Dodaj do ulubionych

ciasto z kaszą manną - kto coś podsunie?

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.05, 16:26
Robiłam ostatnio miodownik i zostało mi sporo kaszy manny której na pewno
samej nikt nie zje;-)
Znacie moze jakiś przepis na ciasto z kaszą manną ale taki żeby nie trzeba
bylo piec trzech placków oddzielnie (zbyt to czasochłonne a ja mam ochotę na
coś słodkiego i nie chce mi sie czekać;-)
Obserwuj wątek
    • jswm tu popatrz 24.02.05, 16:28
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=20757285&a=20763735
      • mnkra Re: tu popatrz 24.02.05, 16:50
        Spojrz tutaj moze cos wybierzesz
        • mnkra Re: tu popatrz 24.02.05, 16:51
          za wczesnie wyslalam tutaj masz link
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=19581043&a=19582549
    • Gość: Maciek ciasto bez ciasta... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.02.05, 17:04
      Jest taki fajny patent na ciasto z kaszy, gdzie wszystko przygotowuje sie na
      sucho.. Miesza sie kasze, make i cukier, a nastepnie wsypuje do tortownicy,
      przykrywa sie warstwa jablek tartych i znow posypuje mieszanka. Na wierzch
      jeszcze troche masla i do piekarnika... Sok z jablek i rozpuszczone maslo
      wystarczaja by zwiazac skladniki. Wychodzi cos w rodzaju szarlotki. Jadlem to w
      zeszlym tygodniu (calkiem zjadliwe), ale nie ja robilem, wiec dokladny przepis
      (proporcje i zweryfikowana liste skladnikow) moge podac dopiero wieczorem, jak
      przyjdzie autor ciasta :)

Pozdrawiam,
      Maciek
      • Gość: vinca Re: ciasto bez ciasta... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.02.05, 17:07
        Zaintrygował mnie Twój przepis - a co sie dzieje z mąką?? Nie robią sie żadne
        gluty?
        • Gość: Maciek Re: ciasto bez ciasta... IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.02.05, 17:31
          Nic dziwnego sie nie dzieje, poza tym ze jesli jablka w jednym miejscu puszcza
          mniej soku niz w innym, albo moze jesli warstwa tego "ciasta" bedzie nierowna,
          to spod moze byc miejscami bardziej sypki (skladniki moga byc gorzej zwiazane)..
          Generalnie to wychodzi kruche "piaskowe" dno i chrupka, zrumieniona gora. Mysle
          ze przy 2 probie, to moze wyjsc calkiem smaczne ciasto (za pierwszysm razem
          wychodzi takie sobie). Szczegoly podam jak przyjdzie specjalista :)
        • Gość: Maciek dokladny przepis IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.02.05, 12:48
          1 szklanka maki
          1 szklanka cukru
          1 szklanka manny
          1 czubata lyzka proszku do pieczenia
          wymieszac
          tarte jablka doprawic cynamonem, jesli sa kwasne, to doslodzic
          polowe ciasta (proszku) wsypac do tortownicy, przekladajac jablkami (jak
          szarlotke) pamietajac o tym, ze im ciensza bedzie warstwa proszku tym lepiej
          nasiaknie sokiem z jablek. jablka przysypac reszta proszku. na koncu scieramy na
          tarce kostke masla (musi byc dobrze zmrozone), a wiorkami masla posypujemy gorna
          czesc ciasta. piec w temperaturze 180-200 stopni przez okolo 45min. (az bedzie
          rumiane).
          Pozdrawiam,
          Maciek
    • Gość: at Re: ciasto z kaszą manną - kto coś podsunie? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 24.02.05, 17:22
      kobieta.gazeta.pl/kuchnia/2,54041,,,,7407341,P_KOBIETA_PRZEPISY.html
      babka z kaszy manny, bajecznie prosta :)
    • Gość: bajeczka04 Re: ciasto z kaszą manną - kto coś podsunie? IP: *.303.krakow.pl 25.02.05, 12:40
      Babka z kaszy manny:
      1 szklanka kaszy manny, 1 szklanka mąki, 1 szklanka cukru, 2 jajka, 1 dkg
      margaryny, łyżeczka proszku do pieczenia, cukier waniliowy.
      Kaszę mannę zalać mlekiem, zostawić na godzinę, żeby napęczniała. Margarynę
      rozetrzeć, dodać cukier, żółtka i pozostałe składniki, a na końcu pianę ubitą z
      białek, wlać do formy (niedużej) i piec około 40 minut w 180 stopniach.
      Przed włożeniem babki do piekarnika, można położyć na nią owoce lub po
      upieczeniu przełożyć jakimś kremem i zalać galaretką (wariacje są dowolne), ale
      pyszna jest też beż żadnych dodatków. Taką własnie babkę piekła moja babcia i
      od niej mam ten przepis. Często piekła ją dla nas.:-)

"Szarlotka z kaszą manną":
      1 szklanka kaszy manny, 1 szklanka cukru, 1 szklanka mąki, łyżeczka proszku do
      pieczenia, cukier waniliowy-wszystko to wymieszać ze sobą w misce. Połowę tej
      sypkiej masy wyłożyć na posmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą,
      tortownicę. Na to zetrzeć 1,5 kg kwaśnych jabłek (najlepiej szarych renet lub
      antonówek), oczywiście wcześniej obranych i przykryć je drugą sypką warstwą.
      Pokroić na plastry margarynę (masło) i rozłożyć je równomiernie po wierzchu
      (można zetrzeć na tarce). Piec około godziny (może piec się dłużej lub krócej,
      to zależy od piekarnika)w 180-200 stopniach. Po upieczeniu posypac cukrem
      pudrem.
      Wydaje mi się, że o taką szarlotkę chodziło Maćkowi (który pisał przede mną).
      Ja taką upieczoną, ciepłą szarlotkę, posypaną cukrem pudrem, przykrywam folią i
      wystawiam zimą na balkon na kilka godzin, a jeszcze lepiej na noc). Przez ten
      czas na szarlotce robi się taka fajna kruszonka-mniam! Ja preferuję taką
      szarlotkę na zimno, ale są amatorzy ciepłej szarlotki. Kaszę mannę można
      zastąpić bułką tartą (ja nawet wolę taką szarlotkę, ale z manną też dobra). :-)

"Japoniec" (z dodatkiem kaszy manny):
      graza.serwus.pl/k_ciasta.htm#japoniec
      Pozdrawiam! bajeczka04

• Gość: Maciek Re: ciasto z kaszą manną - kto coś podsunie? IP: *.aster.pl / *.aster.pl 25.02.05, 12:51
        dokladnie o to chodzilo :) zaczalem pisac zanim pojawila sie Twoja odpowiedz, a
        po przeladowaniu strony zobaczylem ze wlasnie pojawil sie przepis - no to sie
        zgralismy :)))

Pozdrawiam,
        Maciek
    • morechee Ciasto arabskie 25.02.05, 13:01
      Polecam ciasto arabskie. B. szybkie i baaardzo dobre. Jeśli nie lubi się
      ekstremalnej słodkości, zalecam dodać mniej cukru do syropu.
      Skopiowane z WŻ za Nutellą:

składniki:
      - 10 dag wiórków kokosowych
      - 2 szklanki kaszy manny
      - 1 łyżeczka cynamonu
      - 1 torebka cukru waniliowego
      - 3 łyżeczki proszku do pieczenia
      - 1 szklanaka mleka
      - 20 dag masła
      na syrop:
      - 2 szklanki cukru
      - 1 szklanka wody
      - 1 łyżeczka soku z cytryny

1. Kaszę manną, cynamon, kokos, cukier waniliowy i proszek do pieczenia
      wsypujemy do miski. Mieszamy. Dodajemy miękkie masło i mleko, wszystko
      wyrabiamy.
      2. Ciasto rozprowadzamy na wyłożonej pergaminem blaszce, kroimy na niewielkie
      trójkąty lub kwadraty.
      3. Blachę wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy ciasto
      ok. 45 minut.
      4. Z wody, cukru i soku z cytryny gotujemy syrop. Upieczone ciasto zalewamy
      ostudzonym syropem. Wierzch posypujemy kokosem. Gdy syrop wsiąknie wyjmujemy
      ciastka z blaszki.

Ciasto jest słodkie ale bardzo dobre. Smakuje jak arabskie przysmaki, które
      jadłam będąc w Turcji czy Egipcie. Polecam wszystkim wielbicielom słodkości
    • allumeuse_21 na zimno 25.02.05, 13:02
      nie wiem co w tamtych linkach, ale ja robie takie ciasto i jest pycha:

wyszlo mi najlepsze jak przez pomylke do murzynka wlalam litr mleka zamiast
      szklanki.. mniej wiecej:

ugotowac kasze manna z cukrem, w drugim garnuszku kasze manna+ kakao+ cukier,
      taki "beton" a nie lejącą. po ostudzeniu obie czesci w oddzielnych miskach
      zmiksowac z maslem. w blaszce ulozyc warstwe krakersow, wylozyc mase z kaszy z
      maslem, ulozyc warstwe krakersow, wylozyc drugi kolor kaszy, przykryc
      krakersami i do lodowki. mowie wam ze zawsze robie to "na czuja" i wycodzi
      pychota, to tego kroi sie latwo i ma ksztalt krakersow, ladne kawalki. proste i
      tanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka