Dodaj do ulubionych

a co to są "gęsie pipki " czyżby indycze żołądki ?

IP: *.wroclaw.cvx.ppp.tpnet.pl 25.05.02, 13:22
Jeśli znacie przepis i zechcecie go podać będę wdzięczna , a potem podzielę
się doznaniami podniebienia, Mo
Obserwuj wątek
    • quba Re: a co to są 25.05.02, 13:33
      Gość portalu: monika napisał(a):

      > Jeśli znacie przepis i zechcecie go podać będę wdzięczna , a potem podzielę
      > się doznaniami podniebienia, Mo

      chyba szyja nadziweana ale pewnosci nie mam
      pozdr
      :)

      • quba Re: a co to są 25.05.02, 13:37
        jednak tak - znalezione w internecie
        Jest 46 tydzień 2000 roku.
        Listopad to czas, gdy gęsi osiągają wielkość i wiek stosowny do przyrządzenia z
        nich smakowitości : półgąsków wędzonych,
        nadziewanych szyjek (gęsi pipek),
        smalcu, kawioru po żydowsku, pasztetów, a wreszcie pieczenia tuszek na
        przeróżne sposoby.
        Jak dobrze w chłodne popołudnie zjeść coś treściwego, jakieś sollidne danie z
        fasoli czy soczewicy. Fasolka po bretońsku. Soczewica zapiekana z boczkiem,
        albo z grzybami... Brzmi sycąco

        pozdr
        • quba mamy pipka!!! 25.05.02, 13:39
          Gęsia szyja, 10 dkg wątróbki z gęsi, 15 dkg cielęciny, 1 czerstwa bułka, 15 dkg
          włoszczyzny, mleko, 2 duże cebule (10 dkg), 4 dkg tłuszczzu, 1 jajko, 5 dkg
          słoniny, sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, gałka muszkatołowa do
          smaku
          Gęsią szyję dokładnie oczyścić, opłukać, zdjąć skórę, szzyję ugotować razem z
          włoszczyzną. Miękką szyję wyjąć, mięso oddzielić od kości. Cielęcinę pokrajać
          na kawałki, obrumienić na tłuszczu z cebulą, wątróbką i słoniną, skropić
          wywarem i dusić do miękkości, pod koniec duszeenia dodać rozdrobnioną bułkę.
          Miękkie mięso wystudzić, zemleć razem z mięsem szyjki, wymieszać z jajkiem,
          doprawić, napełnić skórę niezbyt ściśle, zaszyć z obu stron, nakłuć w kilku
          miejscach, włożyć do wywaru razem z przyprawami i powoli gotować około 40
          minut. Po ugotowaniu wyjąć, pokrajać w ukośne plastry.
          Można podawać na gorąco z ziemniakami i surówkami.

          pozdr
          koniecznie napisz co wyszło
          :)
    • quba mamy drugiego pipka ! 25.05.02, 13:45
      z internetu :
      www.kuchnia.com.pl/DiD/gesiaszyja.html
      W sprawie gęsich pipek to służę przepisem. Moja Babcia robiła to przy okazji
      pieczenia gęsi, ale nie mam korzeni żydowskich w zwiazku z tym nie wiem, jak to
      się ma do oryginału :
      1-2 gęsie szyjki, 1 łyżka posiekanej cebuli, 1 jajko, 1 łyżka tartej bułki lub
      kaszy manny, 1 łyżka okrawków gęsiego tluszczu, pieprz, sól
      Szyjkę oskubujesz i opalasz. Ostrym, wąskim nożem obluzowujesz skórkę, wrzucasz
      do wrzątku i chwilę gotujesz, po czym zdejmujesz skórę (ostrożnie, żeby jej nie
      uszkodzić). Szyjkę gotujesz dalej, aż mięso na niej będzie jadalne, albo (jeśli
      akurat pieczesz też gęś) dodajesz do brytfanki z gęsinką. Po
      ugotowaniu/upieczeniu obierasz mięsko, dodajesz skrawki tluszczu i siekasz
      drobniutko. Teraz dokładasz cebulę, jajko, tartą bułkę, pieprz i sól. Skórkę z
      szyjki nadziewasz tym farszem i zaszywasz (moja Babcia robiła to grubą, białą
      nicią - aha, ważne, żeby zostawić trochę luzu i nie zaszywać zbyt ciasno -
      bułka tarta spęcznieja podczas pieczenia i może rozsadzić nasze dzieło).
      Przygotowany pipek pieczesz razem z gęsią lub osobno - wtedy na gęsim tluszczu.
      Podajesz pokrojony w skośne plastry.
      Jest tez inny, bardziej "ekskluzywny" wariant pipka z nadzieniem z mielonej
      wolowiny lub cieleciny. Moim zdaniem to potrawa niejadalna - ale ja nie tykam
      niczego, co zrobiono z gęsi lub kaczki.

      no to tyle naściągalim dzis z sieci
      pozdr
      :)
      quba
    • quba Re: a co to są 28.05.02, 11:54
      Gość portalu: monika napisał(a):

      > Jeśli znacie przepis i zechcecie go podać będę wdzięczna , a potem podzielę
      > się doznaniami podniebienia,
      a swoją drogą - jak GĘSIE pipki to mogą być INDYCZE żolądki
      :):):)))))))

      • quba Re: a co to są 07.06.02, 12:16
        Gość portalu: Hania napisał(a):

        > Sa to gesie szyjki ze skora i farszem w srodku - pieczone lub gotowane.
        > Niestety przepisu zadnego w tej chwili nie pamietam :(

        ale za to my znamy - czytaj wyżej
        :-)

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka