Dodaj do ulubionych

Impreza imieninowa - co podać?

08.02.05, 11:35
Obserwuj wątek
    • wadera3 Re: Impreza imieninowa - co podać? 08.02.05, 11:38
      wódkę -zimną... ;DDDDDDDDDDDDDD
    • dkamin74 Re: Impreza imieninowa - co podać? 08.02.05, 11:42
      Za szybko kliknęłam:-). W sobotę robimy z mężem wspólną imieninową imprezę dla
      bagatelka 24 chyba osób. I mam problem, co podać? ponieważ spotykamy się w tym
      gronie dosć często i często u nas, wiekszosć moich ulubionych sałatek odpada,
      niestety.Z tradycyjnie u nas serwowanych potraw zimowych będzie fondue, ale co
      jeszcze? Chciałebym cos nowego, czego przygotowanie nie zabierze mi dużo czasu
      (mam dwoje małych dzieci)i pieniędzy. Liczę na pomoc! Pozdrawiam! Dorota.
      • wadera3 Re: Impreza imieninowa - co podać? 08.02.05, 11:55
        musisz napisać czy to bardzo wytworne ma być i czy na ciepło,czy na jakkolwiek;)
      • ampolion Re: Impreza imieninowa - co podać? 09.02.05, 01:20
        Kaszanka. Serio!
    • hania55 Re: Impreza imieninowa - co podać? 08.02.05, 11:47
      Chcesz podawać jeszcze jakieś dania ciepłe? Może tarty na kruchym cieście?
      Ciasto możesz przygotować dzień wcześniej, a przed imprezą zapiec je z
      nadzieniem.
      Z zimnych rzeczy: jaja faszerowane (po polsku - czyli z tartą bułką i
      szczypiorkiem; z pieczarkami), bardziej luksusowo: roladki z łososia nadziewane
      twarożkiem z posiekanym szczypiorkiem i tymiankiem.
    • mantha Re: Impreza imieninowa - co podać? 08.02.05, 11:54
      Moze muszle makaronowe z różnymi nadzieniami - mięsnymi, serowymi, mozna
      podawac i na cieplo i na zimno?
    • paula101 Re: Impreza imieninowa - co podać? 08.02.05, 12:15
      ja bym nie robiła fondue, bo się wszyscy naraz nie zmieszczą nad garnkiem.
      ja robiłam ostatnio sporą imprezę i podałam m.in.: sałatkę ziemniaczaną, śliwki
      zawijane w boczku, kawałki piersi z kurczaka w panierce z orzechów, do tego
      tzatziki, dip serowo-cebulowy.
      starałam się, żeby było łatwo i raczej niedrogo. ale i tak imprezę na tyle
      gości będziesz przygotowywać ze dwa dni.
      pozdrawiam
      • dkamin74 Re: Impreza imieninowa - co podać? 08.02.05, 21:50
        To będzie raczej w formie bufetu/szwedzkiego stołu.
        Interesująco brzmią te muszle makaronowe - może jakieś wskazówki, co do
        nadzienia i przygotowania? Nigdy tego nie robiłam.
        I jeszcze śliwki w boczku...Jak je przygotowujesz?

        I pomyśleć, że to tylko najbliżsi znajomi...

        D.
        • Gość: Mopek1 Re: Impreza imieninowa - co podać? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 22:05
          Moje nadzienie do muszli:
          cebulkę rumienię na maśle, dodaję posiekany boczek i trzymam jeszcze chwilkę,
          potem wrzucam to do "włoszczyzny w paskach" (taka mrozonka hortexu), sole
          pieprzę, daje dużo gałki muszkatołowej i na koniec serek mascarpone.

          Pakuje to wszystko w podgotowane muszle, a muszle układam na pomidorach (w
          zimie puszkowych), skrapiam oliwą i zapiekam. Bardzo często robie sobie gotowy
          półmisek (żaroodporny) dzień wcześniej, trzymam w lodówce, a jak trzeba siup do
          piekarnika i gotowe :-)
        • Gość: g tu masz o śliwkach IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 22:09
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=20067674&v=2&s=0
    • dkamin74 Re: Impreza imieninowa - co podać? 09.02.05, 19:47
      Dziękuję.
      • paula101 Re: Impreza imieninowa - co podać? 10.02.05, 14:35
        no to napisz co upichciłaś.
        te sliwki to robię jak najprościej, czyli namoczone śliwki owijam cienkimi
        plastrami surowego boczku i przekłuwam wykałaczką, ale jak zabrakło boczku, to
        dałam tłutego baleronu. uwaga: łatwo spalić.
        • monia_77 Re: Impreza imieninowa - co podać? 10.02.05, 14:42
          Do tych muszli jako nadzienie proponuje takze nadzienie ze szpinaku i
          pieczarek. Szpinak rozmrazasz na patelni az cala woda odparuje, dodajesz
          przesmazone pieczarki, scierasz jakis ostry ser lub dajesz posiekany ser
          plesniowy lazur, dyzdasz z tymiankiem i pieprzem i czochem, mozesz dodac jajko
          to sie ladnie zetnie. obsyp wszystkie muszle jeszcze serem lub przykryj
          beszamelem i zapiekaj.
          • dkamin74 W trakcie przygotowań... 12.02.05, 15:13
            Właśnie wsytawiłam gotowe muszle do lodówki ( bagatelka, ok. 100 sztuk:-)i
            teraz chwila przerwy...
            Zdecydowałam się na dwa nadzienia: ze szpinakiem i to
            www.gotowanie.wkl.pl/przepis3879.html. Poza tym będzie sałatkowo-
            makaronowo: jedna sałatka z tuńczykiem, papryką i brokułami, druga z czerwoną
            fasolą i jeśli zdążę jeszcze trzecia - z kuskusem, pieczrkami i tuńczykiem.
            Planuję jeszcze dipy do surowych warzyw: papryki, marchewki i ogórków.
            Całe szczęście, ze teściowa wspomogła mnie ciastami, bo moje dwa małe Słońca
            skutecznie utrudniają mi prace w kuchni:-).
            Dziękuję za rady i pozdrawiam!
            Dorota.
            • Gość: aneta Re: W trakcie przygotowań... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.02.05, 20:28
              masz fajna tesciowa:)
              • dkamin74 I po imprezie... 14.02.05, 13:30
                i już po imprezie... Udała się bardzo:-). Muszle zniknęły w oka mgnieniu i były
                hitem wieczoru. Poza tym chyba staną się jednym z naszych ulubionych dań -
                zajadała się nimi nawet moja pięcioletnia córka:-). Jeszcze raz dziękuję za
                wsparcie! Dorota.
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka