnąć delikatnie skórę, rozpłatać na dwie połowy, oczyścić, wyjąć ości i
        złożywszy napowrót obłe połowy, pokrajać je w ukośne paski i ułożyć na
        półmisku. Do pyszczków włożyć gałązki zielonej pietruszki lub sałaty, a z boku
        przybrać marynowanemi grzybkami i korniszonami, z wierzchu kaparkami i polać
        dobrą oliwą. Można też posmarować śledzie gęstym sosem musztardowym.

        i

        Śledzie pocztowe w majonezie. Tak przygotowane śledzie jak powyżej, pokrajać w
        paski, ułożyć na półmisku, posmarować grubo sosem majonezowym i ubrać po
        wierzchu kaparkami, marchewką i burakami (które po ugotowaniu powycinać w
        wąskie paseczki karbowanym nożykiem i zaprawić octem); dalej małemi grzybkami i
        korniszonami, powycinanemi w gwiazdki i obłożyć listkami zielonej sałaty.

        za: www.republika.pl/kucharz1935/rybycd.htm#779
    • dispell Re: zaiste.... 10.01.05, 10:31
      Nie słyszałem tej nazwy tak długo, że prawie z pamieci uleciała.POCZTOWE
      ŚLEDZIE bardzo cenione śledzie solone, młode, łowione przed ławicą. Rzekłbym:
      szlachta wśród plebsu. Solone oczywiście po złowieniu i selekcji...)))

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka