Dodaj do ulubionych

Wasze ulubione sałatki.

IP: *.acn.waw.pl 28.05.02, 09:40
Może wymienimy się przepisami na ulubione sałatki. Jest wiosna i po zimowym
stole na którym królowały wędliny i mięso polecam coś lżejszego i bardzo
smacznego.
Sałatka sycąca: kukurydza z puszki, kawałki tuńczyka w oleju, jajko na twardo,
odrobina cebuli, pieprz, sól, majonez. Szybka i smaczna. Może trochę
kaloryczna, ale za to bardzo syci. Polecam.
Obserwuj wątek
    • Gość: kasia Re: Wasze ulubione sałatki. IP: *.pl.ibm.com / *.at.ibm.com 28.05.02, 11:23
      Gość portalu: Maxima napisał(a):

      > Może wymienimy się przepisami na ulubione sałatki. Jest wiosna i po zimowym
      > stole na którym królowały wędliny i mięso polecam coś lżejszego i bardzo
      > smacznego.
      > Sałatka sycąca: kukurydza z puszki, kawałki tuńczyka w oleju, jajko na twardo,
      > odrobina cebuli, pieprz, sól, majonez. Szybka i smaczna. Może trochę
      > kaloryczna, ale za to bardzo syci. Polecam. Mam kilka ulubionych:
      1. Grecka: pomidor, papryka (ewentualnie surowy ogórek i sałata - najlepiej
      lodowa), czarne oliwki, cebula, feta + olej z pestek winogron + sok z cytryny,
      lub ocet winny + sól + pieprz + ulubione ziółka (np.: oregano, bazylia)
      2. Tuńczykowa: tuńczyk w sosie własnym, kukurydza, groszek, ogórek kiszony,
      papryka, oliwki czarne, szczypiorek lub cebulka + sos jak wyżej
      3. Z indyka: wędzona pierś indyka, kukurydza, ananas, sok z cytryny, majonez
      4. Krabowa: paluszki krabowe, jajka, szczypiorek (można dodać ogórek kwaszony lub
      surowy i koperek)+ sól + majonez + sok z cytryny
      5. Pekińska: kapusta pekińska, seler z zalewy ze słoiczka, grzybki mun, makaron
      sojowy, czosnek + sól + olej + pieprz + sok z cytryny
      6. Kus-kus: kaszka kus-kus, pomidory (bez pestek i skórki), ogórki surowe,
      szczypiorek, czarne oliwki + sól + pieprz + olej + sok z cytryny
      Uff

      • Gość: Maxima Re: Wasze ulubione sałatki. IP: *.acn.waw.pl 28.05.02, 13:32
        Właśnie zjadłam sałatkę z indyka, którą mi poleciłaś i muszę przyznać, że
        pychotka. Zamiast piersi z indyka wkroiłam piersi wędzone z kurczaka bo akurat
        tylko te miałam, ale myślę, że to nie wielka różnica, bo sałatka i tak jest
        pyszna. Chyba jeszcze sobie dorobię bo mi naprawdę smakowało.Pozdrawiam:)))
        • Gość: kasia Re: Wasze ulubione sałatki. IP: *.pl.ibm.com / *.at.ibm.com 28.05.02, 15:34
          Przypomniałam sobie jeszcze kilka sprawdzonych przepisów:
          1.szparagowa: zielone szparagi (obrane, ugotowane - nie za miękkie, ostudzone i
          pokrojone)+ jajka pokrojone w kostkę + sos winegret z dymką (olej z pestek
          winogron + sok z cytryny + sól + pieprz + odrobinka cukru + dymka)
          2.ziemniaczana: ziemniaczki (ugotowane - nie za miękkie, ostudzone i pokrojone
          w plasterki - nie za duże) + rzodkiewka + szczypiorek + olej + sok z cytryny +
          sól + pieprz
          3.brokułowo-rybna: różyczki brokułów (ugotowane - ale nie za miękkie)+
          ugotowany mintaj + papryka w cienkie paseczki/plasterki + czerwona cebula + sok
          z cytryny + olej + sól + pieprz + ulubione ziółka (może być oregano, bazylia,
          prowansalskie itp.)
          4.z białego sera: ser w kostkę + sałata + rzodkiewka + ogórek + szczypiorek +
          jogurt (lub śmietana jogurtowa) + sól + pieprz
          5.z mozarellą: mozarella w cienkie plastry + pomidor w cienkie plastry =
          układamy płasko na talerzu przekładając plaster pomidora plastrem mozarelli =
          posypujemy dymką + bazylią + czarnymi oliwkami + polewamy sosem (olej + ocet
          winny lub sok z cytryny + sól + pieprz)
          6.z awokado: jak wyżej tylo mozarellę zastępujemy awokado (acha plastry awokado
          trzeba szybko zamarynować w soku z cytryny lub w occie bo inaczej nabiorą
          brzydkiego koloru)
          7.z rukolą: rukola + sałata kędzierzawa + pomidory + sól + pieprz + olej z
          pestek winogron + ocet balsamiczny (jeśli ktoś chce może dodać płatki parmezanu)
          8.coś pysznego do chleba, ale o nieciekawym wyglądzie tzw. kawior z awokado:
          rozgnieść awokado widelcem na miazgę + sok z cytryny + olej + sól + pieprz +
          pomidor pokrojony w kostkę (bez skórki i pestek) + dymka = pycha
          Pozdrawiam i powodzenia, Kasia
      • aniutek Re: Wasze ulubione sałatki. 03.06.02, 04:37
        tunczykowa
        puszka tunczyka + 2 jajka na twardo+ seler naciowy drobno posiekany+ dymka, rybe i jako
        zgniesc widelcem dodac lyzke majonezu i zielenine , spieprzyc i wcinac najlepiej z pita :)

        kocia
        2 puszki szprotek wedzonych + 2 jajka na twrdo, zmiazdzyc zmieszac z majonezem i dymka

        kus kus
        kasza, posiekane- pomidory,ogorek swiezy i konserwowy, kiszony, papryka czerona zielona
        etc dymka, zodkiewka, i masa zieleniny - koperek, natka, bazylia, sok z cytryny i kilka luzek
        oliwy

        meczowa
        duzo jajek na twardo, szynka w kostke, groszek i kukurydza z puszki, ogorki kiszone lub kons
        zmieszac z majo, spieprzyc i panowie podczas meczu beda sie bili o miske :)

        cesar
        salata typu romanian- dlugie, kruche l;iscie
        sos-puszeczka anchois zgniecione z 2 zabkami czosnku, lyzeczka musztardy kwasnej-
        francuskiej, oliwa, pieprz
        zmieszac z salata posypac obficie parmezanem zjadac z grzankami z bagietki ..... poezja -
        siostra robi m i ja na przeprosiny :)

        cos extra
        czerwona papryke /kilka bo znika szybko/ upiec w piecu az sie zrobi czarny flaczek / b
        goracy piekarnik okolo 10 -15 minut/ do torebki plastikowej aby ostygla i latwiej bylo
        zdejmowac skore
        posiekac duzo natki, kilka zabkow czosnku, zmieszac z upieczona i obrana papryka + sol i
        pieprz, podawac ze swieza mozzarella, bazylia oliwa z oliwek i octem balsamicznym....... jak
        ktos musi to kilka plasterkow salami dodaje uroku :)




      • gania Re: Wasze ulubione sałatki. 06.06.02, 13:39
        Moja najulubieńsza sałatka:
        Składniki: brokuły( główka albo jedno opakowanie mrożonego) podgotowane ale nie
        rozgotowane, cztery jajka na twardo pokrojone w ćwiartki, dwa duże pomidory
        pokrojone w óśemki, ze trzy ogórki małosolne i jeden świeży (kosteczka albo
        plasterki, ja wolę kosteczkę), no i mnóstwo koperku. Sos: mały kubek jogurtu
        naturalnego, ze dwie łyżki majonezu, trochę ostrej musztardy, curry (dośc dużo,
        musi wyraźnie smakować tą przyprawą) i rozgnieciony ząbek czosnku, sól, pieprz.
        Jak widać robi się w mig. Potem trzeba tylko z pół godzinki poczekać żeby się
        przegryzło. A smakuje bosko...
    • roseanne Re: Wasze ulubione sałatki. 28.05.02, 15:42
      puszka ciecierzycy - chick peas
      1 duza marchewka ,starta na duze wiorki
      pol jablka - kosteczka
      ewntualnie kilka plasterkow pora
      sos: 1 lyzka majonezu
      1 lyzka jogurtu, odrobina soku cytrynowego
      mozna doadc posiekane orzechy, najlepiej laskowe
    • Gość: gzgzgz Re: Wasze ulubione sałatki. IP: *.osw.waw.pl 28.05.02, 16:36
      brokuly, zielony ogórek, jajka, pieczarki, majonez, sól, pieprz, natka.
      brokuły zblanszować i podzielić na różyczki, ogórek i pieczarki pokroić w
      plasterki, jajka na twardo i w kostkę, posypać dużą ilością pietruszki i zrobić
      sos majonezowo-pieprzowy

      pomidory, papryka (najlepiej taka mala żółtoseledynowa), cebula, feta, avokado,
      sos czosnkowy (majonezowy)
      składniki pokroić w niezbyt drobna kostkę i wymieszać

      ziemniaki (najlepiej młode), kiełki słonecznika, rzodkiewki, jaja na twardo,
      czarne oliwki i coś słonego (ser blue albo ogórek kiszony albo anchois...) +
      sos oliwa, cytryna, sól pieprz, można dodać jeszcze kopru

      pozdrawiam
      • miriam_73 Re: Wasze ulubione sałatki. 31.05.02, 10:52
        Odmiana brokułowej, jaką robi moja mama:
        zblanszowane różyczki brokuła, kukurydza z puszki, posiekane jajko na twardo,
        małosolne ogóreczki, mozna tez dodać rzodkiewke lub pomidorki koktajlowe, jesli
        ktoś lubi - do tego sos z majonezu light i jogurtu lub klasyczny winegret.
    • Gość: max7760 Re: Wasze ulubione sałatki. IP: *.CHCGILGM.covad.net 28.05.02, 18:21
      Jedna z moich ulubionych nazywa "Rustic Salad". Robi sie tak:

      Mixed field greens lub salata zielona
      Truskawki w plasterki
      Gruszka w paski
      Orzechy wloskie
      Ser gorgonzola lub blue

      i sos:

      Oliwa z oliwek
      Ocet winny (najlepiej z czerwonego wina) lub balsamic
      2 zabki czosnku, rozgniecione
      sol, cukier, swiezo zmielony pieprz, papryka mielona ostra do smaku + ziola
      (bazylia, oregano, tymianek lub mix, np. "ziola do salatek" Kamisa)

      Skladniki lekko wymieszac, polac sosem, przemieszac. Pyszna !!!
      • roseanne salatka Max'a 7760 28.05.02, 18:38
        Gość portalu: max7760 napisał(a):

        > Jedna z moich ulubionych nazywa "Rustic Salad". Robi sie tak:
        >
        > Mixed field greens lub salata zielona
        > Truskawki w plasterki
        > Gruszka w paski
        > Orzechy wloskie
        > Ser gorgonzola lub blue
        >
        > i sos:
        >
        > Oliwa z oliwek
        > Ocet winny (najlepiej z czerwonego wina) lub balsamic
        > 2 zabki czosnku, rozgniecione
        > sol, cukier, swiezo zmielony pieprz, papryka mielona ostra do smaku + ziola
        > (bazylia, oregano, tymianek lub mix, np. "ziola do salatek" Kamisa)
        >
        > Skladniki lekko wymieszac, polac sosem, przemieszac. Pyszna !!!

        ja jadlam takie cos ,tylko zamiast salaty byly liscie szpinaku - CUDO
      • Gość: Maxima Re: Wasze ulubione sałatki. IP: *.acn.waw.pl 29.05.02, 10:37
        Tyle przepisów, że nie wiem od której zacząć. Chyba zrobię dziś "Rustic Salad",
        tym bardziej, że teraz truskaweczki na topie.
        Ja polecam wam sałatkę "szefa kuchni".
        Kilka listków sałaty ułożyć na półmisku. Jajko na twardo pokroić w łódeczki,
        ser gouda i szynkę w paseczki, piersi z kurczaka gotowane w kosteczkę,
        pomidory najlepiej podłużne również w łódeczki, łyżkę papryki konserwowej w
        kostkę, sok z cytryny, sól, pieprz, oliwa z pestek winogron. Wszystko
        delikatnie wymieszać i położyć na sałatę. Sałatka jest smaczna i pożywna.
        Gorąco polecam!!!
      • Gość: Myszka-M Re: Wasze ulubione sałatki. IP: *.pbks.pl 06.06.02, 09:39
        LUDZIEEEEEEEE!!!!!!!!!!!!!!! Po prostu niebo w gębie :-) Dzięki, że się
        podzieliłeś przepisem. Cmok!
    • Gość: M Re: Wasze ulubione sałatki. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 28.05.02, 23:58
      Gość portalu: Maxima napisał(a):

      > Może wymienimy się przepisami na ulubione sałatki. Jest wiosna i po zimowym
      > stole na którym królowały wędliny i mięso polecam coś lżejszego i bardzo
      > smacznego.
      > Sałatka sycąca: kukurydza z puszki, kawałki tuńczyka w oleju, jajko na twardo,
      > odrobina cebuli, pieprz, sól, majonez. Szybka i smaczna. Może trochę
      > kaloryczna, ale za to bardzo syci. Polecam.

      Dodałam rzodkiewki to troszeczkę wyostrzyło smak pycha :)
    • momi Re: Wasze ulubione sałatki. 29.05.02, 16:13
      Moje ulubione to :
      z pomidorów , mozzarelli , bazylii z oliwą
      grecka
      z tuńczykiem(tuńczyk,pomidory,cebula,czarne oliwki,jajko)
      coleslaw z kapusty białej
      z sałaty lodowej z vinegret
      z brokułów,pomidorów i jajek w sosie majonezowo-jogurtowym
      z kapusty pekińskiej,kukurydzy i papryki z sosem sałatkowym Knorra

      Sałatki z kurczakiem ,majonezem,ananasem jem chętnie,ale ...w domu ich nie
      przyrządzam.Tak samo jest z tymi z dodatkiem ryżu czy makaronu albo
      ziemniaków.Są dla mnie za ciężkie.
      • Gość: Maxima Re: Wasze ulubione sałatki. IP: *.acn.waw.pl 30.05.02, 14:39
        Dostałam też przepis na sałatkę z kurczaka wędzonego, jeszcze jej nie
        wypróbowałam, ale ponoć rewelacja: 1/2 kurczaka wędzonego rozdrobniona na
        kawałeczki, groszek konserwowy, majonez z rozgniecionym czosnkiem/2-3 ząbki/,
        sól, pieprz, wszystko wymieszać i odstawić do lodówki na noc/musi się
        przerobić/, a rano podczas jedzenia wszyscy się ponoć zachwycają.
    • ina3 Re: Wasze ulubione sałatki. 31.05.02, 11:30
      Dla lubiących czosnek:
      kukurydza + ananas + ugotowany ryż + 4-5 ząbki czosnku + majonez REWELACJA!!!
      Dla fanów buraczków:
      słoik buraczków konserwowych (nie żaden przecier czy inna ćwikła tylko w
      całości, kroi się je własnoręcznie) + ogórek konserwowy + cebula + jajka na
      twardo + kukurydza + majonez TEŻ REWELACJA!!!
      • Gość: Maxima Re: Wasze ulubione sałatki. IP: *.acn.waw.pl 31.05.02, 21:28
        Dzisiaj zrobiłam sałatkę Rustic Salad i przyznaję, że jest rewelacyjna!!! Mój
        facet piał z zachwytu i stwierdził, że chce jadać ją częściej dopóki są w
        sprzedaży świeże truskawki. Zastanawiam się więc czy można zastosować jakiś
        zamiennik, jak już znikną ze straganów truskaweczki?
        • roseanne zamiennik truskawek 31.05.02, 22:02
          moze byc mango, albo ananas
          • Gość: Milene Re: salatka wiejska IP: 5.2.1R1D* / 212.195.116.* 31.05.02, 23:22
            Widze, ze nikt o niej jeszcze nie wspominal tak wiec podaje przepis.
            Na kazdym talerzu polozyc salate (albo rozne rodzaje salat)
            przyozdobic odpestkowanymi czastkami pomidorow (z 5-6 cwiartek)
            Na kazdym talerzu polozyc jajko w koszulce a jezeli nie umiecie ich ugotowac to
            moze byc tez zwykle jajko na miekko przekrojone na pol. Posypac drobno
            pokrojonym wedzonym boczkiem podsmazonym na patelni oraz tez drobno pokrojonym
            podsmazonym chlebem (mozna go najpierw potrzec czosnkiem).
            Przed podaniem polac sosem vinegret.
            Moze byc na przystawke a latem jako cale danie.
        • Gość: max7760 Re: Wasze ulubione sałatki. IP: *.CHCGILGM.covad.net 04.06.02, 17:45
          Gość portalu: Maxima napisał(a):

          > Dzisiaj zrobiłam sałatkę Rustic Salad i przyznaję, że jest rewelacyjna!!! Mój
          > facet piał z zachwytu i stwierdził, że chce jadać ją częściej dopóki są w
          > sprzedaży świeże truskawki. Zastanawiam się więc czy można zastosować jakiś
          > zamiennik, jak już znikną ze straganów truskaweczki?

          Ciesze sie ze Wam smakowalo. Kluczem do tej salatki jest duzo dobrej Gorgonzoli
          lub sera Blue. W zastepstwie truskawek - maliny (mniam), brzoskwinie, lub - jak
          slusznie napisala Roseanne - ananas. Z ananasem tez probowalem - pycha!!!

          Pozdr,

          Max
    • czarodziejka Re: Wasze ulubione sałatki. 02.06.02, 21:16
      kiedys notowalam, to co wkladalam do miski, dzis tworze salatki z tego co
      akurat mam pod reka, wiec odtworzenie tego .. jest niemozliwe
      ale z ubieglych lat nazbieralo sie troche (moich i nie moich) przepisow na
      salatki:

      S A Ł A T K I


      Sałatka "Piotr"
      - 2 czerwone papryki
      - 1 pomidor
      - 5-6 ogórków konserwowych
      - puszka kukurydzy (razem z sokiem)
      - ostry żółty ser (10 dkg)(zetrzeć na tarce)
      * wszystko drobniutko posiekać
      - majonez + miód płynny (spadziowy)
      - pieprz + vegeta
      - troszkę cukru
      * zmieszać, wstawić do lodówki

      Sałatka "Pyszna" (modyfikacja "Piotra")
      - 2 czerwone papryki
      - 3 nieduże pomidory
      - 5 ogórków konserwowych
      - puszka kukurydzy (z sokiem)
      - 8-9 niedużych liści kapusty pekińskiej
      - sos: - 4 łyżki stołowe majonezu
      - 1 łyżka stołowa vegety
      - sos sojowy
      - sok cytrynowy
      - czubata łyżka cukru
      - 1 kefir (200g)
      * pocukrzyć i do lodówki

      Sałatka "Małgosia"
      - 1 i pół ogórka kiszonego
      - 2 pory
      - 3 duże marchewki
      - 1 duże jabłko
      - 2 jajka na twardo
      - 1 puszka białej fasolki
      - 1 puszka kukurydzy
      - sól, pieprz, cukier, sok cytrynowy
      - dobry majonez

      Sałatka "Dla Jurka"
      - puszka kukurydzy konserwowej (z sokiem)
      - 2 duże pomidory (w kostkę)
      - 2 średnie papryki czerwone (w kostkę)
      - 1 mała cebulka kolorowa (w plasterki)
      - majonez + miód płynny + trochę soku z kiszonych ogórków
      * podawać na liściach kapusty pekińskiej
      - można dodać kilka ogórków kiszonych (plasterki lub kostka)


      Sałatka "Walentynka"
      - 5 dkg żółtego sera (na tarce)
      - 4 spore ogórki konserwowe (2 w cieniutkie plasterki, 2 w kosteczkę)
      - 3 jajka na twardo (w kostkę)
      - 2 mandarynki (w kostkę)
      - niecały mały słoiczek majonezu + miód płynny (2 łyżeczki)
      - ociupinka sosu sojowego

      Sałatka "czerwona"
      - groszek konserwowy
      - kukurydza konserwowa
      - ser żółty (na tarce)
      - papryka czerwona świeża
      - majonez + miód płynny
      - sok z cytryny (minimalnie)

      Sałatka "zielona"
      - fasolka szparagowa konserwowa
      - kukurydza konserwowa
      - groszek konserwowy
      - pomidory
      - ogórki konserwowe
      - majonez + miód płynny

      Sałatka "Cykoria"
      - pomidory
      - cykoria
      - bazylia, sól, cukier, sok z cytryny

      Sałatka "Kolorowa"
      - 3 ogórki konserwowe
      - 1 puszka kukurydzy (bez soku)
      - 10 średnich pieczarek (w kostkę + sól + skropić cytryną)
      - 4 jaja na twardo
      - 1 czerwona papryka (średnia)
      - 1 kapusta pekińska (ok. 0,5 kg)
      - 4 średnie pomidory
      - 1 puszka konserwowego groszku (z sokiem)
      - 1 jogurt naturalny (150g)
      - sok z cytryny
      - pieprz, sól, cukier, vegeta
      - dressing czosnkowy typu vinaigrette (bez oleju)
      * podawać z gęstą śmietaną na wierzchu


      Sałatka "Psychologia"
      - pół puszki konserwowego groszku
      - pół puszki konserwowej fasolki szparagowej
      - 4 mandarynki (w kosteczkę)
      - śmietana + sok z fasolki
      * wymieszać wszystko i odsączyć sok z fasolki
      * podawać na liściach kapusty pekińskiej

      Sałatka "Doserka"
      - mała puszka (220g) kukurydzy konserwowej (bez soku)
      - ogórek świeży (w cienkie paseczki)
      - kilka kropli sosu sojowego
      - kilka kropli soku z cytryny
      - sól, cukier
      - 2 łyżeczki śmietany kremówki
      * podawać z twarożkiem i plasterkami jajka na liściach kapusty pekińskiej

      Sałatka "Trzy po trzy"
      - 3 pory (średnica 1cm, długość ok. 15 cm)(w cieniutkie talarki)
      - 3 średnie liście kapusty pekińskiej (w drobne paski)
      - 3 duże słodkie jabłka (w drobną kostkę, skropić sokiem z cytryny)
      - 4-5 czubatych łyżek stołowych rodzynek (sparzyć)
      - sallad dressing (firmy FELIX)
      * wszystko wymieszać razem, przybrać połówkami zielonych winogron

      Sałatka "Słodka"
      - 2 duże czerwone papryki
      - 12 bardzo dojrzałych śliwek węgierek
      - 2 duże słodkie jabłka (skropić sokiem z cytryny)
      - 4 spore gruszki
      - 2 łyżki stołowe oleju
      - 1 łyżka stołowa cukru
      - 1 kefir (200g)
      * do lodówki

      Sałatka "Żółta słodka"
      - 2 pomarańcze
      - 4 mandarynki
      - 3 cykorie
      * wszystko drobno posiekać
      - garść rodzynek (sparzyć)
      - majonez
      - pół puszki kukurydzy konserwowej (odsączyć)




      Sałatka "Słodka ryżowa"
      - 1 torebka ryżu gotowanego
      - 1 puszka kukurydzy
      - rodzynki (prawie cały kubek, sparzyć)
      - 8-10 fig (sparzyć)
      - 2 jogurty z owoców leśnych po 150 g (firmy DANONE)
      * do lodówki

      Sałatka "Windows"
      - 2 duże papryki czerwone (w kostkę)
      - 1 puszka kukurydzy (odsączyć)
      - 6 niedużych listków cykorii (w cieniutkie paseczki)
      - 2 jajka na twardo (w drobną kostkę)
      - 8 niedużych ogórków konserwowych (w kostkę)
      - majonez + miód płynny

      Sałatka "Mała z tuńczyka"
      - 90 g tuńczyka w oleju
      - pół puszki kukurydzy (bez soku)
      - 1 nieduży pomidor (w kostkę)
      - 150 g fasolki cannelini z puszki (odsączyć)
      - 2 nieduże kapelusze surowych pieczarek (gruba kostka)
      - 2 jajka na twardo (w kostkę)
      - sól, pieprz
      * na osobnym talerzyku podać plastry ogórków konserwowych

      Sałatka "Rybna"
      - ser biały ok. 20 dkg
      - 1 puszka szprotek w oleju
      * ser i szprotki zemleć razem w maszynce
      - prawie cała puszka kukurydzy
      - 3 ogórki konserwowe (w kostkę)
      * do lodówki

      Sałatka "Jasna noworoczna"
      - fasolka biała z puszki (ok. 400 g)
      - kukurydza konserwowa (ok. 50 g)
      - 10 niedużych liści kapusty pekińskiej (w paseczki)
      - 1 spora żółta papryka (w kosteczkę)
      - 2 brzoskwinie z puszki (w dużą kostkę)
      - 1 gruszka w occie (drobno)
      - 2 łyżki stołowe majonezu
      - sól, pieprz
      * do lodówki





      Sałatka "Różowa z kurczakiem"
      - zimny kawałek pieczonego kurczaka (na drobne kawałeczki)
      - puszka kukurydzy konserwowej (bez soku)
      - dwa pomidory (średnie kawałki)
      - sos: trochę gęstej śmietany + przecier pomidorowy (zmieszać)
      - sól, pieprz
      * najlepiej spożywać od razu

      Sałatka "Mała pieczarkowa"
      - pół puszki kukurydzy konserwowej
      - 8 niedużych listków cykorii (w paseczki)
      - 4 spore pieczarki
      - 1 mandarynka
      - 2 jajka na twardo
      * wszystko drobno posiekać

      Sałatka "Gośka"
      - sos: czosnek, majonez, śmietana i sok z cytryny (wymieszać na godzinę przed
      polaniem sałatki)
      - 1 puszka ananasów (pokroić)
      - 1 puszka czerwonej fasolki (odsączyć, opłukać)
      - 25 dkg sera żółtego (w paski)
      * do lodówki na co najmniej godzinę
      (zamiast sera można dodać pokrojone kiełki fasoli mung lub kiełki soi oraz
      sparzone rodzynki)

      Sałatka "Kiełkowa imieninowa"
      - sałata karbowana (bardzo drobno pokroić)
      - pojemniczek kiełków rzodkiewki
      - pojemniczek kiełków lucerny
      - pojemnik kiełków fasoli mung lub kiełków soi
      - puszka ananasów (drobno pokroić)
      - rodzynki (sparzyć)
      - sos: trochę soku z ananasów + kefir
      * najlepiej jeść od razu

      Sałatka "Co nieco"
      - 2/3 puszki kukurydzy konserwowej
      - 1 mała puszka konserwowych kiełków soi
      - 1 ogórek konserwowy (kostka)
      - pół dużego pomidora (kostka)
      - kilka orzechów laskowych (pokroić drobno)
      - majonez

      Sałatka "Mała paryska"
      - pół puszki kukurydzy konserwowej
      - pół ogórka świeżego (kostka)
      - kilkanaście różyczek surowego kalafiora (posiekać drobno)
      - ok. 7 dag sera pleśniowego (pokruszyć drobno)
      - 3 jajka na twardo (kostka)
      - 2 łyżki oliwy, sól, kilka kropli soku z cytryny
      * wymieszać wszystko, podawać z „czapą” dosyć gęstej śmietany












    • Gość: m_ona Re: Wasze ulubione sałatki. IP: 217.153.4.* 04.06.02, 11:42
      To moze cos takiego:
      puszka kukurydzy - odcedzona
      4 jajka ugotowane na twardo i pokrojone w kostke
      sloik selera startego na "grubej" tarce (sa takie w sklepach standardowy
      rozmiar) - odcedzony
      puszka ananasow w plastrach - pokroic, nie wylewac/wypijac soku do konca
      odrobina szynki konserwowej, pokrojona w drobna kostke
      Wymieszac, posolic/popieprzyc, dodac 2 lyzki majo, odrobine soku z ananasow.
      Przybrac natka pietruszki i smacznego :)
    • Gość: Ixtlilto Wielbiciele sałatek zgłoście się... IP: *.widzew.net / 10.14.3.* 04.06.02, 14:42
      www.gazeta.pl/alfa/home.jsp?dzial=0511&forum=63&wid=1374122&aid=1374122

      polecam uwadze ten wątek (link powyżej) zebrało się tam kilkanaście przepisów,
      może znajdziecie coś smacznego dla siebie.

      pozdroofka, Ixtlilto
    • Gość: brasetka Moja ulubiona IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 05.06.02, 09:15
      Prosta ale pyszna: starty na grubo ser, kostka ananasa, majonez + mnóóstwo
      wyciśniętego czosnku.
      • Gość: Renka Re: Moja ulubiona salatka do lososia IP: *.home.cgocable.net 05.06.02, 10:03
        Podaje lososia lekko usmazonego na masle i pokrytego kilkoma kroplami MIODU. W
        siodelku z tluczonych z maslem ziemniakow.Do tego salatka najprostsza na
        swiecie, ale o pieknym , pomaranczowym kolorze, jak i ten losos.Wokol
        rozrzucone kawalki rowniez pomaranczowego koloru brzoskwin lub dojrzalych
        moreli (moga byc z puszki)
        salatka z marchewki
        starta marchewka, odrobina chrzanu, cukier, sol do smaku i gesta smietana
        (uwazac z iloscia)
    • Gość: maja Re: Wasze ulubione sałatki. IP: 62.233.173.* 05.06.02, 12:28
      jablka w kostke
      ananas w kostke
      rodzynki
      ser zolty w kostke
      majonez + duzo czosnku
      PYCHA!!! :)
    • Gość: magdusma oczywiście ziemniaczana:-)) IP: 195.94.218.* 05.06.02, 14:34
      ziemniaki ugotowane w mundurkach i pokrojone w talarki
      ogóreczek konserwowy
      cebulka
      jajko
      majonez pieprz, sól papryka
    • Gość: Myszka-M Re: Wasze ulubione sałatki. IP: *.pbks.pl 06.06.02, 10:13
      Sałatka Uli:

      Na grubej tarce zetrzeć surowy kalafior i ostry żółty ser.
      Dodać majonez, sól, pieprz i duuużo wyciśniętego czosnku.
      Na godzinkę do lodówki!
      Zapach odstrasza (przykryć naczynie!)ale smak fantastyczny. Świetny dodatek do
      mięsa.
    • Gość: Kasia25 Re: Wasze ulubione sałatki. IP: *.internetia.opole.pl 06.06.02, 12:55
      Jakiś podobny przepis już sie tu pojawił,ale może spróbujcie mojego.
      Pokrojona w paseczki szynka + starty na tarce żółty ser + puszka kukurydzy +
      ananas z puszki + majonez i troszeczkę pieprzu - naprawdę delikatna, smaczna i
      szybka.
      • Gość: Kim Re: Wasze ulubione sałatki. IP: 213.77.91.* 06.06.02, 13:15
        Proponuję sałatkę z kurczakiem:
        Pierś kurczaka kroję na małe kawałki (na jeden kęs), wrzucam je na jakieś 30
        minut do marynaty z oliwy i ziół do kurczaka Kamis, wkładam do lodówki.
        Teraz przygotowuję sałatę: na talerzu układam sałatę, najładniej wygląda
        mieszana, tworząc okrąg, na sałacie kładę cząstki pomidora, świeżego ananasa i
        oliwki.
        Teraz smażę kurczaka na złoto, powinien wyglądać jak z grilla (albo być z
        grilla). Układam kawałki gorącego kurczaka w "sałatowej" dziurze, na wierzch
        kładę kawałki sera pleśniowego typu camembert albo brie (albo innego z białą
        skórką), polewam lekkim winegretem. Ser się leciutko rozpuszcza i właśnie o ten
        efekt chodzi.
        Podaję do tego grzanki z masłem ziołowym i lekkie różowe lub czerwone wino.
    • Gość: bolewora Re: Wasze ulubione sałatki. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 06.06.02, 13:39
      Sałatka na czasie bo okres grilowy: na grilu /można w piekarniku lub na
      elektrycznym/ pieczemy pokrojone w grube plastry bakłażan,cukinie/można bez jak
      ktoś nie lubi/ papryke i główkę czosnku w całości po wystudzeniu wszystko
      kroimy w grubą kostke ,ząbki czosnku w całości albo na pół do tego pomidory też
      w kostkę wszystkich warzyw mniej więcej tyle samo do tego oliwa,sól i pieprz
      zagryzamy grzankami upieczonymi na grilu
      Łosoś wędzony + serek toska albo inny typu homogenizowany +jogurt
      naturalny+kawior czerwony drobniutki+dużu siekanego koperku przed jedzeniem
      pokropić sokiem z cytryny
    • Gość: karolina A chłodniczki??? IP: 213.77.32.* 06.06.02, 15:02
      Tak sobie czytam przepisy i myślę, że w sumie - jakby dodać do niektórych
      zsiadłego mleka czy kefiru - wyszedłby mój chłodnik... No, może chłodnik to za
      dużo powiedziane, ja po prostu "rozcieńczam" kefirem sałatkę ogórkowo-
      szczypiorkowo-rzodkiewkową.
      A jak robicie chłodnik? Taki z prawdziwego zdarzenia?
      • Gość: kluba1 Re: A chłodniczki??? IP: *.we.client2.attbi.com 06.06.02, 16:32
        Gość portalu: karolina napisał(a):

        > Tak sobie czytam przepisy i myślę, że w sumie - jakby dodać do niektórych
        > zsiadłego mleka czy kefiru - wyszedłby mój chłodnik... No, może chłodnik to za
        > dużo powiedziane, ja po prostu "rozcieńczam" kefirem sałatkę ogórkowo-
        > szczypiorkowo-rzodkiewkową.
        > A jak robicie chłodnik? Taki z prawdziwego zdarzenia?

        Chlodnik : pieke buraki w plastikowej torbie w kuchni mikrofalowej ale nie do
        konca , tylko jak zmiekna - przyspiesza to proces przygotowywana burakow. Po
        ostygnieciu odrobine, gotuje buraki obrane aby uzyskac piekny, czerwony barszcz,
        oczywiscie dodaje soli. Buraki po ugotowaniu scieram na grubej tarce, mieszam z
        barszczem, dodaje dobrego octu, cytryny, soli, cukru + jajka na twardo w
        kosteczke, + szczypiorek pociety+ albo w kosteczke ugotowany lub upieczony
        kurczak ( najlepiej biale mieso)lub indyk, troche szynki w gruba kostke i
        krewetki , duzo kwasnej smietany, ogorek surowy w kostke i konserwowy lub kiszony
        ( czasami dobrze dodac sosu z ogorka troche do barszczu), posiekana natke
        pietruszki i czasami selera lodygowego . To chyba wszystko ? Nie robilam bardzo
        dawno, moze czegos zapomnialam wymienic. Smacznego
    • Gość: balkan Re: Wasze ulubione sałatki. IP: *.lot.pl 06.06.02, 16:10
      Bardzo dobra, ale trochę pracochłonna: bakłażan, albo kabaczek (mały) kroimy w
      1cm plastry, solimy, obtaczamy w mące (lub nie) i smażymy na oleju. W
      międzyczasie do jogurtu nat dodajemy dużo czosnku. Zdejmujemy z patelni kolejne
      porcje i polewamy je jogurtem. Odstawiamy do lodówki. W orginale górę się
      jeszcze polewa rozpuszczonym masłem z ostrą papryką (ale orginalny przepis to
      chyba tylko Inka może podać). Wygląd może nie jest specjalnie zachęcający, ale
      za to jaki smak.
    • Gość: magda Re: Wasze ulubione sałatki. IP: 213.216.82.* 07.06.02, 11:09
      pieczarki,piersi kurczaka,jajka,sol,pieprz,majonez.
      pieczarki utrzec na grubej tarce,wrzucic na wrzatek i gotowac 5 minut,wystudzic.
      jaka ugotowac,obrac i posiekac
      piersi kurczaka ugotowac,wystudzic,pokroic w kostke
      wymieszac z majonezem ,posolic i dobrze popieprzyc.podawac na kanapkach z
      pomidorem i zielenina
    • Gość: Catnip Re: Wasze ulubione sałatki. IP: *.acn.pl / 10.128.131.* 07.06.02, 15:11
      Mogę się podzielić przepisem na sałatkę jaką zrobił mój chłopak(a jakie steki
      do niej upiekł!) na sylwestra: Sałata+jogurt naturalny, oliwki zielone, łosoś
      wędzony, ser feta i przyprawy jakie kto lubi, aby było ostre - może być nawet
      chili. Wszystko mieszamy w wielkiej salaterce, ilość poszczególnych składników -
      jak kto lubi, proporcje nie mają znaczenia.
      Pzdr.i smacznego.
    • yhwh Re: Wasze ulubione sałatki. 08.06.02, 21:45
      Moja ulubiona sałatka wygląda tak (kocham ją ze względu na smak i błyskawiczny
      czas przygotowania):
      Seler poszatkowany (jest taki specjalny w słoikach)
      Kukurydza
      Jaja gotowane (wiadomo, do sałatki trzeba pociachać)
      Por zielony, albo zielona cebulka
      Majonez
      Sól, pieprz

      Palce lizać!!!!!
      Sprawdźcie!
    • yhwh Alcosałatki???? 08.06.02, 21:52
      A istnieją jakieś sałatki z alkoholem????
      • teraz Sałatki z alkoholem? Oczywiście! 09.06.02, 17:36
        Alkoholizować można absolutnie wszystkie sałatki owocowe. Zależnie od tego, z
        czego są zrobione, doskonale robi im białe, wytrawne wino gdy są z owoców
        słodkich, mało wyrazistych; koniak, ajerkoniak, wiśniówka, likier miętowy i
        wlele innych alkoholi, byle nie mieszanych. No i pamietajcie, że sałatka
        owocowa musi być doskonale schłodzona i to wraz z alkoholem. Wyjątek stanowi
        ajerkoniak, który najlepiej dodawać tuż przed podaniem lub postawić tak, by
        każdy sobie kapnął do woli.

        Z tym, że kieliszek ajerkoniaku z jedną schłodzoną truskawką, to raczej nie
        jest sałatka owocowa.
      • Gość: katinka5 Re: Alcosałatki???? IP: *.attu.pl / 192.168.0.* 09.06.02, 17:41
        A moze taka (co prawda zamiast czystego alkoholu tylko advocat, ale... ):

        - puszka ananasow w plastrach
        - puszka brzoskwin
        - 1 mango
        - 2 kiwi
        - 2 banany
        - 1 mocno dojrzaly granat
        - garstka rodzynek
        - 4 kieliszki advocatu

        Owoce z puszek odsaczamy, pozostale obieramy. Brzoskwinie, kiwi, banany i mango
        kroimy w dosc grube plastry, ktore potem, wraz z ananasem, fantazyjnie ukladamy
        na duzym polmisku. Calosc posypujemy ziarenkami granatu oraz rodzynkami.
        Schladzamy w lodowce (ok. 15 minut). Tuz przed podaniem polewamy advocatem.
        Pyszne, zwlaszcza na letnie popoludniowe posiadowki w ogrodzie, albo na...
        balkonie.

        Pozdrowka.
        • yhwh Re: Alcosałatki???? 09.06.02, 17:57
          Wielki dzięki za obie rady.
          Z całą pewnością przetestuję, bo jestem maniakalnym miłośnikiem sałatek...
    • Gość: Ania< Re: Wasze ulubione sałatki. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 10.06.02, 13:37
      No więc moja ulubiona
      3 pory - tylko to białe i kawałek zielonego - pokroić w cienkie kółeczka
      4 jajka na twardo - posiekane oczywiści
      pucha kukurydzy
      1 czerwona papryka - duża - posiekana
      ze 3 ogórki konserwowe .
      + oczywiści majonezik, sól i pieprz.
      KONIECZNIE musi odstać noc w lodówce ( lub co najmniej
      4 godziny aż zmięknie ! )
      jest PYYYYYYYYCHA, ale wyziew z buzi po jej zjedzeniu zabija !!!!
      moc :-) dla wszyskich forumowiczów
      • Gość: Doda Re: Wasze ulubione sałatki. IP: *.waw.cdp.pl 17.06.02, 14:33
        Najlepsze dla mnie są najprostsze, czyli: mało składników, raczej z jednej
        bajki, i całość szybka do zrobienia. Spróbujcie takiej:
        wędzonego kurczaka jakoś rozdrobnić - najlepiej poszarpać na kawałeczki, dodać
        kukurydzę z puszki, pokrojone w paseczki suszone śliwki (daję te
        kalifornijskie, ale polskie, z dymnym aromatem też są niezłe - więc do wyboru)
        i włoskie orzechy - nie trzeba ich łuskać. Do tego majonez pomieszany z
        jogurtem, sól, pieprz i w ogóle przyprawki dowolne. Wada: musi dobrze schłodzić
        się w lodówce i postać tam do przegryzienia najmarniej trzy godzinki. Ale
        będzie pycha!
        • Gość: ap77 Re: Wasze ulubione sałatki. IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 17.06.02, 22:14
          Skladniki, ktore kladziesz do przezroczystej miski (aby bylo widac z boku
          warstwy) w dokladnie tej samej kolejnosci w jakiej sa tu podane:

          1 puszka czerwonej fasoli

          1 puszka kukurydzy

          1 sloik selera konserwowego (salatkowy)

          4 ogorki konserwowe

          warstwa majonezu

          20 dkg szynki

          2 pory (biale czesci)

          4 ugotowane jajka

          warstwa majonezu

          posiekana zielona pietruszka (na gore dla ozdoby)

          Oczywiscie ogorki,szynka i jajka posiekane sa w drobna kostke, a por kroisz tak
          by powstaly paseczki(czyli jak pomidora, nie na kostki).

          No i salatka gotowa! Zycze smacznego.Anka


          • kasiulek Re: Wasze ulubione sałatki. 17.06.02, 22:42
            Ostatnie odkrycie:

            salata tzw. lodowa (iceberg) podarta w kawalki (pol glowki)
            4 'listki' kopru wloskiego (fenkulu) posiekane drobno
            jablko zielone (najlepsze byloby chyba cos w typie takiego do szarlotki, ale z
            granny smith tez idzie:) - w kostke
            pol ogorka - w kostke

            Dressing: sok z cytryny z oliwa, sol, pieprz.
            (chociaz wczoraj dodalam gotowy dressing Knorra wymieszany tylko z woda...)

            Wymieszac, schlodzic, podawac.
            • Gość: Ladybug Re: Wasze ulubione sałatki. IP: *.resnet.ubc.ca 18.06.02, 03:34
              Moj faworyt od kilku lat,
              2 srednie glowki brokulow, podzielone na rozyczki
              sredni kawalek sera feta
              kilka rodzynkow do smaku ( lepiej mniej niz wiecej, bo wyjdzie b. slodka)
              garsc ziaren slonecznika
              Dressing: jogurt naturalny , majonez , cytryna , pieprz
              Wymieszac wszystko i wstawic do lodowki na min. 2 godz Smacznego

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka