Dodaj do ulubionych

dostałam gęś - co z niej zrobić

05.03.05, 12:49
Dostałam gąskę z gospodarstwa ekologicznego i od wczoraj leży na balkonie bo
nie mam pomysłu co z niej zrobić.Liczę na pomoc kogoś kto miał z gęsiną do
czynienia, dodam jeszcze że tuszka waży ponad 3 kg i była to gęś o ciemnych
piórach z dłudą szyją chyba krzyżówka gęsi z kaczką.Myślałam aby ją upiec w
kawałkach a ponieważ nigdy gęsi nie jadłam nie chcę czegoś popsuć, no i czyo
tej porze roku piecze się gęsi . Pozdrowienia
Obserwuj wątek
    • jacek1f Re: dostałam gęś - co z niej zrobić 05.03.05, 13:05
      Podejdz do niej jak do kaczki, nie przejmuj sie. Albo w calosci - wtedy podroby
      jako nadzienie mozesz wykorzystac, albo z owocami tez pyszna. Albo w kawalkach -
      moze wtedy klasyke na modrej kapuscie...?
      Moj Tata by pozazdroscil Ci straaaasznie:-)))


      A tu różne inspiracje:
      Re: Świętego Marcina
      emka_1 09.11.2004 19:08 + odpowiedz
      jak ze skórą to może się da zrobić klasyczną św. marcina, tyle, że po wypadku w
      którym nogi i resztę straciła?
      oprócz gęsi potrzebne są 3 cebule średnie lub małe, ze 4 jabłka winne, po pół
      łyżeczki szałwii,tymianku, cząbru, bazylii. mięso natrzeć sola i pieprzem,
      cebulę i jabłka pokroić w ćwiartki, dodać do tego zioła i spróbować wepchnąć to
      między kawałki mięsa, które trzeba potem spiąć lub zeszyć. całość podlać wodą
      (pół szklanki) i do piekarnika temp. 200st . całą gęś się piecze około 3 godzin
      czyli piersi trochę krócej, ale za to trzeba będzie obracać. w razie potrzeby
      podlewać wodą, ale tłuszczu wytopi się tyle, ze powinien wystarczyć do
      podlewania.

      podawać z żurawiną.

      Geś z kapustą
      Gęś natrzeć wewnątrz i zewnątrz mielonym pieprzem, majerankiem i solą. Zostawić
      w chłodnym miejscu na 2-3 godziny. Przygotować farsz: kapustę drobno posiekać,
      zalać niewielką ilością wody. Dodać słoninę i cebulę pokrojoną w kostkę,
      roztarty ząbek czosnku, sól, pieprz i dusić na małym ogniu przez 30 minut.
      Ostudzić i odcisnąć nadmiar soku. Gęś napełnić farszem, zaszyć bawełnianą
      nitką, oprószyć solą i pieprzem. Obłożyć cienkimi plasterkami słoniny,
      zasznurować i włożyć do gorącego piekarnika. Po 15 minutach zmniejszyć płomień,
      dodać kilka łyżek wody i piec około 2 godzin, często polewając sosem z
      pieczenia. Pod koniec zdjąć plasterki słoniny, polać bulionem i pozostawić w
      gorącym piekarniku na 10-15 minut. Upieczoną gęś ułożyć na półmisku, a sos
      podać oddzielnie w sosjerce.


      Z leśnym nadzieniem
      1 gęś
      3 kg ziemniaków
      sól

      nadzienie:
      1 wątroba z gęsi lub 15 dag wątróbek drobiowych
      3 dag suszonych grzybów leśnych
      2 czerstwe bułki
      2 średnie cebule
      2 jajka
      30 dag mielonego mięsa
      sól i pieprz
      2 ząbki czosnku
      1 łyżka majeranku
      1/2 łyżki kminku
      2 łyżki masła
      1 łyżka smalcu
      Opis wykonania:
      Sprawioną gęś nacieramy solą wewnątrz i na zewnątrz, i zostawiamy na 2 godziny.
      Bułki zalewamy wodą, by zmiękły. Namoczone poprzedniego dnia grzybygotujemy.
      Cebulę obieramy, płuczemy, kroimy w talarki i podsmażamy na tłuszczu. Wątróbkę
      mielimy razem z grzybami, podsmażoną cebulą i bułkami. Dodajemymielone mięso,
      jajka, sól roztartą z czosnkiem i pieprz. Farsz dokładnie mieszamy, napełniamy
      nim jamę brzuszną gęsi i zaszywamy otwór białą nicią. Gęś nacieramymajerankiem,
      wkładamy do brytfanny, dodajemy tłuszcz i pieczemy 2 godziny pod przykryciem,
      polewając od czasu do czasu sosem z pieczenia i skrapiając zimnąwodą. Gdy
      będzie miękka, zdejmujemy pokrywę i nadal pieczemy aż się zrumieni, a po
      nakłuciu skóry obok szwu nie będzie wypływał z farszu sok. Tak upieczonagęś
      jest doskonała z domowymi borówkami.

    • roseanne Re: dostałam gęś - co z niej zrobić 05.03.05, 14:07
      raz robilam w kasza - pecakiem
      przyprawy jak do kaczki,znaczy sol, duzo, bardzo duzo majeranku - bo tak lubie
      papryka slodka

      podgotowany na pol miekko pecak, chyba cala torebka polkilowa mi sie zmiescila
      do srodka

      natarte ptaszysko od zewnatrz i wewnatrz niadziane kasza pieklo sie jakies 2-3
      godziny, nie pamietam dokadnie - do miekkosci miesa

      do tego czerwona kapusta albo duszone jablka i czerwone wino
      • kasielek Re: dostałam gęś - co z niej zrobić 05.03.05, 16:26
        Dziękuję za podpowiedzi i myślę że teraz jakoś sobie poradzę.Ale dla
        bezpieczeństwa upiekę najpierw połowe, bogaty zestaw ziół bardzo przypadł mi do
        gustu a do nadzienia podchodzę z rezerwą.Jacku nie ma czego zazdrościć
        czasami"to i od przybytku głowa rozboli" zwłaszcza jak nie wie się co z tym ma
        się zrobic aby nie wyszedł knot. Pozdrowienia

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka