Dodaj do ulubionych

dla schaetzchen przepis na musztardę

03.03.05, 00:08
dwie paczki mielonej białej gorczycy wsypać do jakigoś urządzenia mieszającego.
paczka gorczycy białej ziarnistej (lubię taką z kuleczkami a nie taką papkę)
gorczycę opłukać i sparzyć i do mieszadła. (ja mam taki uniwersalny robot
który miesza wyrabia i kroi i inne takie tam) w każdym razie nie miksować
tylko mieszać.
teraz naj ważniejsze czarna gorczyca im więcej tym ostrzejsza musztarda, ja daję
3/4 łyżeczki do kawy na taką ilość produktów, (ale na początek proponuję
zdecydowanie mniej i uwaga na oczy nie dotykać sól ichrzan to przy tym pestka)
rozbijam w moździeżu i do mieszadła.
wlewam trochę wrzątku - tyle, żeby to trochę zmiękło i maszyna mogła ruszyć, w
każdym razie nie za dużo. i włączam na chwilę maszynę aby to wszystko wymieszać.
teraz wlewam ocet jabłkowy własnej producji ok 3/4 szklanki, kieliszek ok
75-100ml winiaku (lub koniaku jeżeli ktoś tak lubi i go stać) i białe wino (ja
daję pół słodkie węgierskie albo tokaj furmint- wtedy mniej cukru) ok 1/2
szklanki. Ilość octu i wina trzeba dodawać stopniowo, żeby nie wyszło za
kwaśne i za gęste, teraz przyprawy sól, cukier puder 1-11/2łyżeczki(szybciej
się rozpuszcza - można wcześniej dodac do wrzątku ale ciężko regulować smak)
KURKUMA ja daję dużo ok 1- 11/2 czubatej łyżeczki do herdaty, pierz mielony i
mielone liście laurowe.
wszystko dokładnie wymieszać, gdy zbyt gęste dodać trochę wina lub wrzątku,gdy
zbyt rzadkie dosypać mielonej gorczycy. czasami robię musztardę ziołową ale
małą ilość, nie postoi długo.
daję wtedy zieloną kolendrę bazylię i estragon i mniej gorczycy czarnej.
raz robiłem sarepską ale mam kłopoty ze zdobyciem odpowiedniej gorczycy.
czarnej szukałem dwa miesiące dostałem dopiro w małym zielarskim sklepiku na
bazarze Szembeka.
no ale z dodawaniem ziół i przypraw można eksperymentować. UWAGA TYLKO NA
CZARNĄ GORCZYCĘ PIEKIELNIE OSTRA. pozdrawiam
Obserwuj wątek

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka