27.05.02, 15:48
Czy ktoś zna jakiś inny przepis na wykorzystanie sera mozarelli niż w sałatce z
pomidorami ?
Byłabym wdzięczna, bardzo smakuje mi serek - ale jakoś jest mało przepisów z
jego wykorzystaniem !
Pozdrawiam.
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: mozarella 27.05.02, 16:17
      saltke z pomidorami, bazylia i oliwa masz na mysli?

      mozarella doskonala jest do wszelkich zapiekanek

      niezla jest tez smazona panierowana - porzadnie scholodzona kroi sie w slupki,
      zamacza w roztrzepanym jajku, potem w tartej bulce (mozna dodac troszke otrab,
      bedzie bardziej chrupiace) i smazyc na zloto.

      bardziej wykwintna forma tej potrawy to mozarella w plastrach, przelozona
      plastrem szynki, potem jak wyzej
      do piwka - miodzio
    • momi Re: mozarella 27.05.02, 16:42
      U mnie bezapelacyjnie wygrywa sałatka caprese ze świeżą bazylią, mozzarellą i
      pomidorami oraz oliwą. Tak jak Roseanne dodaję mozzarellę do zapiekanych dań
      (lasagne, mussaka). Polecam bakłażany z farszem z mozarelli. W duże
      ogrillowane plastry bakłażanów zawinąć pokrojoną mozzarellę. Zawinąć w rulony i
      umieścić w żarodpornym naczyniu na dobrym aromatycznym sosie pomidorowym(z
      czosnkiem, tymiankiem).
      • roseanne Re: mozarella z baklazanem 27.05.02, 16:54
        hi hihi
        ja robie odwrotnie
        baklazana ze skorka kroje wzdluz na plasterki - powinno wyjsc ok 8 sztu z
        jednego
        teraz male kawalki serka zawija sie w balkazana (mozna go zblaszowac, co by sie
        nie lamal), tak aby z kazdej strony ser byl zakryty.
        do iliwy dodajemuy posiekane suszone pomidory, tymianek i pieprz - smarujemy
        obficie pakieciki i grilujemu
      • Gość: szwedka Re: mozarella IP: *.cm-upc.chello.se 24.06.02, 01:04
        momi napisał(a):

        > W duże
        > ogrillowane plastry bakłażanów zawinąć pokrojoną mozzarellę.

        roseanne napisal(a):
        ja robie odwrotnie:
        baklazana ze skorka kroje wzdluz na plasterki - powinno wyjsc ok 8 sztu z
        jednego, teraz male kawalki serka zawija sie w balkazana

        zdaje sie, ze to tak samo a nie odwrotnie,he,he

        Zaroodporne naczynie wylozyc usmazonymi na oliwie grubymi plastrami cebuli,
        pokryc warstwa grubych swiezych plastrow pomidorow, na to plastry usmazonego
        baklazana, na to mozarelle w plastrach i posmarowac ja dosyc grubo sosem pesto
        (alla genovese)
        powtorzyc (niekoniecznie w tej samej kolejnosci)Zapiec w piekarniku, oczywiscie
        wszystkie warstwy przyprawic wg gustu.Mniam, mniam

    • m.ina Re: mozarella 28.05.02, 10:13
      Bardzo dobre są grzanki z mozarellą. W sumie jest to podobna kombinacja
      składników, jak w klasycznej sałatce mozarello-bazylio-pomidorowej, ale super
      smakuje jako zakąska do dań z "racletta":
      Z chleba tostowego przygotować tosty, lekko skropić oliwą z oliwek i nasmarować
      ząbkiem czosnku. Pokroić tost na 4 części (takie, aby zmieściły się w
      łopatce "racletta"). Na każdym z "tościków" położyć - plaster pomidora bez
      skórki, listek bazylii, plaster mozarelli i na wierzch anchois. skropić oliwą i
      na łopatkę do zapiekania. Pychota!
    • Gość: panik Re: mozarella IP: 202.104.51.* 28.05.02, 11:01
      Mozzarella smazona (z prawdziwej mozzarelli, tj. bialej, plywajacej w serum).
      Plasterki mozzarelli zamoczyc w jajku wymieszanym z mlekiem, nastepnie w tartej
      bulce, dodac odrobine cynamonu (fakultatywny), soli i bialego pieprzu. Smazyc
      (krotko) z dwoch stron, na dobrze rozgrzanym tluszczu (maslo, margaryna lub
      ojel z oliwek). Odsaczyc tluszcz. Podawac ozdobiona pietruszka.
      • Gość: ola Re: mozarella IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 06.06.02, 08:51
        robiłam wczoraj ale z innej mozareli takiej żłótej krojonej z dużego kawałka
        jak ser zółty - niestety powstal roztopiony ser nie nadający się do zjedzenia
        czy z ta białą w kulkach na pewno jest inaczej nie przytopi sie ???????????
        • Gość: panik Re: mozarella IP: 211.154.99.* 06.06.02, 11:13
          Gość portalu: ola napisał(a):

          > robiłam wczoraj ale z innej mozareli takiej żłótej krojonej z dużego kawałka
          > jak ser zółty - niestety powstal roztopiony ser nie nadający się do zjedzenia
          > czy z ta białą w kulkach na pewno jest inaczej nie przytopi sie ???????????

          Ola! W opisie zaznaczylam, zeby uzywac prawdziwej mozzarelli, a nie
          pseudomozzarelli (dziwnego, zoltego sera). Potrawe smazy sie krotko i na dobrze
          rozgrzanym oleju. Pozdrawiam.
        • Gość: kluba1 Re: mozarella/do ola IP: *.we.client2.attbi.com 07.06.02, 18:08
          Gość portalu: ola napisał(a):

          > robiłam wczoraj ale z innej mozareli takiej żłótej krojonej z dużego kawałka
          > jak ser zółty - niestety powstal roztopiony ser nie nadający się do zjedzenia
          > czy z ta białą w kulkach na pewno jest inaczej nie przytopi sie ???????????

          Ale CO staralas sie zrobic ?
        • Gość: Linn Re: mozarella IP: *.dialup.tiscali.it 22.06.02, 17:59
          To cos, co sie kroi, nosi nazwe "pizzaiola"? Ta wloska jest uzywana przez
          pizzerie 3-ej kategorii. Nie wiem, czy o to chodzi, ale do produkcji tej
          wloskiej uzywa sie syntetycznej kazeiny / przepisy UE niestety na to
          pozwalaja /. Odradzam. Lepiej kupowac rzadziej, ale prawdziwa.
    • alineczka Re: mozarella 04.06.02, 15:52
      Bardzo dziękuję za przepisy ! Jeśli jeszcze ktoś coś posiada - to ja z
      przyjemnością wypróbuję !
      Pozdrawiam.
      • Gość: basik Re: mozarella IP: 213.68.26.* 04.06.02, 16:23
        U mnie w domu furorę robi pasta z cukinią i mozarellą. 2-3 młode cukinki i parę pieczarek pokroić w paseczki,
        usmażyć lub może bardziej udusić na patelni, dodać sól, pieprz, 2-3 ząbki czosnku i bazylię. Ugotować makaron al
        dente, najlepiej świderki, takie ścięte pałeczki (zapomnialam jak sie nazywają) lub kokardki i wymieszać z cukinią.
        Na sam koniec dodać pokrojoną na małe kawałeczki mozarelle i na chwilkę przykryć pokrywką, aby ser się
        rozpuścił. Można podać z sałatą, ja często mieszam sałatę lodową z solą i czosnkiem i polewam oliwą z oliwek.
        Smacznego.
    • Gość: beata SAŁATKA ZE SPAGETTI Z MOZARELLĄ IP: *.polkomtel.com.pl 05.06.02, 12:14
      Znalazłam ten przepis z mojej ulubionej strony "www.mniammniam.pl":
      SAŁATKA ZE SPAGETTI Z MOZARELLĄ
      składniki:
      paczka ugotowanego "al dente" i wystudzonego makaronu spaghetti - 0,5 kg
      pól kilograma dojrzałych, gruntowych pomidorów
      kawałek mozarelli - około 20 dag
      spora garść świeżej bazylii
      oliwa
      świeżo zmielony pieprz
      PRZYGOTOWANIE:
      Z pomidorów wycinam z nich szypułki, nakrawam płytko na krzyż z drugiej strony
      i wkładam do wrzątku na dwie minuty - po tym czasie obieram już bez problemów
      ze skóry. Obrane pomidory kroję na małe kawałki dowolnej.

      Mozarellę kroję na kawałki 1cm na 1 cm.

      Do miski wrzucam wszystkie składniki, zalewam oliwą, doprawiam pieprzem i
      posypuję szczodrze liśćmi bazylii porwanymi na raczej duże kawałki.

      Dodatkowe informacje
      Sałatę można wzbogacić czarnymi oliwkami - nabierze wtedy tez bardziej
      kolorowa. W zasadzi do takiej sałatki można dodać co się tylko chce i co kto
      lubi. Więc puśćcie wodze smakowej fantazji!

      PS. Mam nadzieję, że będzie dobra - jeszcze nie próbowałam !
      • Gość: nube Re: SAŁATKA ZE SPAGETTI Z MOZARELLĄ IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 07.06.02, 18:01
        Ja zamiast spaghetti używam penne (pióra). Łatwiej się je.

        Jest jeszcze inna wersja caprese - z tuńczykiem. Wszystkie podstawowe składniki
        + tuńczyk z puszki. Bardzo dobre.
        nube
    • Gość: kluba1 Re: mozarella IP: *.we.client2.attbi.com 06.06.02, 16:37
      alineczka napisał(a):

      > Czy ktoś zna jakiś inny przepis na wykorzystanie sera mozarelli niż w sałatce z
      >
      > pomidorami ?
      > Byłabym wdzięczna, bardzo smakuje mi serek - ale jakoś jest mało przepisów z
      > jego wykorzystaniem !
      > Pozdrawiam.
      Czy chodzi ci o mozarella twarda, ktora mozesz dodac doroznych potraw i czekac az
      sie wspaniale , wyciagajaco rozpusci , czy chodzi ci o mozarella miekka,
      sprzedawana w plynie, bardzo wspaniala do salatki z pomidorami ?
      • alineczka Re: mozarella 10.06.02, 08:47
        Gość portalu: kluba1 napisał(a):

        > Czy chodzi ci o mozarella twarda, ktora mozesz dodac doroznych potraw i czekac
        > az
        > sie wspaniale , wyciagajaco rozpusci , czy chodzi ci o mozarella miekka,
        > sprzedawana w plynie, bardzo wspaniala do salatki z pomidorami ?

        Chodzi mi o normalną oryginalną mozarellę (kształt kulki pływającej w wodzie).

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka