Dodaj do ulubionych

POMOZCIE!!!!

IP: *.tedex.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 17:26
znacie jakies w miare latwe przepisy z kuchni muzulmanskiej? ciasteczka.,
salatki, na zimno!! prosze o pomoc
Obserwuj wątek
    • egipcjanka15 Re: POMOZCIE!!!! 11.01.05, 17:36
      Sorry, ale takiej nie znam :-((((
      Sa przepisy roznych kuchni roznych krajow arabskich. Ale przeciez nie kazdy
      Azab to muzulmanin i nie kazdy muzulmanin to Arab. Moze sprecyzujesz o co Ci
      chodzi?
      • Gość: kaskape Re: POMOZCIE!!!! IP: *.tedex.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.01.05, 19:07
        temat kawiarenki - Islam. ja mam przygotowac jedzonko
        • Gość: Marta Re: POMOZCIE!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 21:22
          najłatwiej ci będzie zrobić humus i tabulę - ale to dania kuchni arabskiej.
          humus: bierzesz cieciorkę w puszce (nazywana też białym groszkiem), miksujesz z
          sokiem z cytryn (z pół szklanki nawet), oliwą (przynajmniej ćwierć szklanki),
          natką pietruszki podziabaną, pieprzem, czosnkiem. musi być gęsta pasta. do tego
          płaskie chlebki pita, takie w jakich kebaby sprzedają (możesz je kupić w
          sklepie samira w warszawie, koło biblioteki narodowej, jak jesteś z innego
          miasta, to nie wiem co ci poradzić, może zapytaj kebabiarzy, gdzie je kupić?)

          tabula: kaszka kus-kus, do tego oliwa, sok z cytryny, dużo natki pietruszki,
          może być też świeża mięta, albo świeża kolendra, ogórek świeży w kosteczkę,
          trochę cebuli drobno pokrojonej, papryki czerwonej trochę, pomidorów. smak ma
          nadawać głównie pietruszka i cytryna.

          to są zimne dania, bardzo proste do zrobienia.
    • Gość: giezik Re: POMOZCIE!!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.05, 21:25
      dzieki Heli
      smakosze.blox.pl/resource/sezamc.jpg
      Szebbakia

      700 gr maki pszennej (okolo litra) czesc maki mozna zastapic drobnozmielonymi migdalami (dowolnie)
      250 gr sezamu, uprazyc na patelni i zmielic w mlynku do maku
      ok pol do 2/3 szklanki oleju
      30 gr suchych drozdzy
      pol szklankim octu (moze byc zwykly spozywczy, ja dalam jablkowego)
      pol szklanki wody z kwiatu pomaranczy (mazhar, orange blossom water), mozna opuscic jesli sie nie ma, zastapic woda rozana
      szczypta szafranu lub zmielonej kurkumy
      szczypta soli
      1 jajko lub 2 zoltka
      mleko niezimne do zagniatania ciasta
      olej do smazenia
      litr miodu do zanurzania (mozna pomieszac ze sztucznym lub z melasa)
      100 gr sezamu do posypywania

      Zmielony sezam zmieszac z maka, dodac suche drozdze, sol, wymieszac na stolnicy. Dodac olej, jajko, wode z kwiatu pomaranczy, ocet i tyle mleka, zeby zagniesc dosc zwarte ciasto odstajace od reki. Dac ciastu odpoczac przez godzine pod przykryciem. Nie ma specjalnie rosnac, tylko sie wewnetrznie spulchnic.

      Ciasto podzielic na kilka czesci, rozwalkowac na grubosc milimetra - poltora i wycinac ciasteczka - podwojne chrusty. Mnie osobiscie najlepiej walkuje sie na plycie ceramicznej piecyka. Radelkiem wyciac kwadrat o boku ok 8 cm, zrobic w srodku 2 ciecia, ale tak, zeby nie przeciac ciasta do konca (cos takiego jak ozdoby choinkowe, przecinane w srodku, rozwijajace sie). Ciastko sklejamy u gory i dolu, a luzne paski w srodku przeplatamy miedzy soba. Mozna tez uformowac jak faworki, chrusty, latwiej i szybciej.

      Do garnka wlac olej na wysokosc ok. 5 cm, rozgrzac i wkladac po kilka ciastek na raz. Na drugim palniku umiescic garnek z miodem, zagotowac i zostawic na minimalnym ogniu. Jak ciasteczka wyplyna i nabiora brazowawego koloru, wkladac je do goracego miodu i dokladnie w nim zanurzyc, tak zeby nabraly miodowego smaku. Wykladac na talerz i posypac sezamem.
    • dispell Re: Proszę 11.01.05, 21:47
      ...znajdziesz tutaj troszkę:
      www.wrotapodlasia.pl/pl/region/na+podaskim+stole/tatarskie.htm
    • Gość: ewusia Re: POMOZCIE!!!! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.05, 10:50
      najprosciej-kup kasze kus kus.Zalewa ja sie wrzatkiem i juz.Dodajesz w miare
      potrzeby albo warzywa albo miesko.podajesz na cieplo lub zimno.tanio i zdrowo
    • Gość: landsbergk Re: POMOZCIE!!!! IP: *.szczecin.sdi.tpnet.pl 12.01.05, 11:08
      Zajrzyj tu:
      www.planetaislam.com/kobiety/przepisy/
      • hela1 Na zimno, powiadasz: 12.01.05, 15:44
        fajna zakaska chyba bedzie borek ze szpinakiem i feta, przepis jest w linku
        Landsbergk (tylko zamiast zoltego sera dac mozna fete). Ale borek jada sie i na
        Balkanach i w Turcji i na Bliskim Wschodzie, gwoli uscislenia.
        Podobne w ksztalcie "fingerfoody" to marokanskie brylat: pasztecikowate, mozna
        zrobic z ciasta filo, nadziewa sie miesem z kurczaka, jajami na twardo,
        mielonymi migdalami, przyprawia szafranem, pietruszka, kolendra i smazy na
        oleju. Wysmienite, ale pracochlonne.
    • Gość: kaskape Re: POMOZCIE!!!! IP: *.tedex.com.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 12.01.05, 19:12
      Dziekuje!

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka