Dodaj do ulubionych

Co zrobić z jagód jałowca?

28.02.05, 15:21
Kiedy użyć jałowca? jakieś ogólne zasady? a może jakieś przepisy? Była na
forum mowa o bigosie... do czegoś jeszcze?
Obserwuj wątek
    • jacek1f Re: Co zrobić z jagód jałowca? 28.02.05, 15:37
      Po pierwsze zawsze - nalewkę:-))
      Nalewki - Jałowcówka na suszonych owocach jałowca
      Dodano: 2000-04-22 00:00:00
      Język: Polski
      1 litr wodki
      3-5 ml jagod jalowca (macerowanych w 50ml spirytusu). Swiezych jagod wziasc dwa
      razy wiecej (czyli okolo 10ml) i macerowac, jak zwykle owoc swiezy, maceratem
      70%. syrop z 5-6 g cukru (proporcja 1kg cukru i 400ml wody aby zapobiec
      krystalizacji dodac kwasku cytrynowego).
      (10 ziaren na flaszke)
      From: slavek_s@usa.net (Slav)
      ..............................................................
      2. do marynat i zapraw mięs - "na dziko";
      3. ja dodaje po 3-4 ziarna do zup, jak wywar sie robi;
    • paprotka-gd Re: Co zrobić z jagód jałowca? 28.02.05, 16:12
      jałowiec jest stosowany do dziczyzny oraz do mięs robionych na "dziko "
      można upiec uprzednio zamarynowany schab , szynkę wieprzową , żeberka
      a także wołowinę ,
      czerwone mięso marynuję przed pieczeniem w mieszance sosu sojowego z czerwonym
      winem , czosnkiem , tymiankiem , cebulą , zielem angielskim i listkami
      laurowymi , mieszanką pieprzy i rozgniecionymi jagodami jałowca ,

      wieprzowe mięso - ta sama marynata z tym , że zamieniam tymianek na
      majranek i to dość sporo go sypię
      a do tej marynaty niekoniecznie używam wina białego , może być dobry ocet
      winny
      pewnie znasz kiełbasę o nazwie jałowcowa ?
      nazwa sugeruje iż powinna być wędzona w dymie z tlących się igieł jałowca ,
      ale niestety to bajka , zwykły chwyt reklamowy w nazwie produktu , który w
      chwili zakupu ma przypominać i kojarzyć się z wonią jałowca ,
      w letnim czasie grillowania spróbuj jakąkolwiek kiełbasę wrzucić na grill ,
      przełożoną w foli alu z gałązką jałowca

      • j-lee w kwestii technicznej? 02.03.05, 10:52
        Jagody jałowce które kupiłem są lekko miękkie - czyli zawierają nieco wody...
        co powinienem z nimi zrobic? tzn. wysuszyć je wcześniej? rozgniatać przed
        dodaniem czy dodawać w całości? zjadać je z potrawy?
        • roseanne Re: w kwestii technicznej? 02.03.05, 16:04
          do potraw gotowanych, duszonych mozna dodac cale owocki
          do marynat i nacierania mies lepiej rozgniesc

          odpowiednio wysuszony jalowiec powinien byc taki jak rodzynki - nie kamien,
          tylko lekko plastyczne
    • qubraq Re: Co zrobić z jagód jałowca? 02.03.05, 18:24
      Osobiscie nie radze stosować owocow jalowca sabinskiego i w ogole całej sekcji
      sabina na nalewki ze względu na uczulający sabinol pachnący nieprzyjemnie
      kocimi sikami, pozostałe najpopularniejsze w Polsce jałowce pospolite w
      odmianach można uzywac ; Jacek, na Krecie rosną niezastapione
      jałowce "drupacea" maja ogromne owoce do 25 milimetrów średnicy - są slodkawe i
      jadalne! na nich nalewka to jest to!!! Jak będziesz tam w lecie to zdobądź
      troche , przy okazji dowiedz sie co oni robia z mastyką i z czego robia
      komandariję? ok?
      Andrzej
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka