Dodaj do ulubionych

Muszle-conchiglioni-pomysł na niebanalne nadzienie

15.02.05, 00:30
- na ciepło
- na zimno
- z mięsem
i
- vege

pomóżcie proszę :-)
--
Byłoby głupio, gdybyśmy się nie spotkali z powodu jednej minuty, nie uważasz?
Obserwuj wątek
    • lunatica Conchiglioni z warzywami - vege 15.02.05, 00:32
      Makaronowe muszle faszerwane duszonymi warzywami

      Czas przygotowania: 60 minut
      Ilość porcji: 4

      Składniki:
      500 g cochiglioni
      1 cukinia
      1 mały bakłażan
      pół czerwonej papryki
      1 cebula
      3 łyżki pasty pomidorowej
      2 ząbki czosnku
      suszone zioła (bazyila, oregano, tymianek)
      pół szklanki tartego żółtego sera
      trzy łyżki oliwy z oliwek

      za: www.palcelizac.pl/?przepis=275

      --
      Byłoby głupio, gdybyśmy się nie spotkali z powodu jednej minuty, nie uważasz?
    • lunatica Conchiglioni z ricottą i łososiem - na ciepło 15.02.05, 00:33
      Nieco pracochłonne, ale za to nadzwyczaj wykwintne danie

      Czas przygotowania: 45 mniut
      Ilość porcji: 4

      Składniki:


      500 g makaronu conchiglioni (duże muszle)
      300 g sera ricotta
      2 szalotki (albo owocowe cebulki)
      250 g wędzonego łososia (może być sałatkowy)
      pęczek świeżego koperku
      sok z ćwiartki cytryny
      sól, pieprz
      3 łyżki oliwy z oliwek
      100g tartego parmezanu

      Sposób przyrządzania:


      Makaron ugotować al dente w dużej ilości osolnego wrzątku z odrobiną oliwy.
      Odcedzić i dokładnie przelać zimną wodą.
      W czasie, gdy gotuje się makaron, posiekać szalotkę, a łososia pokroić w drobne
      kawałeczki. Wymieszać z serem ricotta i posiekanym koperkiem. Dodać sok z
      cytryny oraz sól i pieprz.
      Tak przygotowanym farszem nadziewać każdą muszelkę. Układać je w wysmarowanym
      tłuszzcem naczyniu do zapiekania, polać oliwą i posypać parmezanem. zapiekąc ok.
      10 minut bez przykrycia w temperaturze ok. 180 stopni.

      za: www.palcelizac.pl/?przepis=271
      --
      Byłoby głupio, gdybyśmy się nie spotkali z powodu jednej minuty, nie uważasz?
    • Gość: marghe_72 Re: Muszle-conchiglioni-pomysł na niebanalne nadz IP: *.acn.waw.pl 15.02.05, 09:41
      dziś pytanie dziś odpowiedź:))
      Samowystarczalna jesteś Luna:)))

      mieso (cielecina, wolowina) pokroić w kostkę, obsmazyć z cebulą, dodać grzyby
      (np suszone ..), podlac białym winem lub rosołem, odparować
      Zmielić dodając jajko , duzo parmezanu ,sol, pieprz itp

      Nadziewac ugotowane kluchy i zapiec w piekarniku.. króciutko

      Podawać polane sosem ze smietany i parmezanu
    • hania55 Szpinak i suszone pomidory 15.02.05, 10:15
      Jedna z moich ulubionych wariacji szpinakowych. Szpinak dusić na oliwie, z
      czosnkiem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Dosłownie minutę - dwie przed
      końcem duszenia dodać pokrojone w cienkie paseczki surowe pomidory. Nadzienie
      przykryć kawałkiem mozarelli.
    • kikkera Ricotta, cytryna, sos z bazylią 15.02.05, 10:17
      Jadłam takie oto (były pyszne:))
      Nadzienie :
      400gr serka ricotta
      swieżo zmielona gałka muszkatołowa
      150gr swieżo startego parmezanu
      2cm świeżego imbiru
      75gr orzeszków piniowych (delikatnie podsmażonych)
      starta skórka z jednej cytryny
      sól, pieprz
      Wszystko wymieszać. Dodać posiekane orzeszki piniowe. Jeżeli nadzienie jest
      zbyt suche, dodać trochę śmietany. Nadziać ugotowane al dente muszelki. Ułożyć
      w naszyniu do zapiekania. Zalać sosem ze śmietany i bazylii (czosnek podsmażyć
      na oliwie z odrobiną masła, dodać śmietanę; gotować na wolny ogniu około
      10min,aż troszkę zgęstnieje; na końcu dodać świeżą bazylię), posypać parmezanem
      i zapiekać 10-15min w 180°C.

      • hania55 Re: kto da więcej? nt. 15.02.05, 20:46
        Przestukuję z Konemanna:

        Conchiglie z kurczakiem i ricottą (4 porcje)

        500 g muszli,
        2 łyżki oliwy,
        1 cebula posiekana,
        1 zmiażdżony ząbek czosnku,
        60 g prosciutto w plasterkach,
        125 g posiekanych pieczarek,
        200 g zmielonego kurczaka
        2 łyżki koncentratu pomidorowego,
        425 g rozgniecionych pomidorów z puszki
        1/2 kubka białego wytrawnego wina
        1 łyżeczka suszonego oregano
        250 g sera ricotta
        150 g utartej mozarelli
        1 łyżeczka posiekanego szczypiorku
        1 łyżka posiekanej natki pietruszki
        3 łyżki startego parmezanu

        Ugotować muszle al dente w dużym garnku z wrzącą osoloną wodą. Rozgrzać oliwę
        na dużej patelni. Dodać cebulę i czosnek i smażyć mieszając na małym ogniu, aż
        cebula zmięknie. Dodać pieczarki i smażyć 2 minuty. Dodać mielonego kurczaka i
        smażyć na brązowo, rozgniatając widelcem w trakcie smażenia. Dodać koncentrat
        pomidorowy, pomidory, wino, oregano i sól i pieprz do smaku. Zagotować,
        zmniejszyć ogień i gotowac 20 minut. Rozgrzać piekarnik do tempertaury 180C.
        Wymieszać ricottę, mozarellę, szczypiorek, pietruszkę i połowę parmezanu.
        Nałożyć łyżką nadzienie do każdej muszli. Na dno naczynia do zapiekania wlać
        trochę sosu z kurczaka. Ułożyć muszle. Polać resztą sosu. Posypać pozostałym
        parmezanem. Piec 25-30 minut.

        ----------------------

        Wielkie conchiglie z ricottą i rokietą (6 porcji)

        40 wielkich muszli

        Nadzienie:
        500 g ricotty
        1 kubek świeżo utartego parmezanu
        150 g rokiety, drobno pokrojonej
        1 jajko lekko roztrzepane
        180 g marynowanych karczohów, drobno posiekanych
        1/2 kubka (80 g) suszonych pomidorów, drobno posiekanych
        1/2 kubka (95 g) suszonej papryki, drobno posiekanej

        SOs serowy:
        60 g masła
        30 g mąki
        3 kubki mleka
        100 g sera gruyere, utartego
        2 łyżki posiekanej świeżej bazylii

        600 ml sosu pomidorowego z butelki
        2 łyżki listków świeżego oregano, posiekanych
        2 łyżki listków świeżej bazylii, posiekanej

        Ugotowac muszle al dente. Odcedzić i ułożyc muszle w odstępach na
        nieprzypalających blachach. Przykryć delikatnie plastikową folią. Na nadzienie
        wszystkie składniki wymieszać w dużej misce. Nakładać łyżką do muszli,
        uważając, żeby ich nie przepełnić, bo nadzienie się przypali. Na sos serowy
        stopić w garnuszku masło na małym ogniu, wsypac mąkę i smażyć mieszając 1
        minutę. Zdjąć z ognia i powoli dolewać mleko, cały czas mieszając. Postawić z
        powrotem na ogień i gotowac stale mieszając, aż sos zgęstnieje. Zdjąć z ognia,
        dodać ser, bazylię, sól i pieprz do smaku. Rozgrzać piekarnik do temperatury
        180C. Rozsmarować kubek sosu serowego na dnie żaroodpornego naczynia o
        pojemności 3 litrów. Ułożyć na sosie muszle z nadzieniem, polac resztą sosu i
        piec 30 minut aż sos będzie złotawy. Dać sos z butelki i oregano do garnka i
        gotowac na średnim ogniu 5 minut, aż będzie gorący. Do podania nalać na ogrzane
        talerze sos pomidorowy, ułożyć muszle i posypać bazylią.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka