Gość: Aska IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.02.05, 19:17 Poszukuję ciekawych przepisów na potrawy bez jajka ( ciasta, dania mięsne, zapiekanki ) moi braciszkowie mają uczulenie. Jezeli możecie pomóc to proszę Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jswm Re: przepisy bez jajka 09.02.05, 19:20 • Re: proste szybkie ciasto z jablkami prosze.. IP: *.toya.net.pl Gość: v.rubel 15.01.2005 21:09 + odpowiedz opcja nr 1: szarlotka sypana banalnie prosta i nieziemsko pyszna: po szklance mąki, cukru, kaszy manny - wymieszać. Do natłuszczonej tortownicy wsypać szklankę mieszanki, n ato starte na tarce jabłka i duuuużo cynamonu, znów proszek, znów jabłka i jeszcze raz proszek. Na wierzch ścierasz pół kostki masła i do piekarnika. Nie da się tego zepsuć :) Odpowiedz Link Zgłoś
pola.76 do jswm 11.02.05, 20:34 Kurcze, ta Twoja szrlotka brzmi bajecznie prosto i apetycznie, ale czy to na pewno wyjdzie?? Masło tylko na wierzch, a nie slepić takie tradycyjne kruche ciasto?? No i na ile do piekarnika? A jabłka to rozumiem bezpośrednio się ściera i nie poddusza wcześniej?Odpisz prosze najszybciej, to jutro zrobię:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka04 Re: do jswm IP: *.303.krakow.pl 11.02.05, 21:03 Może ja odpowiem, bo kiedyś piekłam tę szarlotkę. :-) Tak, masło tylko na wierzch. Piekłam około godziny w piekarniku elektrycznym w 200 stopniach. Musisz próbować patyczkiem,bo jeśli będzie oblepiony ciastem, to musisz dłużej dopiec. Jabłka tylko się ściera i nie poddusza wcześniej. Polecam szare renety. Kaszę mannę można zastąpić bułką tartą w takich samych proporcjach, wg. mnie z bułką tartą jest jeszcze lepsza. :-) A w ogóle jest to przepyszna szarlotka. Jedna z lepszych, jakie kiedykolwiek jadłam! POzdrawiam! bajeczka04 Odpowiedz Link Zgłoś
pola.76 dzięki:):) 11.02.05, 21:24 już mi ślinka cieknie:):)jutro obowiązkowo robię:) ech, jak ja lubię to forum..:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka04 Re: przepisy bez jajka IP: *.303.krakow.pl 09.02.05, 19:43 Ciasta bez jajek: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=15072057&v=2&s=0 Pozdrawiam! bajeczka04 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka04 Re: przepisy bez jajka IP: *.303.krakow.pl 09.02.05, 20:04 "Sernik bez jajek" z poradnika "Łatwe serniki": Ciasto: 11/2 szklanki mąki pszennej, 9 dag masła, 1/3 szklanki cukru pudru, 3 łyżki kwaśnej śmietany 18-procentowej, 1 łyżeczka proszku do pieczenia; do wysmarowania formy: 1 łyżka margaryny. Masa serowa: 1 kg wilgotnego tłustego sera twarogowego, 10 dag masła, 3/4 szklanki cukru pudru, 1 cukier waniliowy, 1/2 budyniu waniliowego, 1 łyżka kaszy manny, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/3 szklanki skórki pomarańczowej drobno pokrojonej i smażonej w cukrze. Lukier: 1/3 szklanki cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny, 1 łyżeczka skórki otartej z 1 cytryny. Przygotować ciasto: mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać na stolnicę. Masło, cukier puder i śmietanę utrzeć na jednolitą masę, dodać do mąki i zagnieść ciasto. Formę do pieczenia wysmarować margaryną. 2/3 ciastarozwałkować i wylepić nim dno i boki formy. Resztę ciasta zawinąć w folię i odłożyć do lodówki. Przygotować masę: ser dwukrotnie zemleć. Masło utrzeć z cukrem pudrem na puch, dodać cukier waniliowy, budyń, kaszę mannę i proszek do pieczenia i zmiksować na gładką masę. Wciąż miksując, dodawać po trochu ser. Następnie wymieszać ze skórką pomarańczową. Masę serową przełożyć do formy i wygładzić powierzchnię. Schłodzone ciasto rozwałkować i pokroić na paski 1 cm. Z pasków ułożyć kratkę na masie serowej. Sernik wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni i piec ok. 40 minut. Przygotować lukier: cukier puder przesiać do miseczki, dokładnie utrzeć z sokiem z cytryny, a następnie wymieszać ze skórką cytrynową. Ostudzony sernik polać lukrem i pozostawić do zastygnięcia. Pozdrawiam! bajeczka04 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aska Re: przepisy bez jajka IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.02.05, 20:08 Dzięki i czekam na więcej. Szarlotkę taką już kiedyś mamuśka piekła, ale sernik mnie zaintrygował:) Pozdrawiam sedecznie Odpowiedz Link Zgłoś
jswm Re: przepisy bez jajka 09.02.05, 20:11 a czy to uczulenie jest na całe jajka? najbardziej uczula białko a z samymi żółtkami to już masa przepisów Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aśka Re: przepisy bez jajka IP: *.aster.pl / *.aster.pl 09.02.05, 21:37 jswm napisała: > a czy to uczulenie jest na całe jajka? > najbardziej uczula białko a z samymi żółtkami to już masa przepisów Niestety tak same żółtka też odpadają:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aśka sernik IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.02.05, 17:48 Wszystko było ok rósł jak na drożdżach upiekł się i padł:( Nie wiem co zrobiłam źle zostawiłam go w nagrzanym piekarniku do wystudzenia. Moze nie taki ser kupiłam ( miał konsysrtencje pasty - taki już przemielony ). Bajeczko napisz czy sernik się zostawia w piecu czy wyjmuje? Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka04 Re: sernik IP: *.303.krakow.pl 11.02.05, 20:28 Asiu, sorki, ale dopiero teraz zauważyłam Twoje pytanie. Wyczytałam, że serniki nie opadną, jeśli w połowie pieczenia oddzieli się nożem masę serową od brzegów formy. Innym sposobem jest pozostawienie sernika w piekarniku 20 minut po upieczeniu. Pozdrawiam i życzę powodzenia! bajeczka04 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aska Re: sernik IP: *.aster.pl / *.aster.pl 11.02.05, 21:09 Ok bajeczko spróbuję następnym razem:) Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klukwa Re: przepisy bez jajka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 23:33 Ciasto marchewkowe 2 szkl. marchewki startej na drobnej tarce (3 srednie sztuki) 1 3/4 szkl. cukru 1 1/2 szkl. wody 2 łyzki masła 1 szkl. rodzynek 1/2 łyżeczki gałki 1/4 łyżeczki cynamonu Włożyć do garnka, zagotować i gotować 5 minut.Ostudzić (długo trwa!). Do zawartości garnka (chlodnej)dodać: 1 1/2 łyżeczki sody szczyptę soli 1 szkl. orzechów włoskich (jak uczulają to zastąpić migdałami) 2 szkl. mąki Dobrze wymieszać, przełożyć do natłuszczonej formy i piec w 180 stopniach przez 45 minut. Sprawdzić patyczkiem - może wymagać dłuzszego pieczenia. Smakuje nie tylko alergikom! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klukwa Re: przepisy bez jajka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.02.05, 23:38 orzechy albo migadały grubo posiekane Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kinamina Re: przepisy bez jajka IP: 83.168.125.* 10.02.05, 00:38 przepisy sa bezmiesne, bo to strona dla wegetarian, ale bez jajek i niebanalne uczta.vege.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
jollka2 Re: przepisy bez jajka 10.02.05, 09:58 Ja robię pulpeciki bez jajka w sosie pomidorowym, z przepisu z forum. Ładnie się trzymają kupy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aśka Re: przepisy bez jajka IP: *.aster.pl / *.aster.pl 10.02.05, 18:12 Dzięki wielkie bardzo dużo ciastek, a o to głównie chodziło. Co do ciasta marchwiowego to ja je uwielbiam, ale w kazdym przepisie jajka spróbuję Twojego. Pozdrawiam serdecznie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka04 Re: przepisy bez jajka IP: *.303.krakow.pl 11.02.05, 16:45 "Zapiekanka z kaszy gryczanej i drobiu": ok. 50 dag gotowanego mięsa kurczaka lub indyka, 3-4 szklanki kaszy gryczanej ugotowanej na sypko, 20 dag pieczarek, 12 dag zółtego sera, mała puszka pomidorów bez skóry w zalewie, 2 marchewki, 2 pietruszki, pół selera, pół puszki groszku konserwowego, 2 cebule, 2 łyżki oleju i 2 łyżki margaryny, sól Cebulę posiekać, podsmażyć na oleju, dodać pieczarki pokrojone w plasterki, warzywa starte na tarce o dużych oczkach i udusić. Do żaroodprnego naczynia wysmarowanego tłuszczem włożyć połowę kaszy, a potem kolejno: warzywa z pieczarkami, pokrojone międo, pomidory, groszek i 2/3 startego sera. Przykryć resztą kaszy, polać roztopioną margaryną i posypać pozosałym żółtym serem. Zapiekać 30 minut. "Zapiekanka po śląsku": szklanka ryżu, 3 pomidory, pół puszki zielonego groszku, 25 dag filetów rybnych, 3 strąki papryki (zielona, czerwona i żółta), cebula i czosnek, 1/2 szklanki oleju, łyżka Vegety, pieprz i sól, 3 łyżki posiekanej natki pietruszki Na rozgrzanym oleju podsmażyć obraną i pokrojoną cebulę i zmiażdżony ząbek czosnku. Dodać ugotowany na sypko ryż, pokrojone w paski papryki, plasterki pomidorów i groszek. Całość przyprawić do smaku Vegetą, pieprzem, solą, przykryć i wstawić do gorącego piekarniak na 30 minut. W tym czasie obsmażyć na reszcie oleju posolone filety rybne, rozdrobnić je widelcem na kawałki. ZApiekankę wyjętą z piekarnika połączyć z rybą, delikatnie wymieszać i ponownie zapiekać przez 15 minut. Podawać posypaną natką pietruszki. Poza tym wpisz w wyszukiwarkę "Zapiekanki", a na pewno znajdziesz ich sporo bez dodatku jajek. "Pasztet sojowy": 2 szklanki soi, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli, 2 duże cebule, olej słonecznikowy, sucha bułka, 4 łyżki mąki ziemniaczanej, przyprawy (majeranek, pieprz ziołowy, papryka słodka, sól) Soję moczyć przez kilka godzin, a następnie gotować w małej ilości około póltorej godziny z ząbkami czosnku i solą. Ugotowaną soję zmielić raz lub dwa razy w maszynce do mięsa. Mieląc dwie duże, surowe cebule, dodać suchą bułkę w takiej ilości, aby wchłonęła w siebie resztki sosu. Następnie dodać mąkę ziemniaczaną, sól i inne przyprawy oraz trochę oleju. Piec w piekarniku około godziny. "Ciastka drożdżowe z cukrem": 50 dag mąki, łyżka cukru, 25 dag margaryny, 8 łyżek mleka, 4 dag drożdży, cukier kryształ do posypania ciastek, tłuszcz do blachy Sporządzić rozczyn z letniego mleka, drożdży i łyżki cukru. Mąkę posiekać z margaryną i wyrobić ciasto. Dodać rozczyn i ponownie wyrobić. Ciasto zawinąć w serwetkę, włożyć do zimnej wody, a gdy wypłynie, wyjąć. Odkrawać małe kawałki i wałkować na grubość 1 cm. Ciastka wykrawać szklanką i przykrywać je mniejszym kółeczkiem wykrytym kieliszkiem. Na wierzchu posypać cukrem kryształem. Ciastka ułożyć na blasze wysmarowanej tłuszczem, w dość sporej odległości, bo urosną, poczekać, aż podrosną i piec w średnio gorącym piekarniku do momentu zrumienienia. Ciastka te nadają się do dłuższego przechowywania. Pozdrawiam! bajeczka04 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aniel Re: przepisy bez jajka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.02.05, 20:58 Ciasto na pizze rowniez wychodzi bez jajek: 1 szkl. cieplej wody 1/2lyzeczki miodu (moze byc cukier, ale miod zdrowszy:) 1 opakowanie suchych drozdzy 1 lyzeczka soli 1/4 szkl oliwy z oliwek 2 3/4 szkl maki wszytkie skladniki razem wymieszac, pozostawic do wyrosniecia i uzyc do pizzy rowniez fajnym pomyslem sa tortille po meksykansku ( w odroznieniu do nalesnikow nie potrzeba jajek) a i mozna poeksperymentowac i zapiec w nich np.jabłka, Odpowiedz Link Zgłoś