Gość: . IP: *.internetdsl.tpnet.pl 18.02.05, 08:34 jak w temacie (; Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
e_r_i_n Re: szukam sprawdzonego przepisu na biszkopt!!Zna 18.02.05, 08:55 Mi się zawsze sprawdza. Składniki (na duża tortownicę): 5 jajek szklanka cukru 2/3 szklanki mąki łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy z cukrem na sztywną piane, dodajemy żółtka i chwilkę miksujemy (tylko tyle, żeby się połączyły). Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i przesiewając przez sitko dodajemy do masy. Mieszamy ŁYŻKĄ, nie mikserem i do pieca na około 10-15 minut. Aha, jakiś czas temu na tym forum wyczytałam, że blacha do biszkoptu powinna byc wysmarowana masłem i wysypana bułka tylko na dnie, nie po bokach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: a Re: szukam sprawdzonego przepisu na biszkopt!!Zna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.02.05, 09:14 Co to znaczy "duża tortownica"? Ile cm średnicy? Odpowiedz Link Zgłoś
barbamamaa Re: szukam sprawdzonego przepisu na biszkopt!!Zna 18.02.05, 09:55 8 jajek 1 szkl. cukru 1,5 szkl. mąki pszennej 3 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka proszku szczypta soli Ubić białka z solą na sztywno, powoli dodawać cukier dalej ubijając. Dodać żółtka i wodę, ubić. Mąkę wymieszać z proszkiem, wsypać na gęste sitko i przesiewać do jajek mieszając jednocześnie łyżką (delikatnie). Tortownicę o rozmiarze 27-28 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia, nie smarować boków, wlać do niej ciasto i włożyć do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec ok. 40 min, aż ciasto ładnie urośnie i się zezłoci na wierzchu. Zostawić jeszcze trochę w wyłączonym piekarniku z otwartyymi drzwiczkami, potem wyjąć i poczekać aż wystygnie. Tą wielkość biszkoptu można przekroić na 3 placki (najepiej następnego dnia). Jeśli zobisz mniejszy np. z połowy porcji, w mniejszej tortownicy, piecze się go troche krócej (30 min). Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: szukam sprawdzonego przepisu na biszkopt!!Zna 18.02.05, 10:40 Biszkopt klasyczny nie zawiera proszku do pieczenia. Podawalam kiedys przetestowany wloski przepis / autor Sergio /. Odpowiedz Link Zgłoś
e_r_i_n Re: szukam sprawdzonego przepisu na biszkopt!!Zna 18.02.05, 11:19 linn_linn napisała: > Biszkopt klasyczny nie zawiera proszku do pieczenia Ja sie spotykam z roznymi modyfikacjami przepisu na biszkopt, ale proszek zawsze tam wystepuje. A poza tym kolezanka prosila o przepis sprawdzony, nie klasyczny :) Odpowiedz Link Zgłoś
agnie_szka9 Re: szukam sprawdzonego przepisu na biszkopt!!Zna 18.02.05, 11:24 *5 jajek na każde jajko po: *3 dag mąki (+ szczypta soli) *3 dag cukru Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę dodając po małej ilości cukru (można dodać cukier waniliowy). Do ubitej piany dodać żółtka – delikatnie wymieszać i potem mąkę – wymieszać. Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Piec w podgrzanym piekarniku ok. 35 min. Rzadko zaglądać, nie wietrzyć, delikatnie wyjąć. Ciemny biszkopt: Od podanej wyżej ilości odjąć 2 płaskie łyżki mąki a w to miejsce dodać 2 płaskie łyżki kakao. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: szukam sprawdzonego przepisu na biszkopt!!Zna 18.02.05, 13:54 Zawsze wystepuje w modyfikacjach: proszek dodaja osoby, kotre nie umieja zrobic biszkoptu bez proszku. Przepis, o ktorym mowie zostal przetestowany przez osoby, ktore robia kilkanascie powaznych tortow rocznie. O ciscie biszkoptowym: www.kuchnia.bytow.pl/index.php?menu=czytaj&nr=2851 Odpowiedz Link Zgłoś
wadera3 Re: szukam sprawdzonego przepisu na biszkopt!!Zna 05.03.05, 22:23 święta racja-widzę,że jdnak ludzie idą na łatwiznę-do biszkoptu dodając proszek,do kruchego też-niestety.... Odpowiedz Link Zgłoś
apolka Re: szukam sprawdzonego przepisu na biszkopt!!Zna 18.02.05, 11:25 Wg mnie, najważniejsze są nie przepisy jako takie ale zasady: - jednakowa temp. produktów, -delikatne końcowe mieszanie piany z białek z mąką i żółtkami, lepiej wymieszać za słabo niż za mocno, - nie smaruje się boków blachy/tortownicy (a najlepiej to wyłożyć pergaminem, smarowanie wogóle odpada), - temperatura 160-180 stopni (w zalezności od piekarnika ;) ) Odpowiedz Link Zgłoś
mamaimarta Re: szukam sprawdzonego przepisu na biszkopt!!Zna 18.02.05, 12:01 Witam! Oto przepis kucharki na biszkopt, który zawsze wychodzi (na tortownice sredniej wielkosci); 4 jajka szkanka cukru 4 łyzki maki pszennnej 4 łyzki kartoflanki 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia sól i aromat według uznania Sposób wyrabiania: Najpierw ubijam piane z białek - do tego dosypuje pomału cukier i nadal ubijam (uzywam miksera). Jak piana jest baaaardzo dobrze ubita dodaje żółtka. DO tego kremu z jajek teraz trzeba dodac mąke - mikser odkładam. Dosypuje po jednej łyzce mąki na przemian - pszenna i kartoflanka(wynalazłam pewien sposób - sitko nieduze i przez nie przesiewam mąke), delikatnie sie to miesza. Potem proszek, sól, aromat i na na tortownicę. Cała tajemnica jest własnie w tym mieszaniu maki z jajkami. Sposób z sitkiem jest doskonały - wypróbuj! MiM Odpowiedz Link Zgłoś