Dodaj do ulubionych

kto sie podzieli przepisem na kokosanki?

10.02.05, 15:33
od razu dodam ze sprawdzalam w wyszukiwarce ale tam w wiekszosci przepisy na
kokosanki z bialek i cukru w formie ciasteczek a mi chodzi o takie kwadraty z
ciasta oblewane czekolada i obtaczane w wiorkach. prosze o sprawdzony
przepis. dziekuje
Obserwuj wątek
    • Gość: kinamina Re: kto sie podzieli przepisem na kokosanki? IP: 83.168.125.* 10.02.05, 16:12
      -7 białek (zależnie od wielkości jajek)
      300 gram wiórków kokosowych
      280 gram cukru
      cukier waniliowy
      kilka kropli aromatu migdałowego
      cynamon do smaku

      Białka ubić na prawie sztywno, wsypać cukier i cukier waniliowy i dalej ubijać
      aż masa zrobi się bardzo zwarta, a kryształki cukru rozpuszczą się (troszkę nie
      do końca rozpuszczonego cukru może ewentualnie zostać, kokosanki nie powinny
      ponieść wielkiego uszczerbku na zdrowiu).
      Ostrożnie domieszać wiórki kokosowe, dodać olejek i sporą szczyptę cynamonu.
      Przy pomocy dwóch łyżeczek nakładać okrągłe porcje na papier do pieczenia i
      delikatnie spłaszczać na grubość niecałego centymetra. Kokosanki nie powinny
      być grubsze, ponieważ mogą nie dopiec się w środku.
      Ciasteczka pieczemy pół godziny w 130-140 stopniach. Powinny zostać raczej
      jaśniutkie, jeśli przyrumienią się na złoto, to znaczy że będą chrupiące, a
      powinny zostać lekko gumowe i miękkie w środku.
      Po upieczeniu delikatnie odklejamy je od papieru i zostawiamy do ostygnięcia.
      Są przepyszne, takie jak sklepowe kokosanki kupowane na sztuki.
    • Gość: kinamina Poprawiam sie - o to mialy byc te kwadratowe ...:) IP: 83.168.125.* 10.02.05, 16:14
      NA CIASTO:
      7 jajek
      1,5 szklanki cukru
      6 łyżek wody
      8 łyżek oleju
      2 łyżeczki proszku do pieczenia
      2 szklanki mąki

      NA MASĘ:
      1 szklanka cukru
      5 dag. kakao (gorzkiego)
      1/2 szklanki śmietany

      POZA TYM:
      2 galaretki (smak dowolny)
      5 opakowań wiórek kokosowych

      CIASTO:
      Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka z cukrem na sztywno. Dodawać po mału
      (wciąż ubijając - najlepiej mikserem) żółtka, wodę, olej, mąkę i proszek do
      pieczenia.
      Wysmarować blachę (najlepiej kwadratową lub prostokątną) tłuszczem i posypać
      bułką tartą.
      Piec w temperaturze 180-200o
      przez około 45 minut.

      MASA:
      Cukier, kakao i śmietanę wymieszać na patelni na lekkim ogniu aż do uzyskania
      jednolitej masy (roztopionej czekolady).


      Ciasto przekroić wzdłuż, w środek dać galaretkę, pokroić w kwadraty (ok 7 x 7
      cm). Ciastka (kwadraty) najpierw obtoczyć dokładnie z każdej strony w
      czekoladzie (tej na patelni - najlepiej jeszcze trochę się gotującej na
      malutkim ogniu) a następnie w wiórkach kokosowych (również dokładnie z każdej
      strony). Odstawić do ostygnięcia.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka