szaruga 10.01.05, 14:46 mam w lodowce i chce zrobic jakis smakolyk... Czy mozecie podpowiedziec cos fajnego? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f Re: cos szybkiego i pysznego z poledwicy wieprzow 10.01.05, 14:50 ooooo miliony pomyslow ulubionych i wdziecznych znajdzisz tu np: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=19100461&a=19101445 Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re: z kurkami 10.01.05, 14:51 Są dostępne z puszki...))) 4 polędwiczki wieprzowe 150 g pieczarek 1 szklanka kurek (mogą byc z puszki) 100 g szalotek 1 gałązka rozmarynu 2 gałązki tymianku 2 łyżeczki zielonego pieprzu śmietana Mięso opłukać, osuszyć. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić na plasterki. Kurki odsączyć z zalewy, szalotki obrać i pokroić w kosteczkę. Rozmaryn i tymianek porwać na mniejsze kawałeczki. Na patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić szalotki, grzyby i zioła, wszystko dokładnie podsmażyć, podlać 200 ml wody, dodać śmietanę, zagęscić mąką ziemniaczaną i gotować wszystko około 2 minut. Następnie dodać pieprz. Na drugiej patelni rozgrzać tłuszcz i wrzucić polędwiczki, smażyć z każdej strony około 5 minut, mięso wyjać i przełożyć do pateni i grzybkami i sosem. Podawać z makaronem tagliatelle, kluseczkami lub ziemniakami. Odpowiedz Link Zgłoś
szaruga Re: cos szybkiego i pysznego z poledwicy wieprzow 10.01.05, 15:24 dziękuję - wgłębiam się w kolejne linki :) aż ślina cieknie... na pewno cos magicznego dzis powstanie... Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: cos szybkiego i pysznego z poledwicy wieprzow 10.01.05, 15:27 z pomidorami i octem balsamicznym Niebo w gębie. Jelsi chcesz to później wklepię przepis teraz zmykam pa Odpowiedz Link Zgłoś
szaruga Re: cos szybkiego i pysznego z poledwicy wieprzow 10.01.05, 15:47 Bardzo proszę o przepis :) brzmi ekstra :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: cos szybkiego i pysznego z poledwicy wieprzow IP: *.acn.waw.pl 10.01.05, 16:59 prosze bardzo: 4 sznycle wieprzowe 50 dag pomidorków koktajlowych lub normalnych pokrojonych na cwiartki (obrac ze skóry) lub w kostkę - jak wolisz 1 cebula 3 łyzki oliwy 2 łyżki octu balsamicznego soł, pieprz... Cebule pokroic w talarki , zeszklić na 2 łyzkjach oliwy i przełozyć do miski. Kotlety rozbic, oprószyć solą i pieprzem i smazyc na pozostałej oliwie. Mieso mozna poddusić jesli okaze sie za twarde (dodając np odrobinę alkoholu). Zdjac z patelni i odstawic w ciepłę miejsce. Cebulę ponownie włozyć na patelnię, dodać pomidory i smazyć kilka minut. Zdjać z ognia wlać ocet. Kotlety mozna podawac obłozone sosem albo pomidory wlac do naczynia, w którym w piekarniku sobie siedzi mieso i jeszcze cjhwilkę podpiekać a reaczej podduszac. Wieprzowinę mozna zastąpić cielęciną Odpowiedz Link Zgłoś