Dodaj do ulubionych

Do Giezika w sprawie bigosu!

27.02.05, 22:16
znalazłam w wyszukiwarce coś o bieszczadzkich niedźwiedziach i mam pytanko:
gdzie kupić jałowiec? lub ewentualnie czym go zastąpić, lub ewentualnie czy
można bez - obawiam się jednak, że ma kluczowy wpływ na efekt, więc co mam
poczekać do lata i sobie nazbierać w lesie?
Obserwuj wątek
    • jottka no 27.02.05, 22:17
      jagody jałowca mozna kupić w większości sklepów spożywczych - bodaj kamis leży
      wszędzie, ale inne firmy chyba też sprzedają
          • jottka Re: no 27.02.05, 22:31
            a w tym przepisie podano o jaki jałowiec chodzi? bo ta roślinka ma wiele
            gatunków i odmian:)

            poza tym to popularne krzewy parkowo-ogrodowe, aczkolwiek barbarzyńsko obrywać
            im gałązki rzecz wredna
            • mopek1 Re: no 27.02.05, 22:34
              z przepisu dość jasno wynika, że taki jak rośnie w bieszczadach :-)
              maja byc kulki i igliwie :-)
              • jottka Re: no 27.02.05, 22:38
                nieno, za przyprawe tak w ogóle robi jałowiec pospolity, ale jego jagody
                wystarczą, żeby nadać pożądany aromat potrawie, chyba że chcesz uprzednio mięso
                wędzić w jego dymie?

                albo ma to być skandynawska potrawa przed zapadnięciem w sen zimowy? igliwie w
                filiżance, te rzeczy
                • mopek1 Re: no 27.02.05, 22:42
                  hi, hi nie wiem, być może się zapada w sen :-)
                  Tam jest tak, że się igliwie pakuje w gazę, albo takie metalowe do herbaty
                  (nazwa mi wyleciała) i się gotuje z bigosem, a potem się tego nie je tylko
                  wyciąga!
                  • jottka Re: no 27.02.05, 22:47
                    iiitam, jak rozgnieciesz nieco pare jagód, jak paprotka pisze, to też będzie
                    dobrze, a nawet lepiej
        • paprotka-gd Re: no 27.02.05, 22:40
          jałowiec można nabyć bez problemu ,
          czasem robię pieczeń " na dziko " z udziałem jałowca np. szynkę wieprzową ,
          ktorą szpikuję jagodami jałowca ,
          wczoraj robiłam żeberka pieczone , które zamarnowałam też z jałowcem , z tym ,
          że do marynaty jagody rozgniotłam na gruboziarnście
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka