alineczka 27.05.02, 15:48 Czy ktoś zna jakiś inny przepis na wykorzystanie sera mozarelli niż w sałatce z pomidorami ? Byłabym wdzięczna, bardzo smakuje mi serek - ale jakoś jest mało przepisów z jego wykorzystaniem ! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
roseanne Re: mozarella 27.05.02, 16:17 saltke z pomidorami, bazylia i oliwa masz na mysli? mozarella doskonala jest do wszelkich zapiekanek niezla jest tez smazona panierowana - porzadnie scholodzona kroi sie w slupki, zamacza w roztrzepanym jajku, potem w tartej bulce (mozna dodac troszke otrab, bedzie bardziej chrupiace) i smazyc na zloto. bardziej wykwintna forma tej potrawy to mozarella w plastrach, przelozona plastrem szynki, potem jak wyzej do piwka - miodzio Odpowiedz Link Zgłoś
momi Re: mozarella 27.05.02, 16:42 U mnie bezapelacyjnie wygrywa sałatka caprese ze świeżą bazylią, mozzarellą i pomidorami oraz oliwą. Tak jak Roseanne dodaję mozzarellę do zapiekanych dań (lasagne, mussaka). Polecam bakłażany z farszem z mozarelli. W duże ogrillowane plastry bakłażanów zawinąć pokrojoną mozzarellę. Zawinąć w rulony i umieścić w żarodpornym naczyniu na dobrym aromatycznym sosie pomidorowym(z czosnkiem, tymiankiem). Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: mozarella z baklazanem 27.05.02, 16:54 hi hihi ja robie odwrotnie baklazana ze skorka kroje wzdluz na plasterki - powinno wyjsc ok 8 sztu z jednego teraz male kawalki serka zawija sie w balkazana (mozna go zblaszowac, co by sie nie lamal), tak aby z kazdej strony ser byl zakryty. do iliwy dodajemuy posiekane suszone pomidory, tymianek i pieprz - smarujemy obficie pakieciki i grilujemu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szwedka Re: mozarella IP: *.cm-upc.chello.se 24.06.02, 01:04 momi napisał(a): > W duże > ogrillowane plastry bakłażanów zawinąć pokrojoną mozzarellę. roseanne napisal(a): ja robie odwrotnie: baklazana ze skorka kroje wzdluz na plasterki - powinno wyjsc ok 8 sztu z jednego, teraz male kawalki serka zawija sie w balkazana zdaje sie, ze to tak samo a nie odwrotnie,he,he Zaroodporne naczynie wylozyc usmazonymi na oliwie grubymi plastrami cebuli, pokryc warstwa grubych swiezych plastrow pomidorow, na to plastry usmazonego baklazana, na to mozarelle w plastrach i posmarowac ja dosyc grubo sosem pesto (alla genovese) powtorzyc (niekoniecznie w tej samej kolejnosci)Zapiec w piekarniku, oczywiscie wszystkie warstwy przyprawic wg gustu.Mniam, mniam Odpowiedz Link Zgłoś
m.ina Re: mozarella 28.05.02, 10:13 Bardzo dobre są grzanki z mozarellą. W sumie jest to podobna kombinacja składników, jak w klasycznej sałatce mozarello-bazylio-pomidorowej, ale super smakuje jako zakąska do dań z "racletta": Z chleba tostowego przygotować tosty, lekko skropić oliwą z oliwek i nasmarować ząbkiem czosnku. Pokroić tost na 4 części (takie, aby zmieściły się w łopatce "racletta"). Na każdym z "tościków" położyć - plaster pomidora bez skórki, listek bazylii, plaster mozarelli i na wierzch anchois. skropić oliwą i na łopatkę do zapiekania. Pychota! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panik Re: mozarella IP: 202.104.51.* 28.05.02, 11:01 Mozzarella smazona (z prawdziwej mozzarelli, tj. bialej, plywajacej w serum). Plasterki mozzarelli zamoczyc w jajku wymieszanym z mlekiem, nastepnie w tartej bulce, dodac odrobine cynamonu (fakultatywny), soli i bialego pieprzu. Smazyc (krotko) z dwoch stron, na dobrze rozgrzanym tluszczu (maslo, margaryna lub ojel z oliwek). Odsaczyc tluszcz. Podawac ozdobiona pietruszka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ola Re: mozarella IP: *.krosno.cvx.ppp.tpnet.pl 06.06.02, 08:51 robiłam wczoraj ale z innej mozareli takiej żłótej krojonej z dużego kawałka jak ser zółty - niestety powstal roztopiony ser nie nadający się do zjedzenia czy z ta białą w kulkach na pewno jest inaczej nie przytopi sie ??????????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panik Re: mozarella IP: 211.154.99.* 06.06.02, 11:13 Gość portalu: ola napisał(a): > robiłam wczoraj ale z innej mozareli takiej żłótej krojonej z dużego kawałka > jak ser zółty - niestety powstal roztopiony ser nie nadający się do zjedzenia > czy z ta białą w kulkach na pewno jest inaczej nie przytopi sie ??????????? Ola! W opisie zaznaczylam, zeby uzywac prawdziwej mozzarelli, a nie pseudomozzarelli (dziwnego, zoltego sera). Potrawe smazy sie krotko i na dobrze rozgrzanym oleju. Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: mozarella/do ola IP: *.we.client2.attbi.com 07.06.02, 18:08 Gość portalu: ola napisał(a): > robiłam wczoraj ale z innej mozareli takiej żłótej krojonej z dużego kawałka > jak ser zółty - niestety powstal roztopiony ser nie nadający się do zjedzenia > czy z ta białą w kulkach na pewno jest inaczej nie przytopi sie ??????????? Ale CO staralas sie zrobic ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Linn Re: mozarella IP: *.dialup.tiscali.it 22.06.02, 17:59 To cos, co sie kroi, nosi nazwe "pizzaiola"? Ta wloska jest uzywana przez pizzerie 3-ej kategorii. Nie wiem, czy o to chodzi, ale do produkcji tej wloskiej uzywa sie syntetycznej kazeiny / przepisy UE niestety na to pozwalaja /. Odradzam. Lepiej kupowac rzadziej, ale prawdziwa. Odpowiedz Link Zgłoś
alineczka Re: mozarella 04.06.02, 15:52 Bardzo dziękuję za przepisy ! Jeśli jeszcze ktoś coś posiada - to ja z przyjemnością wypróbuję ! Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: basik Re: mozarella IP: 213.68.26.* 04.06.02, 16:23 U mnie w domu furorę robi pasta z cukinią i mozarellą. 2-3 młode cukinki i parę pieczarek pokroić w paseczki, usmażyć lub może bardziej udusić na patelni, dodać sól, pieprz, 2-3 ząbki czosnku i bazylię. Ugotować makaron al dente, najlepiej świderki, takie ścięte pałeczki (zapomnialam jak sie nazywają) lub kokardki i wymieszać z cukinią. Na sam koniec dodać pokrojoną na małe kawałeczki mozarelle i na chwilkę przykryć pokrywką, aby ser się rozpuścił. Można podać z sałatą, ja często mieszam sałatę lodową z solą i czosnkiem i polewam oliwą z oliwek. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: beata SAŁATKA ZE SPAGETTI Z MOZARELLĄ IP: *.polkomtel.com.pl 05.06.02, 12:14 Znalazłam ten przepis z mojej ulubionej strony "www.mniammniam.pl": SAŁATKA ZE SPAGETTI Z MOZARELLĄ składniki: paczka ugotowanego "al dente" i wystudzonego makaronu spaghetti - 0,5 kg pól kilograma dojrzałych, gruntowych pomidorów kawałek mozarelli - około 20 dag spora garść świeżej bazylii oliwa świeżo zmielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Z pomidorów wycinam z nich szypułki, nakrawam płytko na krzyż z drugiej strony i wkładam do wrzątku na dwie minuty - po tym czasie obieram już bez problemów ze skóry. Obrane pomidory kroję na małe kawałki dowolnej. Mozarellę kroję na kawałki 1cm na 1 cm. Do miski wrzucam wszystkie składniki, zalewam oliwą, doprawiam pieprzem i posypuję szczodrze liśćmi bazylii porwanymi na raczej duże kawałki. Dodatkowe informacje Sałatę można wzbogacić czarnymi oliwkami - nabierze wtedy tez bardziej kolorowa. W zasadzi do takiej sałatki można dodać co się tylko chce i co kto lubi. Więc puśćcie wodze smakowej fantazji! PS. Mam nadzieję, że będzie dobra - jeszcze nie próbowałam ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nube Re: SAŁATKA ZE SPAGETTI Z MOZARELLĄ IP: *.kielce.sdi.tpnet.pl 07.06.02, 18:01 Ja zamiast spaghetti używam penne (pióra). Łatwiej się je. Jest jeszcze inna wersja caprese - z tuńczykiem. Wszystkie podstawowe składniki + tuńczyk z puszki. Bardzo dobre. nube Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: mozarella IP: *.we.client2.attbi.com 06.06.02, 16:37 alineczka napisał(a): > Czy ktoś zna jakiś inny przepis na wykorzystanie sera mozarelli niż w sałatce z > > pomidorami ? > Byłabym wdzięczna, bardzo smakuje mi serek - ale jakoś jest mało przepisów z > jego wykorzystaniem ! > Pozdrawiam. Czy chodzi ci o mozarella twarda, ktora mozesz dodac doroznych potraw i czekac az sie wspaniale , wyciagajaco rozpusci , czy chodzi ci o mozarella miekka, sprzedawana w plynie, bardzo wspaniala do salatki z pomidorami ? Odpowiedz Link Zgłoś
alineczka Re: mozarella 10.06.02, 08:47 Gość portalu: kluba1 napisał(a): > Czy chodzi ci o mozarella twarda, ktora mozesz dodac doroznych potraw i czekac > az > sie wspaniale , wyciagajaco rozpusci , czy chodzi ci o mozarella miekka, > sprzedawana w plynie, bardzo wspaniala do salatki z pomidorami ? Chodzi mi o normalną oryginalną mozarellę (kształt kulki pływającej w wodzie). Odpowiedz Link Zgłoś