Dodaj do ulubionych

Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU

08.02.05, 16:25
Wlasnie zaprosilismy zaprzyjaznione malzenstwo Japonczykow, aby nam pokazali
jak robi sie sushi, a my mamy ich ugoscic TYPOWA POLSKA KUCHNIA.

Na pewno bedzie bigos, ale nie jestesmy pewni czy gosciom bedzie smakowal,
wiec w rezerwie chcielismy zrobic cos jeszcze - i co mamy do wyboru:
- barszcz ukrainski
- ruskie pierogi
- placek po wegiersku
- fasolka po bretonsku
- ryba po grecku.

Czy my mamy jakas potrawe charakterystyczna dla polskiej kuchni, ktora
normalnie sie nazywa? Przeciez nie wyskoczymy ze zwyklym schabowym.

Prosimy o pomoc
Obserwuj wątek
    • marghot Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU 08.02.05, 16:29
      Można pokusić się o zrobienie pstraga, karpia w galarecie.
      jeśli o galarecie mowa, to tzw. galat (mięsko+warzywka).
      Schab nadziewany śliwkami suszonymi; karkówka a do niej gruszka i żurawina;
      nadziewana kaczka; rosół; szare kluski zasmażane z kapustą...
      • Gość: Tom Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 18:19
        > karpia w galarecie.

        To się nazywa karp po żydowsku.
        • Gość: muka! Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU IP: *.aster.pl 14.02.05, 23:55
          Guzik prawda. Karp po żydowsku też jest w galarecie, ale jest robiony nieco
          inaczej niż karp po polsku no i na dodatek na słodko.
      • Gość: 3wdar Re: Stawiam na gołąbki IP: *.sgh.waw.pl / *.sgh.waw.pl 15.02.05, 10:24
        j.w.
    • dispell Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU 08.02.05, 16:30
      placki ziemniaczane, ryba w cieście. żurek, biały barszcz, bigos, mazurki,
      baby - to tak na szybko. ;-)
      • dispell Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU 09.02.05, 09:57
        Barszcz czerwony, paszteciki z miesem, z kapustą z grzybami, pierogi z różnymi
        farszami, kacze piersi w miodzie, gęś faszerowana, kurczak na złoto, roladki
        wołowe z kaszą gryczaną... :-)
      • Gość: darek Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU IP: *.home1.cgocable.net 15.02.05, 04:54
        Placki ziemniaczane??? Niedawno bylem podejmowany nimi w pewnym domu o
        zydowskich tradycjach - tutaj nazywaja sie "latkas" :)
        Schaboszczak z kapusta i ziemniakami, ot co... ale klopot, bo juz widzialem
        gdzies schaboszczaka zwanego "Wienner schnitzel..."
        Pozostaja ziemniaki z koperkiem, jajka sadzone i mizeria :) No i obowiazkowo
        kwasne mleko lub maslanka do popicia.
        A to faktycznie odkrylismy... co potrawa, to miedzynarodowa nazwa. A propos,
        gdyby ktos chcial zasugerowac flaczki, amerykanscy czarnoskorzy je znaja jako
        "tribes" i to jadali ich przodkowie-niewolnicy (panstwo zjadalo miesko,
        niewolnikom zostawaly flaki).
        • Gość: Pichciarz Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU IP: *.nyc.rr.com 15.02.05, 06:32
          Z tymi latkes to roznie bywa, nie wszystkie wersje przypominaja nasze placki
          ziemniaczane:
          true2torah.org/recipes/latkes.html
        • ampolion Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU 15.02.05, 06:35
          Nie "tribes" lecz "tripe".
    • baky Ryba, ryba, ryba... 08.02.05, 16:39
      Jako rybożercy będą zachwyceni.

      Jak pisze Marghot - w galarecie.
      Może być z wody - pstrąg, sandacz, szczupak. Ale też na rózne sposoby -
      pieczony, smażony, parowany...
      Sum w kapuście kiszonej z grzybami (suszone).
      Karp w szarym sosie.
      Faszerowany kaszą gryczaną i grzybami.
      Zapiekany z kurkami.

      I... śledzie!!! Koniecznie.
      • jezowka Re: Ryba, ryba, ryba... 08.02.05, 22:04
        Tak! Karp w galarecie to genialny pomysł - rybka delikatna, dobra, mniam!
        Może zupa rybna?

        Jeżówka
    • kikkera Bigos na pewno polubią... :-))) 08.02.05, 16:51
      a jeżeli jednak nie, to pierogi z mięskiem/grzybami i czerwony barszcz !

      A tak poza tematem, czy zauważyliście, że te wszystkie nasze narodowe potrwawy
      mają bardzo międzynarodowe nazwy... (:-)
      • Gość: mwookash Co zabawniejsze IP: *.man.polbox.pl 08.02.05, 16:55
        W Bretani nie znają tak przyrządzanej fasolki
        w Grecji ryby
        a na Węgrzech placka

        :))))))))))))
    • Gość: mwookash Kasza - jęczmienna, gryczana z sosem grzybowym IP: *.man.polbox.pl 08.02.05, 16:51
      pyzy ziemniaczane z mięsem
      ziemniaki z sadzonym jajkiem i zsiadłym mlekiem
      • kaiserka Kasza i zrazy zawijane??? :) n/tx 08.02.05, 16:55

        • coralin Re: Kasza i zrazy zawijane??? :) 08.02.05, 20:33
          Też super pomysł. I do tego sos z suszonych grzybów.
    • aankaa Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU 08.02.05, 16:53
      może kopytka z sosem grzybowym, gołąbki, cielęcina duszona w kurkach ?
      • marghot Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU 08.02.05, 16:54
        gołąbki też się chyba wyrobią?
        Jednak stawiałabym na ryby wszelakie
        • baky Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU 08.02.05, 16:57
          marghot napisała:

          > Jednak stawiałabym na ryby wszelakie

          Bezapelacyjnie. Kochają ryby, a przecie mamy wachlarz niewąski... Zasmakują.
          Por im niestraszny, więc łosoś duszony w porach też!
          • Gość: churros Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 17:00
            "> Por im niestraszny, więc łosoś duszony w porach też!"

            Tylko czy to jest typowa polska potrawa? ;)
            • baky Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU 08.02.05, 17:48
              Gość portalu: churros napisał(a):

              > "> Por im niestraszny, więc łosoś duszony w porach też!"
              >
              > Tylko czy to jest typowa polska potrawa? ;)

              Typowa z pewnością nie. Troszeczkę się uniosłem...
              Ale jakby podać z ziemniakami, albo pyzami... :O))
          • emka_1 śledź po japońsku, 08.02.05, 17:06
            bo to polski wynalazek:)
            • baky Re: śledź po japońsku, 08.02.05, 17:29
              emka_1 napisała:

              > bo to polski wynalazek:)

              Poproszę o przepis.

              A ten łosoś w porach, to skąd, bo nie wiem?
              Skandynawia oczywiście... hihi... No, bo skąd w Polsce łosoś?
              • emka_1 Re: śledź po japońsku, 08.02.05, 17:46
                nieno baky załamujesz mnie:) to klasyczna zakąska z poprzedniej epoki- pół
                jajka na twardo owinięty plastrami kiszonego ogórka, spięty kółkami z cebuli,
                to wszystko owinięte tłustym marynowanym filetem ze śledzia. w środek, na jajko
                kopiato majonez chrzanowy wymieszany z groszkiem zielonym (gotowanym). na
                wierzch nieco szczypioru.
                • baky Re: śledź po japońsku, 08.02.05, 17:51
                  emka_1 napisała:

                  > nieno baky załamujesz mnie:) to klasyczna zakąska z poprzedniej epoki

                  Ano nie skleiłem tematu - nazwa jakkaś taka... Poważnie?
                  • emka_1 Re: śledź po japońsku, 08.02.05, 17:56
                    to jest jak najbardziej oficjalna nazwa. a delegacja japońska podjęta śledziem
                    po japońsku i wódka chopin była zachwycona. bardzo chcieli wiedzieć
                    dlaczego "po japońsku" - nikt nie umiał wytłumaczyć:(
                    • baky Dzieki. Przyznaję szczerze: nie znałem 08.02.05, 18:01
                      emka_1 napisała:

                      > bardzo chcieli wiedzieć dlaczego "po japońsku" - nikt nie umiał wytłumaczyć:(

                      Może dlatego, że seppuku trochę przypomina?

                      "pół jajka na twardo owinięty plastrami kiszonego ogórka, spięty kółkami z
                      cebuli, to wszystko owinięte tłustym marynowanym filetem ze śledzia. w środek,
                      na jajko kopiato majonez chrzanowy wymieszany z groszkiem zielonym (gotowanym).
                      na wierzch nieco szczypioru".

            • i_smutek Re: śledź po japońsku, 10.02.05, 14:21
              emka_1 napisała:

              > bo to polski wynalazek:)

              Taaaaaa ;)
              Ale moja wersa jest prosta. jajko (albo 1/2jajka) owiniete filetem ze sledzia
              ulozone na groszku z majonezem - nawet smakuje.
    • wadera3 Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU 08.02.05, 17:03
      żurek z jajkiem i białą kiełbaską.... nie chodzi chyba tylko o polskość w nazwie...
      • Gość: RED kurczak po polsku czyli IP: 193.0.117.* 08.02.05, 17:41
        pieczony z nadzieniem z bułki natki pietruszki i wątróbki
        • baky Re: kurczak po polsku czyli 08.02.05, 17:45
          Gość portalu: RED napisał(a):

          > pieczony z nadzieniem z bułki natki pietruszki i wątróbki

          O to to! Jakby mogło go zabraknąć.
          Kaczka z jabłkami już była?

          Flaki! :O))
      • giezik Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU 08.02.05, 17:51
        żurek, żurek i jeszcze raz żurek. Wiekszosć obcokrajowców wymięka pozytywnie (i co ważne nie zna)
        • prorock Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU 14.02.05, 19:09
          Zurek dla japonczykow jak najbardziej. Bedzie im przypominal zupke miso-shiru.
          I oczywiscie wszystko z kasza gryczana bedzie im smakowac, bo makaron gryczany
          w Japonii to obok ryzu podstawa kuchni.
    • jswm sandacz po polsku 08.02.05, 18:04
      taki posypany jajkiem na twardo posiekanym w kosteczkę i polany sklarowanym
      masłem
    • Gość: SMAKOSZ Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.02.05, 18:21
      Prazucha ze skwarkami.
      • i_smutek Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU 10.02.05, 13:43
        Gość portalu: SMAKOSZ napisał(a):

        > Prazucha ze skwarkami.

        OOOO ale nie umiem - u mnie w domu tego nie robili :((
    • rachela180 Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU 08.02.05, 18:32
      Kremówki!!!!!!
    • Gość: bajeczka04 Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU IP: *.303.krakow.pl 08.02.05, 19:25
      A pod koniec tej uczty przewidujecie coś słodkiego polskiego?:-) Najlepiej
      piernik lub makowiec, a może ciasto drożdżowe, albo sernik? :-)
      Pozdrawiam! bajeczka04
    • kociak19 Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU 08.02.05, 19:59
      a gołąbki??
    • coralin Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU 08.02.05, 20:31
      Pierogi ruskie(smakowało Japończykom:) albo jeszcze lepiej pierogi z kaszą
      gryczaną(z kasz słynęła ongiś polska kuchnia, wiec będzie 2 w 1) lub jakaś
      kwaśna zupa: ogórkowa , żurek.
    • saskiaplus1 Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU 08.02.05, 20:48
      Jeśli ryby, to lin w śmietanie - kulinarna poezja, a w dodatku łatwe i szybkie.
      No i bardzo polskie:)
    • ampolion Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU 08.02.05, 22:25
      kuchnia.kisa.pl/
      www.kuchniapolska.prv.pl/
      • ampolion Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU 08.02.05, 22:41
        I jeszce:

        www.dawnakuchnia.republika.pl/index1.htm
        • ampolion Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU 08.02.05, 22:55
          Kilka sugestii ze "Specjalnosci kuchni polskiej":
          ZUPY
          barszcz czysty
          zupa grzybowa
          polewka piwna
          zupa rakowa
          czernina
          chłodnik
          żurek
          RYBY:
          szczupak po polsku
          karp w szarym sosie
          węgorz w galarecie
          sledzie
          karasie zapiekane w smietanie
          WOŁOWINA:
          sztufada
          pieczeń wołowa
          pieczeń zbójecka
          sztuka mięsa
          zrazy
          flaki
          CIELĘCINA:
          mostek
          kotlety bite
          potrawka
          pieczeń
          WIEPRZOWINA:
          pieczeń
          kiełbasa w piwie
          gołąbki
          schab
          DRÓB:
          kurczęta po polsku
          kaczka
          gęs
          półgęski
          JARZYNY i SURÓWKI:
          buraczki zasmażane
          kapusta z suszonymi grzybami
          mizeria
          CIASTA:
          baba
          dziad
          faworki
          makowiec
          piernik mazurek
          Napoje:
          wódka!!!
          piwo
          • ampolion Polskie sushi... 09.02.05, 01:11
            tatar!
            • monia_77 ŻUR i tylko ŻUR 09.02.05, 10:49
              To najbardziej polska potrawa moim zdeniem nigdzie na swiecie nie ma takiej
              zupy i smakuje on bardzo cudzoziemcom. Podobnie grzybowa z grzybow suszonych.

              Zur mozna podac z biala kielbasa, jajkiem, chrzanem, szczypiorem i moze
              wystapic jako samodzielne danie. Do tego ziemniaki z okrasa. No nasza kuchnia
              slynie z kapuchy i kartofli i za bogata nie jest. No i jak oni robia sushi to
              juz ryb nie podajcie, bo my nie mamy dobrych tradycji rybnych, no moze z
              wyjatkiem karpia i sledzia.
      • i_smutek dzieki!!!! 10.02.05, 13:45
        Dzieki wielkie to prawdziwa skarbnica :))

        ampolion napisał:

        > kuchnia.kisa.pl/
        > www.kuchniapolska.prv.pl/
    • anchan Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU 09.02.05, 10:51
      Odradzam czerwony barszcz. Niektórym Japończykom zaczyna smakować po latach
      przyzwaczajania się, ale są to nieliczne wyjątki.
      • i_smutek a to ciekawe 10.02.05, 13:50
        a to ciekawe :) Wlasnie myslelismy o barszczu czerwonym, bo nie mieszkamy w
        Polsce i zurku talk z dnia na dzien nie uda nam sie zrobic.
        eh

        anchan napisała:

        > Odradzam czerwony barszcz. Niektórym Japończykom zaczyna smakować po latach
        > przyzwaczajania się, ale są to nieliczne wyjątki.
        • monia_77 Re: a to ciekawe 10.02.05, 13:55
          A grzybowa z suszonych grzybow tez odpada? A kapusniak czy kwasnica? No jest
          jeszcze zupa co sie zwie grochowka ;-))
          • anchan Re: a to ciekawe 10.02.05, 14:10
            Tylko barszcz odpada. Kwestia koloru (jedzenie w takim kolorze?!) i zapachu.
            Jako dobrze wychowani i na ogół dzielnie usiłują zniszczyć potrawę do końca,
            ale gdybyście widzieli tę ulgę po komunikacie, że nikt się nie obrazi jak
            zostawią.
            Może zrób pomidorową, jarzynową. grzybową albo zwykły rosół z kostką z kaszy.
            Jak zabielisz zupę śmietaną, oczywiście nie rosół :), to będzie to dostatecznie
            egzotyczne.

            Znajomi kapuśniak wciagali aż furczało, uważając go za świetne lekarstwo na
            kaca.
            • i_smutek ale roosol to oni znaja 10.02.05, 14:24
              jadlam taki rosol u nich tyle ze zamaist kostki krakoskiej bylo tofu :))

              ale grzybowa jest dobrym pomyslem
              pozdowionka
              IM
      • wirmary Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU 14.02.05, 17:40
        Również odradzam czerwony barszcz.Jest w nim coś co tylko nam smakuje.Próby
        "przeszczepienia"go do Finlandii córce całkiem się nie udały
    • i_smutek Dziekujemy :D 10.02.05, 14:15
      Niestey nie mieszkamy w Polsce i wekszosc tych potraw z braku produktow nie uda
      nam sie zrobic. A z zapasow zostal nam juz tylko peczak ;)
      Idea bylo nie wielkie wykwintne przyjecie, tylko pokazanie co Polacy jadaja na
      codzien. I jak widac nie jest to takie jednoznaczne.

      Wiec zdecydowalismy sie na sledzie - faktycznie typowe, klasyczna jarzynowa
      salatka (zapomniana przez wszystkich) oraz kluchowate czyli
      kopytka, kluski slaskie, nylonki,pyzy, pierogi ruskie, uszka, placki
      ziemniaczane do tego gulasz no i oczywiscie bigos :))

      Koniecznie do tego kompot wbrew pozorom jest to tradycja u nas, na zachodzie to
      pija albo wino albo wode - Wlosi nawet sie skrzywili i stwierdzili, ze to musi
      byc paskudne taka woda z owocami ;)

      Impreza jest dopiero za tydzien wec chetnie czekamy na jeszcze jakies propozycje
      - pewnie jest cos jeszcze.

      Na pewno zdamy relacje co im smakowalo, a reszte przepisow podamy na nastepne
      spotkanie (jak przezyja :))

      pozdrawiamy
      i jeszcze raz dziekujemy
      IM
      • anchan Re: Dziekujemy :D 10.02.05, 14:23
        To ja jeszcze dorzucę, bo mi się właśnie przypomniało danie, które zrobiło w
        Japonii furorę – na prośbę przyjaciółki musiałam zrobić 40 sztuk. Jajka
        faszerowane. Jak natka pietruszki i koperek okażą się nie do zdobycia to może
        być sam szczypiorek. Jajka, pieczarki i cebula są chyba osiągalne?

        Udanej zabawy
        A.
        • i_smutek racja!!!!!!!! 10.02.05, 14:25
          faktycznie bomba :)))
        • monia_77 Re: Dziekujemy :D 10.02.05, 14:34
          Albo jajka faszerowane w galarecie a do tego majonez?
          • gourmet48 Re: Dziekujemy :D 10.02.05, 15:11
            usmazyc rybe, poprostu usmazyc i pokac japcom, ze rybe jada sie jako rybe a nie
            rybny ryz
            • baky Re: Dziekujemy :D 10.02.05, 15:38
              gourmet48 napisał:

              > usmazyc rybe, poprostu usmazyc i pokac japcom, ze rybe jada sie jako rybe a
              nie rybny ryz

              ???
              A jak się robi rybny ryż? Poproszę o przepis.
              • ampolion Re: Dziekujemy :D 11.02.05, 14:49
                Rybny ryż to pewnie polska nazwa sushi.
      • ampolion Re: Dziekujemy :D 10.02.05, 16:28
        Pewnie zbyt późno, ale to ciekawa lektura. Wystarczy wpisać w Googlu "Polish
        recipes", a wyjdzie wiele linków z przepisami dostosowanymi do lokalnych warunków.
    • argonia Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU 10.02.05, 15:33
      byłabym ostrożna w podawaniu ryby,
      Japończycy są bardzo wrażliwi na punkcie świeżości i mogą postawić kłopotliwe
      pytanie kiedy ryba została złowiona,
      oni jadają tylko ryby złowione danego dnia rano,
      taka sytuacja przydarzyła się znajomym,którzy też mieli gości z Kraju Kwitnącej
      Wiśni,a nie podawali jej surowej,zaznaczam.
      • Gość: Ania Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU IP: *.dip.t-dialin.net 14.02.05, 20:00
        Nie zgadzam sie z Toba.Japonczycy jedza swieze ryby ale takze mrozone, wedzone
        i z puszek.
    • Gość: Iwona Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU IP: *.129.77.58.tisdip.tiscali.de 14.02.05, 18:19
      Ruskie pierogi wcale nie wywodzą się z Rosji (szeroko rozumianej). U nich robi
      sie pierogi inaczej i tez smacznie. Rozumiem, ze zestawienie potraw miało byc
      tylko pretekstem do dyskusji.
      Podobny komentarz można napisac do wielu polecanych potraw.
      Ja zawsze zaczynam od pierogów. I nie zdarzyło sie jeszcze by naszym gościom
      (pozwolisz, ze wspomnę tylko o Amerykanach, Japończykach, Włochach,
      Irlandczykach, Anglikach, Duńczykach, Finach, Francuzach, Hindusach, Hiszpanach,
      Węgrach, Belgach, Niemcach ) nie smakowały. Miłego gotowania...
      P.S. Krakowskie Przedmieście tez nie jest w Krakowie :o)
    • Gość: cmok Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.02.05, 18:51
      Będąc kilka lat temu ze znajomymi w Paryżu zostalismy poproszeni przez tubylcow
      o przyrzadzenie typowo polsiej potrawy i...taki sam problem.Uratowala nas jedna
      dziewczyna:ugotowala ziemniaki i zrobila z nich jakies placki z dodatkiem
      czegos tam, nie pamietam. W kazdym razie zarowno ja jak i reszta polskiej ekipy
      jedlismy je po raz pierwszy:) Francuzom wmowiono ze to typowo polska potrawa,
      wszyscy byli zadowoleni, wszystkim smakowało hhehe
    • krasnowo Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU 14.02.05, 19:17
      Niedawno gościliśmy przemiłą, drobną Japonkę, podczas jej pobytu u nas, był
      kurczak po polsku, była zupa pomidorowa, żurek, zrazy zawijane z kaszą gryczaną
      i kapusta zasmażana, rosół, pierogi ruskie - oczywiście nie wszystko na raz,
      wszystko jej raczej smakowało, ale hitem były pierogi ruskie - Kae zjadła 35 i
      nie mogła się potem ruszać :)
    • Gość: retiro Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.02.05, 19:34
      Ja bym zrobił tak: zero zup, gołąbki (w małych liściach w kapuście włoskiej, z
      mocno grzybowym farszem, do tego pomidorowy sos oczywiście), bigos podlany
      czerwonym winem, sałatka warzywna - dobry pomysł, a jakże, wódeczka mrożona, a
      do niej galareta drobiowa i marynowane grzybki. Mamy i po polsku, i smacznie.
    • Gość: Ania Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU IP: *.dip.t-dialin.net 14.02.05, 19:55
      Mialam podobna sytuacje. Z taka tylko roznica, ze ja sama znalam wczesniej
      kuchnie japonska poniewaz mieszkalam w ´Japoni pare lat. Odradzam tluste
      potrawy typu bigos, flaki, schabowe i w ogole jak najmniej tlustego miesa.
      Nie radze tez podawac ryzu na slodko ! Gdybym byla na Twoim miejscu wybralabym
      te potrawy z polskiej kuchni, ktore sa lekkostrawne i nie za tluste. Na pewno
      pierozki, moze jaks rybe ale zedycdowanie odradzam karpa !!!! Na pewno beda
      smakowaly im pstragi i sledzie. Na zakonczenie, nie radze niczego smazyc na
      smalcu i nie podawac kaszanki, salcesonu czy flakow, generalnie podrobow!!! Gdy
      sie dowiedza co jedli nie beda zachwyceni. No chyba, ze chcesz pokazac
      prawdziwa polska kuchnie, idz na calosc i zaczynij od przystawki z chlebka ze
      skwarkami i kiszonym ogorkiem, a na glowne danie podaj bigos ze schabowym i
      flaki i smazone watrobki i ozorki. Niestety nie oczekuj zachwytu na ich
      twarzach. Nie zjedza wszystkiego wymawiajac sie niedawno zjedzonym obiadem lub
      poznym obfitym sniadaniem. A tak serio, od mojego pobytu w Japnii drastycznie
      zmienilam swoj jadlospis, uswiadomilam sobie bowiem jak prymitywna jest
      niestety nasza tradycyjna polska kuchnia.
      • Gość: muka! Prymitywna polska kuchnia? IP: *.aster.pl 15.02.05, 00:10
        Jeśli wziąc pod uwagę wszystkie odmiany regionalne kuchni polskiej (zwłaszcza
        góralską, kaszubską czy podlaską), szlachecką kuchnię staropolską, kuchnię
        myśliwską i dorzucić do tego naleciałości z kuchni mniejszości narodowych
        (zwłaszcza ruskich i żydowskiej) to trudno polską kuchnię nazwać "prymitywną".

        Polska kuchnia bywa - w przeciwieństwie do japońskiej - mało zdrowa i ciężka
        (choć i to nie zawsze), ale to nie czyni jej jeszcze prymitywną. Rozumiem że
        każda egzotyka smakuje ciekawiej niż to, co od dziecka znamy z domu, ale to
        jeszcze nie powód żeby wygłaszać takie nieuzasadnione sądy.
    • Gość: Patii Re: Typowa polska potrawa...RAUTNKUUU IP: 160.254.20.* 14.02.05, 21:19
      Na waszym miejscu podalabym "owa" potrawe pieknie przystrojona. Mysle ze
      najlepiej jest zrobic ziemniaczki ale ugotowane,ugniecione (pire) z dodatkiem
      maselka, smietanki, i posiekanej (przednio podsmarzonej) cebulki. Do
      ziemniaczkow schab ale duszony w sosie grzybowym z dodatkiem koperku. Mysle ze
      ta potrawe mozna podac pieknie przystrojona swierza pietruszka i plasterkiem
      cytrynki.

      Jesli ryba to biala umoczona w soku z cytryny, przyprawiona czerwona papryka,
      sola i peprzem i upieczona w piekarniku, do tego mozna rowniez dodac powyrzej
      wymienione ziemniaczki.

      Powodzenia
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka