Dodaj do ulubionych

Kto już przygotowuje się do Świąt Wielkanocnych?!!

IP: *.chello.pl 01.03.05, 09:33
Bo ja mam wrazenie, jakby to jeszcze z pół roku... A Wy? Coś już robicie?
Marynujecie, peklujecie, nastawiacie?
Obserwuj wątek
    • Gość: Mirka Re: Kto już przygotowuje się do Świąt Wielkanocny IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.03.05, 09:40
      O rany, za chwilę znowu ktoś wyskoczy z takim apelem jak przed Wigilią:

Dziewczyny, słoneczko świeci, trzeba myć okna!
    • hania55 Re: Kto już przygotowuje się do Świąt Wielkanocny 01.03.05, 10:04
      Nastawiam się na to, że w Wielkanoc będzie taka pogoda jak teraz :-(
      • siostraheli Re: Kto już przygotowuje się do Świąt Wielkanocny 01.03.05, 10:24
        teraz mozna najwyzej uczyc sie dekupażu, zaby jajeczka na czas ozdobic:)
        • yfcia Re: Kto już przygotowuje się do Świąt Wielkanocny 01.03.05, 11:09
          Ja na razie przeglądam stare numery "Smaków i Aromatów" w poszukiwaniu
          natchnienia:)
          • Gość: malwa Re: Kto już przygotowuje się do Świąt Wielkanocny IP: *.zchpolice.com 04.03.05, 12:04
            yfcia.czy są jeszcze "Smaki i aromaty' w sprzedaży.Kiedyś czytałam ,były
            świetne ale od jakiegoś czasu zniknęły.
            • yfcia Re: Kto już przygotowuje się do Świąt Wielkanocny 04.03.05, 12:13
              Ostatni numer jaki sie ukazał to luty-marzec 2002. Potem nie wiem - wydawnictwo
              padło? SZKODA!
    • rezurekcja Re: Kto już przygotowuje się do Świąt Wielkanocny 01.03.05, 12:18
      Dla mnie swieta Wielkiej Nocy nie przestaja byc swietem religijnym.
      W tym sensie sie przygotowuje.
      Kulinaria to dodatek do sedna religijnego.
      • Gość: kiwi Re: Kto już przygotowuje się do Świąt Wielkanocny IP: *.chello.pl 02.03.05, 09:49
        "Kulinaria to dodatek do sedna religijnego."
        Ale sam się nie zrobi... Podobnie, jak porządki. Odłóżmy więc sprawy duchowe na
        chwilę i porozmawiajmy o względzie praktycznym?...
        • rezurekcja Świeta wielkanocne 02.03.05, 10:03
          Gość portalu: kiwi napisał(a):

> Ale sam się nie zrobi... Podobnie, jak porządki.

Racja, sam sie nie zrobi.

> Odłóżmy więc sprawy duchowe na
          > chwilę i porozmawiajmy o względzie praktycznym?...

Sprawy duchowe z reguly odlozylismy tak daleko, ze juz nie pamietamy, o co w tym
          wszytkim chodzi. Poza stolem i porzadkami.
          Ja po prostu przestalam "tradycyjnie" obchodzic swieta, bo miedzy miotłą a
          piekarnikiem uciekal mi sens tych swiat.
          Nie robie generalnych porzadkow i nie przygotowuje duzej ilosci swiatecznych potraw.
          Mam swiadomosc, ze inni widza to inaczej.
          Sa wolni w swoich wyborach.
    • Gość: zaciekawona malowanie jajek w marmurek IP: 213.17.230.* 01.03.05, 14:18
      W ostatniej Kuchni opisano i obfotografowano jajka malowane w marmurek - jakby.
      Nieźle to wygląda i może bym z dzieckiem spróbowała, ale opis działań jest tak
      lakoniczny, że coś chyba znowu przesadzili. Czy ktoś próbował i jaką farbą?
      • roseanne Re: malowanie jajek w marmurek 02.03.05, 03:17
        doskonaly efekt uzyskasz robiac jajka po chinsku, niestety nie mam dokladnego
        przepisu teraz
        ogolnie to goruje sie jajka na twardo, obtlukuje skorupki by bylu mocno
        popekane i wstawia sie na noc do marynaty w ktorej sklad wchodza miedzy innymi
        herbata, sos sojowy i costam costam :)

nastepnego dnia jajeczka sie obiera i pozostaje na nich sliczny rysunek
        marmurkowy
        • Gość: zaciekawiona Re: malowanie jajek w marmurek IP: 213.17.230.* 02.03.05, 08:12
          Chętnie bym parę takich jajek zrobiła. Chyba gdzieś to na jakimś obrazku
          widziałam. Ale jak?
          Natomiast malowanie jajek w marmurek enigmatycznie opisane przez Kuchnię polega
          na malowaniu skorupek. Ale jak dokładnie?
        • apolka Re: malowanie jajek w marmurek 02.03.05, 08:22
          Agnieszka Kręglicka albo jej brat, w zeszłym roku, w wysokich obcasach omawiali
          dokładniej te jajka, herbacianymi je zwali (tak mi się przynajmniej kojarzy)
        • yfcia jaja herbaciane 02.03.05, 08:36
          6 jaj
          łyżka soli
          2 łyzki sosu sojowego
          1/4 łyzeczki anyżu
          1/2 łyżeczki kopru włoskiego
          2 łyżki suchej herbaty(jak ktoś ma to wędzonej)
          Jaja zalać dwoma szklankami wody, zagotować, ugotować na twardo. Wystudzić,
          wyjąć, lekko uderzać skorupki trzonkiem noża, żeby jajko pokryło się siecią
          pęknięć.Ponownie włożyć do rondla, zalać 2 szkl.wody, włożyc wszystkie
          przyprawy, herbatę sos sojowy, zagotować i gotować 2 godziny na malutkim
          ogniu.w razie potrzeby dolewać wodę(jajka muszą być zakryte).Zestawić z ognia,
          zostawić w płynie na co najmniej 8 godzin. Obrać ze skorupki przed podaniem.
          Jajka robiłam, są ładne i delikatne w smaku.
          • Gość: zaciekawiona Re: jaja herbaciane IP: 213.17.230.* 02.03.05, 09:03
            Dzięki, dzięki.
            Sądziłam, że metoda prowadzi tylko do efektów kolorystycznych na powierzchni
            białka, a to wygląda na większe zmiany? Te przyprawy zmieniają smak? Anyżek to
            moja pięta Achillesa. Wolałabym - nie.
            I jeszcze jedna sprawa - po tylu godzinach gotowania chyba żółtko będzie co
            najmniej z ciemną obwódką - tak bywa w normalnym przydługim gotowaniu.
            • yfcia Re: jaja herbaciane 02.03.05, 10:35
              Myślę, że raz możesz zaryzykować - jak wspomniałam są naprawdę delikatne w
              smaku, ale jak NIE ZNOSISZ anyżu to go nie kładź i już! Aha! Tu chodzi nie o
              anyżek, ale o anyż gwiazdkowaty czyli badian :)
      • ampolion Re: malowanie jajek w marmurek 06.03.05, 00:59
        Może zapytać się na tym forum:
        forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=23390
    • marghot Re: Kto już przygotowuje się do Świąt Wielkanocny 01.03.05, 14:31
      Ja jeszcze nawet nie zaczęłam myśleć o Świętach ;) o przygotowaniach tym
      bardziej.
      Może też dlatego, że spędzimy je we dwójkę, zero gości...Monsz będzie musial
      popracować i jest to dla mnie doskonała wymówka, aby złapać oddech, wyspać się,
      a nie jechać wq odwiedziny :)
      Przydadzą się nam takie Święta
    • mika_p Re: Kto już przygotowuje się do Świąt Wielkanocny 01.03.05, 18:35
      Obierając cebulę zastanawiam się, czy by nie odkładać gdzieś łusek, bo już
      chyba czas.
      A zważywszy, że tegoroczną Wielkanoc mogę spędzić w szpitalu, albo być na
      specjalnej bardzo lekkostrawnej diecie dla świeżo upieczonych matek, myślenie o
      świętach w kontekście kulinarnym zostawiam innym :-)
      • apolka Re: Kto już przygotowuje się do Świąt Wielkanocny 02.03.05, 08:26
        Hmmm, w zeszłym roku miłam podobną perspektywę na Swięta Wielkanocne ;)
        (spędziłam je w domu, jeszcze 2w1)
        A teraz ... w kwietniu pierwsze urodzinki :)
    • jarek_zielona_pietruszka Re: Kto już przygotowuje się do Świąt Wielkanocny 02.03.05, 00:35
      tak tak trzeba już posiać owies, czy coś tam innego, żeby zdążyło ładnie i
      zielono wyrosnąć. Obawiam się tylko, że jak taka pogoda się utrzyma to może się
      okazać, że trzeba będzie wyciągnąć sanki, a nie urządzać dyngusa
      • lama_83 Re: Kto już przygotowuje się do Świąt Wielkanocny 02.03.05, 14:59
        owies czy rzerzuchę?
        • jacek1f Wariuje wyszukiwarka, nie ma nic 02.03.05, 15:12
          z tego roku jakos dzisiaj... Chcialem powiedziec, ze marmurkowe jaja sa
          najlepsze z przepiorczych.
          Kurze nigdy nie dostana takiego smaku, jak te maluchy.
          Ja dodatkowo po obgotowaniu, obtłuczeniu, i gotowaniu w zalewie mocnej,
          zostawiam je minimum na noc w niej.

Z zestawem przypraw warto poeksperymentowac dodatkowo - na tej bazie herbaciano-
          sojowej.
        • jarek_zielona_pietruszka Re: Kto już przygotowuje się do Świąt Wielkanocny 02.03.05, 20:55
          kocia odmiana jęczmienia hiszpańskiego. szybko kiełkuje,b.dobrze rośnie po
          tygodniu ma już ok 10cm a póxniej można ładnie przystrzyc. kupuję w sklepie
          zoologicznym jako trawa dla kota lud dla gryzoni. sprzedają w pudełeczkach
          gotowe z podkładem tylko wody nalać
    • e_katt myślami 02.03.05, 15:49
      jestem tuż po śniadaniu wielkanocnym
      zjadam sobie słuszną porcję paschy..
      a że czekam na nią cały rok, biorę dodatkową porcję ;))
    • pynjeck Re: Kto już przygotowuje się do Świąt Wielkanocny 03.03.05, 01:10
      Jesli dalej bedzie taki snieg za oknem, to ja sie przygotuje do Bozego
      Narodzenia. Juz mysle o nowej choince z pisankami oczywiscie,i o prezentach:)
      I o mazurku krolewskim, takim starodawnym.
    • Gość: Hanna Re: Kto już przygotowuje się do Świąt Wielkanocny IP: 65.38.217.* 03.03.05, 02:51
      Nic nie bede robic-jade na wesele syna.
    • kwieta4 Re: Haniu Droga:) 03.03.05, 06:55
      Gratulacje!!! Mlodym duzo milosci zycze, a Wam jeszcze wiekszej dumy z
      dziatkow:)
      napisze do Ciebie po moich ostatnich egzaminach, w kwietniu, kiedy i Ty
      bedziesz 'po wszystkim'. serdecznie pozdrawiam
      A.
      • Gość: Hanna Re: Haniu Droga:) IP: 65.38.217.* 03.03.05, 12:51
        Powodzenia w egzaminach!! "Trace " pierwszego-ale do konca jeszcze daleko.Do
        uslyszenia,
        • invicta1 Re: Haniu Droga:) 03.03.05, 13:01
          lepiej powiedzcie jak nastawić żur?
          • monia_77 Re: Haniu Droga:) 03.03.05, 13:51
            Ja niespecjalnie sie przygotowuje, bo to akurat jak dla mnie malo pracochlonne
            swieta. Ciasta drozdzowego nie umiem, dwie lewe rece do pieczenia mam. Zur i
            kielbasa pieczona z majerankiem, cebula i jablkiem to standard. Hmm moze szynke
            upieke to bedzie i na zimno i na cieplo. Jakos jajka w sniegu mnie nie
            pocieszaja.
    • Gość: iskierka26 piernik Apolki czeka od Bożego Narodzenia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.03.05, 18:04
      a u mnie wlodówce wciąż "czeka" porcja piernikowego ciasta Apolki od listopada.
      Jedną cześc zrobiłam na Boże Narodzenie (klasycznie z powidłami śliwkowymi,
      odrobinę nasączony Krupnikiem)i był przepyszny. drugi chcę upiećwłaśnie na
      Wielkanoc i myślę że będzie przepyszny. Tym razem do ciasta planuję dodać
      orzechy, które uwielbiam i zmienić powidła na inne, tylko nie wiem jeszcze na
      jakie. Co Wy na to?
    • Gość: Marzena Re: Kto już przygotowuje się do Świąt Wielkanocny IP: *.82-139.bia.tkb.net.pl 05.03.05, 23:55
      Ja postawiłam już mięsko w marynacie do wędzenia (karkówka, boczek. schabik i
      szynka wg przepisu starego myśliwego...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka