Gość: kiki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 18:20 i aby sie udalo napewno..bo prawie zawsze wychodzi mi zakalec ! dzieki z gory, kiki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dispell Re: jak nie wyjdzie 15.01.05, 19:22 to z gitary kołnierzyk hawajski zrobię: mojegotowanie.onet.pl/4331,ksiazka_przepis.html ...))) Odpowiedz Link Zgłoś
xkropka Re: proste szybkie ciasto z jablkami prosze.. 15.01.05, 19:24 3 szkl. mąki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 szkl. cukru, 2 jajka, 20 dag masła/margaryny, 3 łyżki kwasnej śmietany, paczka wiórków kokosowych (ok. 10 dag), masło i bułka tarta do blachy. Posmarować blachę i wysypać bułką. Masło rozpuścić, dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto, podzielić na 3 części. Dwoma wylepić spód blachy, wyłożyć jabłka (ja zwykle daje domowe tarte ze słoika, ale mogą być świeże, podduszone z cukrem i cynamonem do smaku), na mase jabłkową rozrzucić w kawałkach pozostałe ciasto. Piec w mocno nagrzanym piekarniku ok. 40 min. Po upieczeniu mozna posypać cukrem pudrem. Dobra jest też wersja sezonowa z rabarbarem - wtedy masa owocowa polega na pociętym, lekko podduszonym rabarbarze wymieszanym z proszkiem kisielowym. Robiłam tez wersję ze śliwkami - udała sie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ewa Re: proste szybkie ciasto z jablkami prosze.. IP: *.icm.edu.pl / *.icm.edu.pl 15.01.05, 20:55 3-4 wieksze jablka, obieram , kroje w talarki. Do jablek dodaje troche cukru, cynamonu i wody,.Gotuje az sie troche rozgotuja. 2 szklanki maki, 3 zoltka, cukier do smaku, cukier waniliowy, proszek do pieczenia, 1/2 kostki margaryny (miekkiej). Wyrabiam ciasto rekami, powinno byc kruche.Do tortownicy (uprzednio posmarowanej margaryna)ukladam ciasto, dajac wiecej na brzeg oraz papke z jablek.Z 3 bialek ubijam piane dadaje troche cukru i nakladam na ciasto. Pieke ok 40-45 minut Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: v.rubel Re: proste szybkie ciasto z jablkami prosze.. IP: *.toya.net.pl 15.01.05, 21:09 opcja nr 1: szarlotka sypana banalnie prosta i nieziemsko pyszna: po szklance mąki, cukru, kaszy manny - wymieszać. Do natłuszczonej tortownicy wsypać szklankę mieszanki, n ato starte na tarce jabłka i duuuużo cynamonu, znów proszek, znów jabłka i jeszcze raz proszek. Na wierzch ścierasz pół kostki masła i do piekarnika. Nie da się tego zepsuć :) opcja nr 2: ciasto z piosenki o cieście ze śliwkami w wersji jabłkowej- odrobinę bardziej ryzykowne, bo niektórym wychodzi zakalec, ale równie pyszne Boże, jak ja lubię szarlotki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: proste szybkie ciasto z jablkami prosze.. IP: 62.233.177.* 15.01.05, 22:22 i wyjdzie z tego ciasto??? nie rozsypie sie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: proste szybkie ciasto z jablkami prosze.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.01.05, 23:44 Szarlotke sypana mozna jeszcze zrobic z takich skladnikow: 1 szklanka maki 1 szklanka cukru 1 szklanka kaszy manny lub kukurydzianej 1 szklanka platkow owsianych 1/2 szklanki ziaren sezamu, ewentualnie wymieszanych z orzechami kostka masla (ew. margaryny) jablka zrobic jak wyzej osobiscie daje 3/4 szkl. cukru i troche mniej niz kostke masla, inaczej wydaje mi sie za slodka i za tlusta Kocham szarlotki i dzis sobie pomyslalam, ze jestem od nich uzaleniona, zwlaszcza od szarlotki mojej mamy: 3 szkl maki 2 zoltka kilka lyzek smietany okolo pol szkl cukru kostka masla (magaryny- jesli margaryna to tylko Palma z murzynkiem) szczypta soli i chyba lyzeczka proszku do pieczenia. Zagniesc ciasto, kawalek zostawic, reszte rozwalkowac i wylozyc blache na to jablka, ze sloika lub starte na grubej tartce Reszte ciasta poskubac i posypac wierzch. Piec w 180-190 stopniach na zloto. Potem popudrowac cukrem pudrem. Dzisiaj jadlam taka...mmmmmmmmmmm............. .. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiki Re: proste szybkie ciasto z jablkami prosze.. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.01.05, 15:40 kochani, bardzo dziekuje, wlasnie "wrabalam" juz polowe tej "sypaniej", nie do wiary jakie to smaczne i tak szybko zrobilam... nastepnym razem zrobie nastepne szarlotki, pozdrawiam wszystkich serdecznie, kiki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga31 Re: proste szybkie ciasto z jablkami prosze.. IP: *.azory.net.pl 18.01.05, 16:32 Szarlotka sypana....i to sie naprawde za przeproszeniem trzyma "kupy" ?? Az musze sprobowac moze nawet dzisiaj bo mam nadmiar jablek w domu :) Ile tych jablek mniej wiecej ? I ile to piec ? mniej wiecej godzinke ? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f o to, to :-) 18.01.05, 16:40 o to, to! Ja nie z piekących w ogóle, ale jak mnie nosiło ostatnio, to znalazłem właśnie ten lub taki sam przepis i wiśnie w zamrażarce. I wyszło! I dobre! I nawet mi! :-)) To z jabłkami musi tak samo! CIASTO Z OWOCAMI (JABŁKA) -mojej przyjaciólki Ewy "To jest najprostsze ciasto jakie znam: 4 jajka, szklanka mąki, szklanka cukru, opakowanie cukru waniliowego i jakieś owoce np.jabłka. Najpierw ubić jajka później dodać cukier waniliowy i cukier, wymieszać i dodac mąkę. Jabłka pokroić w kostkę lub plasterki i wsypać na ciasto, które jest już w brytfannie. Piec w temp. 200-180 stopni 45-50 min." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga31 Re: o to, to :-) IP: *.azory.net.pl 18.01.05, 16:47 Hmm... jedno bez jajek drugie bez tluszczu...coraz mniej tych skladnikow :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cynamoon Re: o to, to :-) IP: *.it-net.pl 18.01.05, 17:19 Jest jeszcze tzw. ciasto wloskie z jablkami, w wersji bez jajek i bez tluszczu ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
amused.to.death Re: o to, to :-) 18.01.05, 17:35 > Hmm... jedno bez jajek drugie bez tluszczu...coraz mniej tych skladnikow :) To może skoro mniej tych składników - to pora na crumble:))): jabłka pokroić (ćwiartki lub plasterki) posypać kruszonką - piec podawać na ciepło (najlepiej) z lodami - od kiedy to odkryłam normale szarlotki mogą dla mnie nie istnieć, bo to jest właśnie to co w szarlotce lubiłam najbardziej - jabłka i kruszonka, więc po co mi jakieś tam ciasto??? :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monica Re: o to, to :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.05, 22:27 Sorry, usmiejecie sie ale nie do konca wiem jak sie robi kruszonke(prosze o proporcje)Czy forme nalezy posmarowac maslem. Jak dlugo piec i w jakiem temperaturze? Odpowiedz Link Zgłoś
mona75 a ja mam 2 przepisy 15.03.05, 11:28 2 proste i sprawdzone przepisy na ciasto z jablkami 1) 1,5 szkl. maki 2 duze lyzki miodu (takiego lejacego sie) 2 zoltka 1/2 kostki margaryny. to zagniatamy. i potem powinno sie rozwalkowac na blaszke ale mi sie nigdy nie udaje wiec mam sposob a mianowicie biore tarke i tre to ciasto na najgrubszych oczkach prosto na wysmarowana blache a potem troche ugniatam no i zostawiam troche ciasta zeby wylepic boki. najpierw roluje je w palcach na takie "zmijki" a potem przylepiam do bokow. ciasto nalezy koniecznie podpiec - 10 min. w 180 stopniach. potem na to starte jablka - ok. 1 kg raczej wiecej niz mniej. do jablek mozna dorzucic orzechow i cynamonu. a kruszonka to troche maki - ok. 1/2 szklanki troche masla - ok. 1/4 kostki cukier - ze 1/2 szklanki robie na oko i trudno mi przytoczyc ilosci ale to nie moze sie tak ugniesc na maksa jak ciasto. maka musi przewazac i musi to byc takie suche. no i sypiesz to na jablka i do piekarnika na 35 min. 180 stopni. 2) ciasto: 2 szkl. mąki 1 serek waniliowy 150 g 1 margaryna 1 cukier waniliowy 2 lyzki cukru pudru wszystko zagniatamy. ciasto ma się nie lepić do palców. jak się lepi to rozporwadzić trochę mąki w obu dłoniach i dalej ugniatać. ugniata się szybko. potem ciasto dzielimy na 2 połówki. nadzienie: jabłka - z 8 jabłek, obieramy, wydrążamy gniazda nasienne. jeśli są duże jabłka to kroimy na 4. a jeśli małe to na połówki. najlepsze sa slodki championy i teraz. jedną część ciasta rozwałkujemy i na blachę (najlepiej wyłożyć ją papierem do pieczenia) na to układamy jabłka, posypujemy trochę cynamonem lub mieszanką do jabłecznika i na to rozwałkowana druga połowa ciasta. pieczemy w 180 stopniach ok. 35 min. jak ciasto trochę przesygnie posypujemy cukrem pudrem albo robimy lukier. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: v.rubel Re: proste szybkie ciasto z jablkami prosze.. IP: *.toya.net.pl 18.01.05, 17:25 Ja najczęściej biorę 5 - 6 jabłek. Piekę ok. godziny, aż wierzch będzie zrumieniony dość mocno - dokładnie nie wiem, jak długo, bo mój piekarnik jest bardzo hmmm... humorzasty. Ciasto wyjdzie, nie martw się - w trakcie pieczenia tłuszcz i sk z jabłek wiążą suche składniki. spróbuj :) Odpowiedz Link Zgłoś
sinistra80 Re: proste szybkie ciasto z jablkami prosze.. 18.01.05, 14:56 jeśli lubisz kiedy gotują Dwie Grube Damy to podaję przepis: 900 g jabłek 175 g mąki 2 łyżeczki proszku 1 łyżeczka cynamonu 115 g cukru 115 g masła 150 ml mleka jabłka obierz, wymieszaj z cynamonem (czasem dodaję rodzynki), zapakuj do wysmarowanej masłem formy. połącz roztopione masło z mlekiem, dodaj mąkę wymieszaną z cukrem i proszkiem i wymieszaj. piecz w 180 przez 40 min, na złoto- brązowo. to moja wersja, oryginalna tu: www.bbc.co.uk/food/recipes/database/applepandowdy_14572.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: proste szybkie ciasto z jablkami prosze.. 18.01.05, 14:59 CIASTO Z OWOCAMI (JABŁKA) -mojej przyjaciólki Ewy "To jest najprostsze ciasto jakie znam: 4 jajka, szklanka mąki, szklanka cukru, opakowanie cukru waniliowego i jakieś owoce np.jabłka. Najpierw ubić jajka później dodać cukier waniliowy i cukier, wymieszać i dodac mąkę. Jabłka pokroić w kostkę lub plasterki i wsypać na ciasto, które jest już w brytfannie. Piec w temp. 200-180 stopni 45-50 min." Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: trevoria Re: proste szybkie ciasto z jablkami prosze.. IP: *.k.se.telia.net 18.01.05, 17:08 Robie to ciasto od lat jak musi cos byc szybko. W moim przepisie jest jeszcze lyzeczka proszku do pieczenia. Poza tym wszystkie skladniki razem wrzucam do miksera i zawsze dobrze rosnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: edi.k Re: proste szybkie ciasto z jablkami prosze.. IP: *.crowley.pl 18.01.05, 18:20 Polecam Placek włoski, wychodzi zawsze, robi się szybko i każdemu smakuje. 5 szt. jabłek 3 jajka 0,5 szkl. oleju 2 szkl. mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody ok.1 szkl. orzechów włoskich 1 szkl. cukru Można dodać rodzynki. Jabłka pokrojone w nieduże kawałki wrzucić do miski dodać cukier, orzechy ew. rodzynki, włożyć na godzinę do lodówki. Po wyjęciu dodać pozostałe składniki i wymieszać DREWNIANĄ ! (podobno to ważne, dlaczego nie wiem..) łyżką. Piec do momentu aż będzie dobre... Pozdrawiam i smacznego Odpowiedz Link Zgłoś
tamara23 Re: proste szybkie ciasto z jablkami prosze.. 18.01.05, 19:12 udaje sie zawsze i można upiec w zwykłym prodiżu (małym, albo małej prostokątnej formie) szklanka (czubata) mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki proszku do pieczenia (płaskie) pół szklanki cukru cukier waniliowy pół kostki masła lub margaryny 3 jajka kakao (na oko, kilka łyżeczek) pół łyżeczki cynamonu jabłka (najlepiej kwaśne) Całe jaja zmiksować z cukrem, dodać masło (najlepiej o temp. pokojowej, nie z lodówki, ale nie przejmować się jeżeli mix się zważy, tylko robić dalej;), zmiksować, dodawać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem i mąką ziemniaczną (czasem zamiast mąki ziemniaczanej daję po prostu budyń waniliowy), zmiksować, dodać kakao i cynamon, zmiksować, wymieszać łyżką z jabłkami pokrojonymi w kosteczkę, piec w formie natłuszczonej masłem i wysypanej tarta bułką ok. 50 min. Polecam tamara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sara Re: proste szybkie ciasto z jablkami prosze.. IP: 5.5R* / 212.29.206.* 19.01.05, 11:59 Ile jablek i w jakiej temperaturze? Chce to dzisiaj upiec. U nas nie ma kwasnych jablek. Czy moga byc slodkie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sara Re: proste szybkie ciasto z jablkami prosze.. IP: 5.5R* / 212.29.206.* 19.01.05, 12:26 Zapomnialam zapytac. Ile to jest pol kostki masla? U nas jest kostka 100 gramowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zosik Re: proste szybkie ciasto z jablkami prosze.. IP: 212.160.165.* 19.01.05, 09:42 Ja też piekłam "sypaną" szarlotke, nazywa się "dla zabieganych". Ważny jest tutaj gatunek jabłek. Moje z szarymi renetami było rewelacyjne! To jest to! Odpowiedz Link Zgłoś
monia_77 Re: proste szybkie ciasto z jablkami prosze.. 19.01.05, 12:44 Mam nowy piekarnik na ktorym nie bardzo sie znam jeszcze, w poprzednim zadne ciasto mi nie wyszlo, wiec zaczelam od najprostszych i zrobilam wdl. przepisu ze strony:www.pesto.art.pl/ "ciasto jablkowe" i wyszedl zakalec jak 150!!! Jablka puscily sok i po prostu zla jestem. Boje sie piec teraz z jablkami ciasta, a tak kocham te owoce ;-(( Odpowiedz Link Zgłoś
delari Do Cynamoon 16.03.05, 19:49 Hm... a to ciasto wloskie, to naprawde jakies ciasto ( jesli tak to poprosze o przepis :) ) czy to poprostu samo jablko? ;) Odpowiedz Link Zgłoś