j-lee 28.02.05, 15:21 Kiedy użyć jałowca? jakieś ogólne zasady? a może jakieś przepisy? Była na forum mowa o bigosie... do czegoś jeszcze? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jacek1f Re: Co zrobić z jagód jałowca? 28.02.05, 15:37 Po pierwsze zawsze - nalewkę:-)) Nalewki - Jałowcówka na suszonych owocach jałowca Dodano: 2000-04-22 00:00:00 Język: Polski 1 litr wodki 3-5 ml jagod jalowca (macerowanych w 50ml spirytusu). Swiezych jagod wziasc dwa razy wiecej (czyli okolo 10ml) i macerowac, jak zwykle owoc swiezy, maceratem 70%. syrop z 5-6 g cukru (proporcja 1kg cukru i 400ml wody aby zapobiec krystalizacji dodac kwasku cytrynowego). (10 ziaren na flaszke) From: slavek_s@usa.net (Slav) .............................................................. 2. do marynat i zapraw mięs - "na dziko"; 3. ja dodaje po 3-4 ziarna do zup, jak wywar sie robi; Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aniel nalewka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.02.05, 16:24 bardzo fajny przepis, ale moge go prosic wylozonego lopatologicznie? macerowanie mnie troche niepokoi, bo nie wiem o co chodzi :( ja blondynka jestem, wiec moze dlatego? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: nalewka 28.02.05, 19:00 Anielu, macerowanie, to inaczej "nalew" :-) Jak macerujesz mięso, tzn marynujesz... W kazdym razie chodzi o 1) zalanie owocow suszonych spirytusem i potrzymanie ich kilka dni, to rrrraz. 2) świeze zalewamy spirytem z wodą żeby 70% sie zrobilo, ale mozesz na oko 2/3 lub 3/4 zrobic... to dddwa. Potem połączyc i odstawic - to aromatyczne bardzo, wiec raczej szybka powinna być. Potem juz tylko próbowanie do smaku, brrr. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: aniel Re: nalewka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 13:07 dziekuje bardzo :) Odpowiedz Link Zgłoś
paprotka-gd Re: Co zrobić z jagód jałowca? 28.02.05, 16:12 jałowiec jest stosowany do dziczyzny oraz do mięs robionych na "dziko " można upiec uprzednio zamarynowany schab , szynkę wieprzową , żeberka a także wołowinę , czerwone mięso marynuję przed pieczeniem w mieszance sosu sojowego z czerwonym winem , czosnkiem , tymiankiem , cebulą , zielem angielskim i listkami laurowymi , mieszanką pieprzy i rozgniecionymi jagodami jałowca , wieprzowe mięso - ta sama marynata z tym , że zamieniam tymianek na majranek i to dość sporo go sypię a do tej marynaty niekoniecznie używam wina białego , może być dobry ocet winny pewnie znasz kiełbasę o nazwie jałowcowa ? nazwa sugeruje iż powinna być wędzona w dymie z tlących się igieł jałowca , ale niestety to bajka , zwykły chwyt reklamowy w nazwie produktu , który w chwili zakupu ma przypominać i kojarzyć się z wonią jałowca , w letnim czasie grillowania spróbuj jakąkolwiek kiełbasę wrzucić na grill , przełożoną w foli alu z gałązką jałowca Odpowiedz Link Zgłoś
pocztufka Re: Co zrobić z jagód jałowca? 28.02.05, 18:34 ja dodaję do serów (camemberta i fety), amrynowanych w oliwie Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: Nobullshit Re: Co zrobić z jagód jałowca? IP: *.spray.net.pl 28.02.05, 19:53 Ostatnio eksperymentalnie wrzuciłam (zmiażdżone) do krupniku i efekt był bardzo udany. Odpowiedz Link Zgłoś
giezik kobiety w ciązy 28.02.05, 20:19 ostrożnie z jałowcem. Tak tylko dla porządku Odpowiedz Link Zgłoś
cipcipkurka Re: kobiety w ciązy 28.02.05, 20:28 A dlaczego, Gieziku? Też dla porządku pytam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: kobiety w ciązy 28.02.05, 20:30 Tyle co pamietam ze szkolki farmaceutycznej: "może wywołać skurcze macicy i dlatego może spowodować poronienie. Istnieje prawdopodobieństwo, że preparat oddziałuje na płód. Nie wolno zażywać leku w okresie ciąży. Istnieje prawdopodobieństwo, że preparat oddziałuje na karmione dziecko. Nie należy zażywać leku w okresie karmienia." www.przychodnia.pl/el/leki/leki.php3?lek=1174 Odpowiedz Link Zgłoś
cipcipkurka Re: kobiety w ciązy 01.03.05, 09:33 Dzięki, zapamiętam na wszelki wypadek. Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: kobiety w ciązy 01.03.05, 10:23 jałowiec nadaje sie takze do suchej marynaty do wieprzowiny i dziczyzny (jalowiec, rozmaryn, gorczyca, pieprz - pokruszone grubo, podprazone na suchej patelni, obsypac mieso b. obficie z wszystkich stron, skropic lekko octem, trzymac kilka dni w kamiennym garnku). Odpowiedz Link Zgłoś
GoĹÄ: mlk Re: kobiety w ciązy IP: 83.238.95.* 03.03.05, 00:12 z jałowcem nie powinny też przesadzać osoby z uszkodzoną wątrobą :-( Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne uwaga na nerki 01.03.05, 15:54 jalowca nie powiny rowniez stosowac osoby z ostrymi stanami zapalnymi nerek i niewydolnoscia jalowiec jest moczopedny Odpowiedz Link Zgłoś
j-lee w kwestii technicznej? 02.03.05, 10:52 Jagody jałowce które kupiłem są lekko miękkie - czyli zawierają nieco wody... co powinienem z nimi zrobic? tzn. wysuszyć je wcześniej? rozgniatać przed dodaniem czy dodawać w całości? zjadać je z potrawy? Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne Re: w kwestii technicznej? 02.03.05, 16:04 do potraw gotowanych, duszonych mozna dodac cale owocki do marynat i nacierania mies lepiej rozgniesc odpowiednio wysuszony jalowiec powinien byc taki jak rodzynki - nie kamien, tylko lekko plastyczne Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: Co zrobić z jagód jałowca? 02.03.05, 18:24 Osobiscie nie radze stosować owocow jalowca sabinskiego i w ogole całej sekcji sabina na nalewki ze względu na uczulający sabinol pachnący nieprzyjemnie kocimi sikami, pozostałe najpopularniejsze w Polsce jałowce pospolite w odmianach można uzywac ; Jacek, na Krecie rosną niezastapione jałowce "drupacea" maja ogromne owoce do 25 milimetrów średnicy - są slodkawe i jadalne! na nich nalewka to jest to!!! Jak będziesz tam w lecie to zdobądź troche , przy okazji dowiedz sie co oni robia z mastyką i z czego robia komandariję? ok? Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś