Dodaj do ulubionych

makowiec....inaczej - poszukiwany przepis

09.02.05, 13:17
witajcie,
zbliżają się moje hm....(??) urodziny i chciałabym zrobić makowiec, a
właściwie ciasto makowe, żeby nie trzeba było zwijać. Wyobrażam to sobie
mniej więcej tak: spód - jakieś ciasto, na to masa makowa (sama lub z czymś,
tak aby nie była sucha i nie kruszyła się), na to jakaś masa lub polewa.
Czy ktoś posiada sprawdzony przepis?
z góry dziękuję i pozdrawiam,
toyaa
Obserwuj wątek
    • dispell Re: makowiec....inaczej - poszukiwany przepis 09.02.05, 13:28
      Składniki:


      Ciasto:
      1 1/2 szklanki mąki
      1/2 szklanki cukru
      1/2 kostki margaryny
      1 jajko
      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Masa makowa:
      30 dkg maku
      1 1/2 szklanki cukru
      5 jajek
      20 dkg margaryny
      60 dkg jabłek
      8 łyżeczek kaszy manny
      2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
      bakalie (niekoniecznie)
      olejek waniliowy

      Z podanych składników zagnieść ciasto.

      Mak ugotować w szklance mleka z łyżką miodu(musi wciągnąć mleko) i zmielić
      (trzykrotnie). Jaja z cukrem ubić na parze. Dodać roztopioną margarynę, starte
      jabłka, kaszę manną, proszek do pieczenia, bakalie, olejek migdałowy. Wylać na
      ciasto. Piec około 45 minut
    • Gość: rozsmakowana Re: makowiec....inaczej - poszukiwany przepis IP: 213.17.230.* 09.02.05, 13:44
      A ja idąc za pomysłem kwiety4 zrobiłam zwyczajne ciasto drożdżowe. Na blaszce
      położyłam warstwę ciasta. Pomazałam białkiem, żeby mak nie odchodził, dałam mak
      zostawiając brzeg wolny jak w pizzy, znowu trochę ciasta, mak, ciasto, a na
      górze pomazałam rozmąconym jajkiem. Wszystko jak w tradycyjnej strucli. W
      blaszce w ten sposób są dwie warstwy maku. Nie wychodzi to za równo, ale efekt
      końcowy jest super:)
      Robiłam w okrągłej blaszce. Kroiłam jak tort. Kawałki wyglądają rewelacyjnie, a
      stresów ze zwijaniem strucli nie ma.

    • Gość: zahr@ Re: makowiec....inaczej - poszukiwany przepis IP: 5.6.1D* / *.red.bezeqint.net 09.02.05, 13:49
      ciasto makowe:

      3/4 szkl. cukru
      1/2 szkl. oleju
      200 g zmielonego maku
      1 szkl. mleka
      3 lyzki maki
      1 lyzeczka proszku do pieczenia
      5 zoltek
      5 bialek+3/4 szkl cukru ubite na piane.

      ubic zoltka z cukrem i olejem,dodac pozostale skladniki i na koniec piane z
      bialek.piec w okraglej tortownicy 28 cm,30-40 minut 180 stopni.
      polewa:
      75 g gorzkiej czekolady
      2 lyzki kakao
      2 lyzki cukru
      1 lyzka masla
      mozna przelozyc ciasto bita smietana i poac polewa.
      wszystkiego najlepszego z okazji urodzin.


      • Gość: elamich Re: makowiec....inaczej - poszukiwany przepis IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 17:38
        wypróbowany i pewny, robiony wiele razy -
        Biszkopt z makiem:
        Ciasto: 4jaja,szklanka cukru,4 łyżki oliwy,szklanka mąki,łyżeczka proszku do
        pieczenia.
        Masa: puszka masy makowej.
        Białka ubić z cukrem na sztywną pianę,dodać żółtka, mąkę,oliwę,proszek do
        pieczenia i dokładnie wymieszać. Wlać do tortownicy i piec około 30 minut.
        Upiczone ciasto przekroić na 2 lub 3 krążki i przełożyć je masą makową.
        Wierzch i boki ciasta można polać polewą kakaową i udekorować bakaliami
        (połówkami orzech włoskiego). Polewa: pół kostki margaryny,4 łyżki cukru,łyżka
        wody,2 łyzki kakoa.
        Całość wygląda i smakuje jak tort makowy. Smacznego!
        • Gość: siwa Re: makowiec....inaczej - poszukiwany przepis IP: *.adsl.solnet.ch 09.02.05, 23:20
          przepis przerobiony - udoskonalony przez moja siostre. wyprobowany nie raz i moj
          ulubiony.

          masa makowa:
          - 1,5 szklanki maku
          - 3 jajka
          - 2 lyzki maki ziemniaczanej
          - 3/4 szklanki cukru
          - kostka margaryny
          - zapach migdalowy
          - bakalie wedlug uznania

          mak zaparzyc - zalac woda tak, zeby byl caly zakryty i gotowac na malym ogniu
          ok. 15 minut, w razie potrzeby uzupelniac wode. odstawic na 2-3 godziny. gdy juz
          swoje odstoi - odcedzic jezeli jest jeszcze jakas woda, nastepnie zmielic kilka
          razy. do maku dodac jajka, make, zapach i bakalie takie, jakie lubisz i ile
          lubisz. w rondelku rozpuscic margaryne z cukrem, zagotowac, dodac mase makowa,
          chwile pogotowac, gorace wylac na placek i zostawic do ostygniecia. mozna polac
          po wierzchu polewa czekoladowa.

          zwykle robie z tym nadzieniem strucle makowa, ale w biszkoptowym ciescie, bo
          masy makowej juz sie nie piecze. mozesz wylac ja np. na kupiony spod
          biszkoptowy, albo na spod biszkopt, potem masa, znow biszkopt i polewa
          czekoladowa. najlepiej chyba smakuje z ciastem biszkoptowym, ale wlasciwie mozna
          wylac na jakikolwiek spod i bedzie dobrze, bo masa makowa jest po prostu pyszna.
          mozesz tez wylozyc blache biszkoptami i na nie wylac mase makowa. po
          zastygnieciu masa jest scisla i sie nie kruszy. tylko musi byc naprawde dobrze
          ostygnieta przed podaniem.

          zycze smacznego i wszystkiego naj na urodziny :-)
    • ka_thy Przepis 10.02.05, 14:26
      Ciasto z masą makowo-orzechową

      Ciasto:
      2 szklanki mąki pszennej
      4 jajka
      1 szklanka cukru
      5 łyżek oleju
      1 cukier waniliowy
      3 łyżki kakao
      1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Do nasączenia ciasta:
      3 łyżki wódki

      Do przybrania:
      5 dag różnych bakalii (rodzynki, migdały, skórka pomarańczowa smażona w cukrze)

      Masa makowa:
      50 dag maku
      15 dag cukru
      2 szkalnki mleka
      1 cukier waniliowy
      2 łyżki miodu
      3 białka

      Masa orzechowa:
      15 dag orzechów
      20 dag masła lub margaryny
      15 dag cukru pudru
      3 żółtka
      1/2 szklanki mleka

      Polewa:
      12 dag margaryny lub masła
      1/2 szklanki cukru
      3 łyżki mleka
      4 łyżki kakao

      Przygotowac ciasto: jajka utrzeć z cukrem na pulchną masę, stopniowo dodawać 8
      łyżek wody, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cukier waniliowy, kakao a
      na końcu olej.

      Ciasto przełożyć do średniej wielkości formy do pieczenia i piec 45 minut w 180
      st.

      Przygotowac masę makową: mak opłukać na sicie, osączyć, zemleć, zalać wrzącym
      mlekiem, dodac cukier, cukier waniliowy , miód oraz białka, wymieszac i gotowac
      do zgęstnienia.

      Ostudzone ciasto skropić wódką. Goracą masę makową wyłożyć na ciasto.

      Przygotowac mase orzechową: orzechy zemleć, zalac gorącym mlekiem i ostudzić.
      Margarynę utrzeć z cukrem pudrem, stopniowo dodając żółtka i po łyżce orzechów.
      Masę orzechową nałożyć na masę makową.

      Przygotowac polewę: składniki połączyć i zagotować. Ciasto polać polewą,
      przybrać bakaliami i zostawić do wystygnięcia.


      Przepis jest z książeczki z serii "Lubię gotować" - "Ciasta na święta". Robiłam
      to ciasto wielokrotnie nieco modyfikując - na spód piekłam biszkopt, z racji
      tego, ze mnie ciasta na proszku nie wychodzą. Do maku dodawałam skórki
      pomarańczowej i prawdopodobnie przed zmieleniem go parzyłam (ale nie pamiętam
      dokładnie). Polewę też wykorzystywałam gotową.
    • Gość: limba Re: makowiec....inaczej - poszukiwany przepis IP: *.mos.gov.pl 10.02.05, 16:22
      Ciasto to występuje pod różnymi nazwami. Ja znam takie: Japoniec, Szarlotka
      japońska, a nawet Makowiec tenora

      Składniki:

      Masa makowo jabłkowa
      ° 15 dkg masła lub margaryny
      ° 10 dkg cukru [tj. ok.pół szklanki]
      ° 6 jaj
      ° 6 łyżek bułki tartej [lub grysiku - kasza manna]
      ° 1 łyżeczka proszku do pieczenia
      ° ok.3/4 kg jabłek
      ° mak z puszki [ma być mała puszka ok.40 dkg > wielkość taka jak mleko
      skondensowane; dla porównania większa puszka masy makowej waży ok.90 dkg]
      ° olejek migdałowy lub rumowy
      ° rodzynki, orzechy [czasami mak w puszce jest już z bakaliami: rodzynki,
      orzechy, skórka pomarańczowa - więc trzeba się zorientować ile ich dodatkowo
      dorzucić do ciasta > ilośc zależy od tego ile kto lubi]

      Biszkopt:
      ° 6 – 7 jaj [zależy od wielkości jaj]
      ° 1 szkl cukru
      ° 1 szkl mąki pszennej tortowej
      ° 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Polewa:
      ° pół kostki margaryny,
      ° 3/4 szklanki cukru pudru lub pół szklanki cukru zwykłego kryształu,
      ° 2 czubate łyżki kakao,
      ° 2 łyżki mleka lub wody
      Wszystkie składniki polewy podgrzewać w garnuszku, mieszając- aż do połączenia
      składników polewy. Jeśli używa się zwykłego cukru, to polewę trzeba pogotować
      na „małym ogniu” około 3 min, tak żeby cukier się rozpuścił całkowicie.

      Sposób przygotowania:
      Masło utrzeć z cukrem i dodawać po 1 żółtku, 1 łyżce maku [masa makowa jest już
      słodka, więc cukru dodaje się mniej niż w klasycznym przepisie na te ciasto] i
      1 łyżce kaszy (można mieszać mikserem).
      Dodać obrane i starte na tarce o grubych oczkach jabłka oraz proszek do
      pieczenia.
      Dodać kilka kropli olejku migdałowego.
      Na koniec całość wymieszać z ubitą na sztywno pianą z białek. Wymieszać
      delikatnie.
      Całość masy makowej wylać do formy [wyłożonej papierem do pieczenia i
      posmarowanej masłem/margaryną], a na to wylać biszkopt. Koniecznie w takiej
      kolejności, bo ciasto biszkoptowe jest delikatne, a masa makowa ciężka.
      Przygotowanie biszkoptu:
      Białka ubić na sztywno, dodając stopniowo cukier, następnie żółtka i na końcu
      przesianą mąkę z pr. do pieczenia.
      Ciasto można upiec też bez biszkoptu, ale wtedy trzeba zwiększyć składniki masy
      makowej i zastosować większą puszkę maku, bo byłoby za niskie.
      Piec w temp. 180 st. 40-60 min.
      Po wyjęciu z piekarnika poczekać aż ciasto wystygnie, następnie odwrócić je do
      góry [w gotowym cieście masa makowa ma być na górze] i polać rozpuszczoną
      polewą [gotową z torebki - czekoladową lub orzechową] lub polewą przyrządzoną
      domowym sposobem – jak do Murzynka [wtedy będzie miała konsystencję lukru
      czekoladowego].
      Jest to b.łatwy do wykonania przepis, ciasto zawsze się udaje i jest wilgotne
      dzięki jabłkom.
      Niektórzy porównują je do tortu makowego.
      A poza tym smakuje i wygląda rewelacyjnie > tu można sprawdzić jak wygląda i a
      nawet – jak kto woli - skorzystać z innego przepisu na to ciasto:

      www.kulinaria.pl/potrawy.asp?id=534

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka