mopek1 24.02.05, 21:11 Nie koniecznie z jogurtem, ale jak macie fajny z jogurtem to może być w sumie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jswm Re: Fajny sos do sałatki owocowej? 24.02.05, 21:18 jogurt naturalny z miodem sok z cytryny z odrobiną cukru pudru + listki melisy sok z pomarańczy z listkami tymianku cytrynowego Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Fajny sos do sałatki owocowej? 24.02.05, 21:23 zmiksowane truskawki z sokiem pomaranczowym Odpowiedz Link Zgłoś
mopek1 Re: Fajny sos do sałatki owocowej? 24.02.05, 21:40 Wielkie dzieki! A coś z orzeszkami i alkoholem? chyba jadłam kiedyś, ale dokładnie nie pamiętam, tak mi "chodzi" po języku? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Fajny sos do sałatki owocowej? 24.02.05, 21:53 alkohol + sałatka owocowa to zgrabne połaczenie ja lubię likiery :)) owocowe hehheheh.. z cytryną co do orzechów nie wiem.. poeksperymentuj i donieś nam :)) Odpowiedz Link Zgłoś
paprotka-gd Re: Fajny sos do sałatki owocowej? 24.02.05, 21:59 koniecznie z orzechami ? mam przepis na sos rumowy ale on jest z migdałami Odpowiedz Link Zgłoś
mopek1 Re: Fajny sos do sałatki owocowej? 24.02.05, 22:42 może być z migdałami!! poproszę!! Odpowiedz Link Zgłoś
paprotka-gd Re: proszę - oto sos rumowy 24.02.05, 23:39 1/4 l białego wina 1 łyżka rodzynek 1 łyżka migdałów pokrojonych w paski 4 łyżki marmolady morelowej 2-3 kieliszki rumu sok i starta skórka z cytryny trochę cukru Wino wlać do rondelka , dodać marmoladę morelową , rodzynki oraz sok i skórkę cytrynową , zagotować i na małym ogniu gotować 2 min . Dodać cukier i rum , zdjąć z ognia . Do gorącego sosu wsypać migdały . Przepis pochodzi z Burda - Kochstudio i nie jest podany rodzaj wina , ja użyłam słodkie wino gronowe i dodałam wiecej rodzynek i migdałow . Odpowiedz Link Zgłoś
e_katt proponuję 24.02.05, 22:06 jasne owoce (jakie tam lubisz, w zasadzie wszystko dozwolone: ananasy, jabłka, gruszki, cytrusy, melon.. itd - jabłka, gruszki można krótko obgotować, niekoniecznie) na czerwonym sosie z przetartych przez sito malin (mrożone rozmrozić), dodłodzone (jeśli chcesz) cukrem pudrem, z odrobiną wanilii, ew. cynamonu Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Fajny sos do sałatki owocowej? 24.02.05, 22:12 125 ml wody, 115 g cukru, 2 łyzki soku z cytryny - do garnczka, ma zawrzeć i być gotowane przez minutę pod przykryciem. Zdjąć z ognia i dodać 2+ łyżeczki olejku waniliowego. Nie próbowałam, takie cós jest podane w ostatnim (25) numerze Scooby Doo poznaje tajemnice świata. Tzn, podana jest recepta na całą sałatkę owocową z sosem :-) Odpowiedz Link Zgłoś
n0str0m0 Re: Fajny sos do sałatki owocowej? 25.02.05, 05:56 dla sercowych kielich koniaku dla tych co w gardle sa gladsi kielich rumu dla niepelnosprawnych syrop z ananasa lub brzoskwin z lemonka niestety Odpowiedz Link Zgłoś