Dodaj do ulubionych

Merquezy - gdzie kupić albo czym zastąpić?

IP: *.spray.net.pl 28.02.05, 21:44
Bo chodzi za mną przepis, któy kiedys robiłam, i goscie mają przyjść,
ale skąd wytrzasnę surowe baranie kiełbaski? Dawne źródełko wyschło.

Przepis idzie tak:
4 merquezy
1/2 kg pomidorów
1/4 kg świeżej papryki (różnokolorowej)
4 ząbki czosnku
1 łyzka harissy
1/2 łyżki mielonej papryki
(nie wiem, po co i harissa, i papryka, ale niech im - czyli "Kuchni
marokańskiej" Tentenu - będzie)

1) Kiełbaski podsmażyć na oliwie na ciemnozłoty kolor, dodać obrane ze skórki
i pokrojone pomidory, czosne, harissę i mielona parykę.
2) Zalać 150 mil wody i dusić kwadrans na małym ogniu.
3) Dodać pokrojoną świeżą paprykę, dusić następny kwadrans.

Podawałam to z kuskusem i było pyszne.
Obserwuj wątek
    • ne.la Re: Merquezy - gdzie kupić albo czym zastąpić? 28.02.05, 21:58
      Często są w Carrefour, ale jakość taka sobie :(
      • Gość: hela Re: Merquezy - gdzie kupić albo czym zastąpić? IP: *.dep.no / *.dep.no 01.03.05, 09:29
        Jesli masz dostep do mielonego baraniego lub do chudego wolowego, mozesz sama
        uformowac kielbaski, doprawic je papryka, kminem, czosnkiem, imbirem, kolendra
        siewna i natka, pieprzem i kurkuma. MOzna upiec na grillu, a sos podac obok,
        lub ugotowac je w sosie (np wbijajac na koniec w to jajko i smazac je jak
        sadzone).
    • Gość: Nobullshit Re: Merquezy - gdzie kupić albo czym zastąpić? IP: *.spray.net.pl 04.03.05, 11:27
      Rzeczywiście były w Carrefourze, tzn. ich wieprzowo-wołowa podróba,
      ale danie wyszło całkiem, całkiem, więc podciągam wątek.

Ps. Dzięki za podpowiedzi.
      • wolakowa Re: Merquezy - gdzie kupić albo czym zastąpić? 04.03.05, 13:14
        kiedys pascal robil zakupy w swoim programie w takim sklepiku arabskim i
        wydawalo mi sie, ze widzialam tam wlasnie kielbaski, ktore wygladaly jak
        merguezy. nie jestem z w-wy wiec nie pomoge z adresem, ale skoro ty tak to
        chyba nie bedziesz miec problemu ze znalezieniem tego sklepiku, a moze wyslij
        emilie bezposrednio do produkcji z prosba o adres?
        • hania55 Re: Merquezy - gdzie kupić albo czym zastąpić? 04.03.05, 13:44
          Ten sklep to pewnie Samira. Nie pamiętam, czy w ogóle mają tam wędlinę.
          • wolakowa Re: Merquezy - gdzie kupić albo czym zastąpić? 04.03.05, 13:53
            w programie nie mieli niestety przyjemnosci podac nazwy sklepu ani zadnych
            namiarow, choc to ich blad, ale jestem pewna ze jakies kielbaski tam widzialam
            przelotem, wiec jesli sklepik arabski to mysle ze to nie byla ani podwawelska
            czy inna parowkowa.
            lecz jesli to wlasnie ten sklepik o ktorym piszesz to co szkodzi zapytac czy
            moze miec merguezy? dla niego to chyba zaden no problem
            • hania55 Re: Merquezy - gdzie kupić albo czym zastąpić? 04.03.05, 13:57
              Pewnie można tam zadzwonić, albo podjechać - żaden no problem ;-)
      • Gość: Panna Andzia Re: Merquezy - gdzie kupić albo czym zastąpić? IP: *.fbx.proxad.net 04.03.05, 13:27
        Dzizas, wieprzowe merguezy, ale odlot ! :)))
        To moze jeszcze couscous po polsku, na zeberkach, hihi
        • wolakowa Re: Merquezy - gdzie kupić albo czym zastąpić? 04.03.05, 13:40
          ze wieprzowe to masz racje, totalny odlot, arab by sie chyba przekrecil na sam
          widok. ale we francji spotkalam merguezy drobiowe a to tez maly paradoks
          • Gość: Panna Andzia Re: Merquezy - gdzie kupić albo czym zastąpić? IP: *.fbx.proxad.net 04.03.05, 13:51
            A to dlaczego ? Przeciez nie maja szlabanu jak na wieprzowine i jest mnostwo
            przepisow z drobiem m.in. couscous i tajine z kurczakiem. Prawda, ze klasyczny
            merguez to wylacznie jagniecina + wolowina, ale drob jest po prostu tanszy, a
            populacja z Maghrebu nie nalezy do super zarabiajacych, wiec u rzeznika hallal
            mozna znalezc sporo roznych takich z drobiu, jakies kielbasy, szynki i merguezy
            tez. Poza tym harissa bedzie zawsze w merguezie smakiem dominujacym ;)

Niezly numer widzialam tez w Lafayette Gourmet : koszerne kabanosy z indyka :)
    • ela.tu-i-tam Re: Merquezy - gdzie kupić albo czym zastąpić? 04.03.05, 13:39
      Nobull, ten przepis mi przypomina (oprocz mergezow) rougai saucisse,
      specjalnosc z Reunion.
      Ktore sie robi z surowej kielbasy troche pikantnej z Reunion, ale tym razem
      wieprzowina.
      Stad improwizacja na calo : moze bys zastapila surowa kielbasa ? Czy mozna w
      Polsce kupic surowa kielbase, wieprzowa albo wieprzowo-wolowa, czy wymyslam
      zupelnie od rzeczy ?
      • wolakowa Re: Merquezy - gdzie kupić albo czym zastąpić? 04.03.05, 13:44
        z tego co wiem to ta kielbasa o ktorej piszesz z reunion to kielbasa wieprzowa,
        pikantna ale inaczej i przede wszystkim podwedzona lub konkretnie wedzona jak w
        polsce, a merguezy jak wiesz sa surowe i nie z tego miesa
    • Gość: Nobullsit One nie były złe IP: *.spray.net.pl 04.03.05, 15:20
      te pseudo-merquezy. Całkiem pikantne, ładny kolor przybrały po obróbce
      cieplnej. Gość dokładkę sobie zażyczył.
      Nie przypominam sobie, żeby w Samirze w sklepie była jakaś padlina,
      ale dzięki za pomysł, można to sprawdzić telefonicznie.
    • Gość: smakosz merguez IP: *.warszawa.vectranet.pl 03.10.13, 22:08
      Najlepsze i jedyne chyba w Warszawie Merguez mozna kupic na hali Mirowskiej u Pani Uli. Stoiisko 110. Numer tel 504761356. Od lat u niej kupuje. Najuczciwsza kobieta na całym bazarze.
    • Gość: gość xxl Re: Merquezy - gdzie kupić albo czym zastąpić? IP: *.dip0.t-ipconnect.de 27.12.13, 12:04
      swinstwo kupowac, zrob sam

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka