Dodaj do ulubionych

cos ciekawego z cieciorki, pls

02.03.05, 22:04
Obserwuj wątek
    • hania55 Re: cos ciekawego z cieciorki, pls 02.03.05, 22:05
      Jeśli z puszki, zmiksuj, jeśli nie, namocz na noc, następnego dnia ugotuj.
      Zmiksuj. Dodaj oliwę i posiekany czosnek (sporo) + posiekaną natkę pietruszki,
      sól, świeżo zmielony czarny pieprz. Masz pastę na kanapki albo dip.

      • Gość: kiwi Re: cos ciekawego z cieciorki, pls IP: *.chello.pl 03.03.05, 09:21
        Mały wariant do przepisu hani55: dodatkowo moczę sezamowe ziarenka w soku z
        połówki cytryny i dodaję je do zmiksowania. Ale bez natki.
    • kikkera Houmous ? :) n/t 02.03.05, 22:07
    • siostraheli Re: cos ciekawego z cieciorki, pls 02.03.05, 22:10
      A cos poza humusem? Nie przepadam i nie mam pasty sezamowej. Cieciorka swieza w
      wiekszej ilosci. moze jakas zupa albo salatka?
      • Gość: Panna Andzia Re: po arabsku IP: *.fbx.proxad.net 02.03.05, 22:24
        Ugotowana cieciorke wymieszac z vinaigrettem (1 czesc octu winnego czerwonego
        na 3 czesci oliwy z oliwek + zmiazdzony czosnek + mielony kumin-sporo!).
        Salatka musi sie przegryzc pare godzin w lodowce.

        W wariancie salatki wieloskladnikowej mozna dodac do tej podstawy np czerwona
        cebule w piorka, pokrojone w kostke ogorek i pomidor, lodyge selera w talarki,
        tunczyka itd, ale najbardziej lubie w najprostszej wersji, za to w zestawie z
        tabouleh i salatka z grilowanej papryki, a do tego chlebki libanskie, aj slinka
        mi cieknie na klawiature :)
    • giezik curry 02.03.05, 22:12
      cebule pokroic w plasterki (ze 2) , przesmazyc na masle z 4 zabkami czosnku. Dodac 1 lyzeczke chili, sol, z lyz, kurkumy, tylez papryki , połyżce zmielonej kolendry i kminku.
      Smazyc ok. 1 minuty. Dodac 2 puszki ciecierzycy i puszke pomidorów. Dusic ok. 20 min. Dodac garam masale i jeszcze ducic 10 min.
      • siostraheli Re: curry 02.03.05, 22:14
        dzieki, brzmi ciekawie
        • giezik jeszcze sałatka 02.03.05, 22:18
          ale nie robilem, choc tu nie ma zadnego ryzyka ze sie nie uda.
          CDiecierzyca + ogórek + czerwona cebula, natka pietruszki + oliwki czaren, + winegret z odrobiną miodu
          • siostraheli Re: jeszcze sałatka 02.03.05, 22:20
            ogorek swiezy?
            • giezik Re: jeszcze sałatka 02.03.05, 22:29
              no swiezy, ale mysle ze nic by sie nie stalo przy konserwowym
              Ja generalnei do salatek cieciorke daje, bo lubie
      • kikkera Gieziku, uprzedziłeś mnie ;) 02.03.05, 22:14
        Polecam, bardzo pyszne z chlebkami "chapattis"
        • Gość: hela Re: Gieziku, uprzedziłeś mnie ;) IP: *.bb.online.no 02.03.05, 22:35
          Ciecierzyce namoczyc, ugotowac. Usmazyc cebule, najlepiej na ghee, na to
          wrzucic paste curry lub curry w proszku, najlepiej ostre, podsmazyc zalac woda,
          dodac ciecierzyce, podgotowac, zaprawic opcjonalnie np mlekiem kokosowym.
        • jo.hanna dwie zupy na rozgrzanie 02.03.05, 22:45
          Bardzo lubimy zima, gdy trzeba sie rozgrzac. Przepisy sa z ksiazki C.Roden
          "Tamarind and Saffron". Tlumacze przepisy doslownie, ale nigdy nie bawilam sie w
          przestrzeganie przepisu doslownie
          ZUPA I: jogurtowa z ryzem i czeczorka. Przepis turecki.
          100 g ryzu
          sol
          1,2 l rosolu z kury
          450 ml odcedzonego gestego jogurtu (najlepiej greckiego)
          2 lyzki maki
          2 zoltka
          pieprz
          400 g czeczorki z puszki, odcedzonej
          Ugotowac ryz, odcedzic. Zagotowac rosol. W miseczce wymieszac jogurt z maka i
          zoltkami. Dodac sol i pieprz. Wlac do rosolu, ostro mieszajac. Zmniejszyc ogien,
          i gotowac zupe ciagle mieszajac, az zacznie lekko gestniec. Tuz przed podaniem
          dodac ryz i czeczorke.
          Iranska wersja tej zupu to dodanie 1/4 lyzeczki turmeric (nie znam polskiej
          nazwy) , drobno pokrojonego szpinaku i mieszanki ziol: pietruszka, estragon,
          szczypiorek
          ZUPA II Kura i czeczorka (przepis marokanski)
          1 kura
          250 g czeczorki, namoczonej na noc
          1 cebula, grubo posiekana
          1/2-3/4 lyzeczki mielonego imbiru
          300 g pomidorow
          1 lyzeczka mielonego cynamonu
          200g zielonej soczewicy
          100g drobnego makaronu typu vermicelli lub nitki, pokruszonego na male kawalki
          ziola: garsc pietruszki i (niekoniecznie) swieza kolendra
          cytryna
          Ugotowac kure i czeczorke w 3 litrach wody. Gdy woda zacznie wrzec dodac cebule,
          pomidory i pieprz. Gotowac przez ok 1 godz, az czeczorka zrobi sie miekka (jesli
          masz czeczorke z puszki to dodaj ja do zupy, gdy kura jest miekka). Wyjac kure,
          zdjac skore. Obrac mieso i pokroic w kawalki. Do zupy dodac imbir, cynamon i
          soczewice. Gotowac przez 20 min. az soczewica zmieknie. Osolic. Wlozyc mieso z
          kury. Wsypac pokruszony makaron. Przed podaniem dodac ziola. Podawac z plastrami
          cytryny. Zupe mozna zagescic 3 zoltkami lub mieszanka maki i smietany

          • jo.hanna chodzi o ciecierzyce :-) 02.03.05, 22:45
      • syswia Re: curry 03.03.05, 02:48
        Giezik,
        A czemu dodajesz garam masala pod koniec??? Tak, z ciekawosci pytam, bom
        przyzwyczajona troche odwrotnie, ale moze jest przyczyna. Bardzo dobre jest
        takie curry. Ja czasem dodaje do tego ziemniaki.
        pozdr,
        S.
      • akaala Re: curry 03.03.05, 05:21
        robie podobnie, ale w tych wszystkich przyprawach (zamiast kminku mam swiezy imbir starty) i w occie
        marynuje baranine - 2h. Potem cebule (moje w kostke, nie w plasterki) smaze, potem mieso moze
        minute, potem pomidory i namoczona ciecierzyce i to wszystko na malym ogniu 1,5 -2h. Najlepsze na
        drugi dzien.
    • siostraheli Re: cos ciekawego z cieciorki, pls 02.03.05, 23:29
      dzieki wszystkim
      • cynamoon6 Re: cos ciekawego z cieciorki, pls 02.03.05, 23:40
        Jeszcze to;
        kopiuje caly przepis z www.pesto.art.pl (czy tam nie nie da zrobic linka czy
        tylko ja nie umiem?)


        Ciecierzyca z papryka.

        250 g ciecierzycy
        2 zielone papryki
        3 pomidory (niekoniecznie)
        kawałek imbiru (lub 1/2 łyżeczki sproszkowanego)
        1/2 łyżeczki kurkumy
        troszeczkę chili (świeże lub suszone, czy sproszkowane)
        2 łyżeczki sproszkowanego kminku indyjskiego (to nie jest to samo, co nasz kminek!)
        1/2 łyżeczki asafetidy (jeśli nie mamy to nic strasznego się nie stanie,
        ugotujmy bez niej)
        3 łyżki oliwy (albo ghee, czy ew. masło)
        sól


        1. Ciecierzycę namoczyć przez noc i ugotować do miękkości, co może trwać ponad
        godzinę. Wody nie solić. Po ugotowaniu ciecierzycę odsączyć, odlać kilka łyżek
        wody z gotowania. Paprykę drobno pokroić (na kawałki 1 centymetrowe).
        2. Do rondla wlać oliwę i smażyć na niej kilkanaście sekund przyprawy: kminek,
        kurkumę, posiekany imbir, asafetidę i chili. Dodać paprykę i smażyć na małym
        ogniu 3 minuty ciągle mieszając. Dodać ciecierzycę i smażyć dalej jeszcze kilka
        minut. Papryka powinna zmięknąć, ale zbyt długo nie męczmy ogniem tej potrawy,
        bo zaczną nam się przypalać przyprawy.
        3. Na koniec dodajemy pokrojone pomidory (najlepiej wcześniej obrane ze skórki),
        całość można też rozcieńczyć 1-3 łyżkami wody z gotowania ciecierzycy. Gotujemy
        jeszcze 3 minuty mieszając i gotowe.
    • Gość: miszam Sałatka na ciepło, podobno arabska IP: *.chello.pl 02.03.05, 23:40
      Jadłam, bardzo mi smakowała.
      Do gorącej ciecierzycy dodać oliwę z oliwek, tuńczyka z puszki, sambal oelek i
      kapary. Podawać od razu.
      • Gość: miszam W orgianle jest harissa zamiast sambalu n/t IP: *.chello.pl 02.03.05, 23:42
    • pynjeck Re: cos ciekawego z cieciorki, pls 03.03.05, 01:05
      Siostro, ja robie taka:

      Sałatka z kuskusu i cieciorki
      250 g kaszki kuskus
      100 g cieciorki
      2 lyzki oliwy extra virgin
      1 lyzka oleju sezamowego
      1 lyzka sosu sojowego
      sok z cytryny
      duzo posiekanej kolendry lub natki pietruszki
      2 wycisniete zabki czosnku
      kilka porojonych cebulek dymek ze szczypiorem
      sol, pieprz
      pokrojone czarne oliwki

      • Gość: Hela Re: cos ciekawego z cieciorki, pls IP: *.dep.no / *.dep.no 03.03.05, 08:50
        A zrob kuskus klasyczny, z kurczaka, z marchewka, rzepa, cukinia i wlasnie
        cieciorka. NIe ma nic lepszego na zimny dzien. I nie zapomnij o ras el hanout,
        to bedzie ekstra.
    • kwik Re: cos ciekawego z cieciorki, pls 03.03.05, 09:55
      pasztet (wg przepisu ze strony pesto; dodalam jeszcze 1/2 szklanki namoczonych
      platkow owsianych oraz dwie szklanki ugotowanej kaszy; kumin, kurkuma, natka
      pietruszki).
      • kwik Re: cos ciekawego z cieciorki, pls 03.03.05, 09:56
        + zmielone ziarna sezamu.
    • dziuunia Falafel 03.03.05, 10:48
      Wprawdzie jeszcze sama nie robiłam,ale to jest coś co nawet mój 'wybredny' i
      całkowicie mięsożerny mąż bardzo lubi.Najlepiej podawać z jakimś ostrym
      sosem.Przepis tutaj:
      kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=4775
      • kwik Re: Falafel 03.03.05, 10:53
        do masy cieciorkowej kumin niezbedny :)
        • hannaa Re: Falafel 04.03.05, 11:21
          natka kolendry zamiast mięty chyba!!!
          ja robię z mieszaną KAMISu do fasoli - dodaję duużo
          pycha
          hannaa
    • ampolion Re: cos ciekawego z cieciorki, pls 04.03.05, 16:59
      Ciekawe to jest, ale ta "noga wołowa"...?
      gotowanie.x3m.pl/index.php?przepis=6757
      • ampolion Re: cos ciekawego z cieciorki, pls 04.03.05, 17:05
        Ciekawe i łatwe:
        gotowanie.x3m.pl/index.php?przepis=774
        pesto.art.pl/kuchnia/warzywa/straczkowe/ciecierzyca_papryka.php
        serwisy.net/dusiolek/szpinak/przepisy/z_cieciezyca.html
Inne wątki na temat:

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka