Dodaj do ulubionych

Moelleux au chocolat - popisowe ciasto mojego męża

13.02.05, 21:41
Zaczerpnięty z książki „La Maison du Chocolat”

·70gr masła
·70gr czarnej, gorzkiej czekolady (60% kakao)
·70gr zmielonych migdałów
·2 całe jajka + 6 żółtek
·165gr cukru pudru
·40gr kakao (gorzkie)
·4 białka
·szczypta soli
·½ łyżeczki naturalnego wyciągu z wanilii (tak jest w przepisie, ale mój
małżonek dodaje cukier waniliowy)

Nagrzać piekarnik (180°C).
Na wolnym ogniu rozpuścić czekoladę, dodać masło i bardzo dobrze wymieszać;
następnie dodać zmielone migdały i ponownie wymieszać. Zdjąć z ognia i
odstawić na bok. Ubić jajka (2 całe + 6 żółtek) z kakao i 150gr cukru i wlać
do rozpuszczonej czekolady z masłem. Białka ze szczyptą soli i resztką cukru
ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z masą czekoladową. Wlać do
wysmarowanej masłem i wysypanej mąką formy (nie za wysokiej – 5cm). Piec
około 25 min. Przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić nożem, czy ciasto jest
upieczone. Jeżeli nie – przedłużyć pieczenie o kilka minut.
Po wystygnięciu można posypać kakao i podawać np. z lodami waniliowymi.
Smacznego życzę :)))
Obserwuj wątek

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka